Kmalu bomo telefone polnili kar v žepu kavbojk

Andrej Pirnat 4. julij 2016
/PublishingImages/polnilna-oblacila-hero.jpg

Startup BauBax, ki je pred letom dni na platformah Kickstarter in Indiegogo požel velik uspeh s svojo funkcionalno potovalno jakno, zdaj išče podporo za nov projekt: oblačila, ki brezžično napolnijo baterijo telefona.

Kaj je največja pomanjkljivost domala vseh sodobnih pametnih telefonov? Bržkone baterija, oziroma njena avtonomija. Baterije v današnjih telefonih ne zdržijo kaj več od enega ali maksimalno dveh dni in nemalokrat se zgodi da ostanemo s prazno baterijo ravno takrat, ko jo najbolj potrebujemo. Ali ne bi bilo življenje lepše in bolj brezskrbno, če bi se naš telefon polnil vsakič ko bi ga pospravili v žep? ...

... no, te sanje bodo kmalu postale realnost. Vsaj če bo inovativen projekt podjetja BauBax uspešen. BauBax je namreč na Kickstarterju nedavno začel kampanjo zbiranja finančnih sredstev (cilj je vsaj 100.000 ameriških dolarjev) za kolekcijo oblačil, ki bodo sposobni brezžično napolniti telefone in druge naprave.

Tehnologija na osnovi induktivnega polnjenja

Koncept je razmeroma preprost in deluje na osnovi induktivnega polnjenja in standarda Qi (trenutno eden najzmogljivejših brezžičnih polnilnih standardov). V skritem notranjem žepu oblačila se nahaja polnilna postaja, ki brezžično ali preko vdelanih kablov (bakrene žice) iz osrednjega energetskega vira (polnilne baterije) razpošilja električno energijo do ustrezne naprave.

 

Kapaciteta priložene polnilne baterije znaša 5000 miliamperskih ur (mAh), kar naj bi zadostovalo za en polnilni cikel telefona in pametne ure ter štiri polnilne cikle brezžičnih slušalk.

Jakna, s katero postanete Terminator

BauBaxova futuristična garderoba sicer obsega vrsto ženskih in moških oblačil. V njej najdemo kratke hlače, kavbojke, elegantne hlače, športno jopo, brezrokavnik, budno in klasično jakno, med vsemi pa najbolj izstopa prav zadnja, ki odlično demonstrira zmogljivost nove tehnologije.

Ta ima namreč številne žepe v katere uporabnik lahko pospravi polnilno baterijo in telefon, po rokavih ima napeljane kable na katere uporabnik lahko priključi polnilno postajo za pametne ure, v ovratniku pa skriva še polnilna ležišča za brezžične slušalke.

 

V načrtu tud posebne polnilne denarnice

Polnilno baterijo bo uporabnik lahko napolnil s priklopom na micro USB kabel, ali pa prek posebne BauBaxove brezžične polnilne plošče, ki bo priročna predvsem za tiste uporabnike, ki bodo polnilno baterijo prenašali v namenski BauBaxovi denarnici, opremljeni s posebnim mikročipom. Ko se bo baterija spravljena v denarnici izpraznila, bo namreč uporabnik zgolj položil denarnico na polnilno ploščo in počakal dve do štiri ure da se napolni.

Za skeptike: pri vizionarskem startupu izpostavljajo, da v primerjavi z razširjenimi standardi, kot so bluetooth, wi-fi in telefonski signali, nova tehnologija povzroča zanemarljivo količino sevanja.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
4. julij 2016
3046
4. julij 2016
Kmalu bomo telefone polnili kar v žepu kavbojk