Koliko plasti bo premogla resničnost prihodnosti?

Alenka Selčan 22. julij 2015
/PublishingImages/resnicnost-prihodnosti-hero.jpg

Microsoft Hololens se je nedavno predstavil kot odličen učni pripomoček za spoznavanje človeške anatomije. Po preizkušnji na neki clevelandski zasebni univerzi so dokazali, da bodo zdravniki prihodnosti končno lahko opustili mrcvarjenje trupel in se o delovanju srca poučili z ličnim, prav nič krvavim hologramom. Nič novega, boste rekli tisti, ki ste se že pred leti navdušili nad španskim izobraževalnim programom nadgrajene resničnosti Seabery, namenjen varnemu urjenju v varjenju in podobnih industrijskih veščinah. A kakšna je razlika med eno in drugo tehnologijo?

 

Da bi bilo razumevanje porajajočih se resničnosti lažje, so nam v pomoč štiri osnovne kategorije.

VR ali navidezno resničnost delimo na potopitveno (Oculus, Fove, HTC Vive, Sony Morpheus) in ambientalno. V obeh primerih govorimo o vstopu v neko drugo realnost, a če potopitvena, kot že ime pove, teži k popolnemu umiku iz tu-svetja, ambientalno izkušnjo z na primer Google Cardboard ali Samsung Gear VR še vedno zaznamuje vsaj bežen stik z bližnjo okolico.

Tudi AR ali nadgrajena resničnost, ki na tu-svetje lepi virtualne in hologramske elemente, se deli na dve kategoriji, meja med njima pa ni tako jasna kot pri navidezni resničnosti, saj je zlasti v mešani resničnosti precej neznank.

V prvo AR kategorijo tako uvrščamo očala nadgrajene resničnosti različnih proizvajalcev (Vuzix, Meta, tudi čelado Skully), drugo, tako imenovano mešano resničnost (mixed reality) pa zasedajo novotvori kot sta Microsoftov Hololens in skrivnostni Magic Leap. In kaj lahko pričakujemo od slednje?

Človekovo domišljijo je težko uloviti in ko je ta enkrat v diru, jo je še težje zaustaviti. Le kdo se ne bi zasanjal ob neverjetnih predstavitvah holo objektov, kot jih kažeta zastavonoši mešane resničnosti? A že malce poglobljenega brskanja po medmrežju namesto navdušenih vzklikov bodočega igralca Minecrafta iztisne rahlo razočaran oh, saj bo do prvovrstne izkušnje preteklo še kar nekaj vode. Microsoft ne skriva, da bo vizualno polje Hololensa razočarajoče majhno in menda ga v bližnji prihodnosti ne kanijo kaj dosti razširiti, kot so zaupali na nedavni konferenci E3.

 

Semena resničnostnih tehnologij kalijo že več let, a šele prihodnje leto velja za tisti mejnik, ko naj bi se tako VR in AR pospešeno razširili med slehernike. Napovedi kažejo, da bodo investitorji v tovrstne tehnologije že leta 2020 nadvse zadovoljni, a ta bo temu res tako, bodo proizvajalci AR in VR dobrot morali zadovoljiti številnim kriterijem, od mobilnosti, uporabnosti, estetike, nosljivosti in nenazadnje do dosegljivosti tudi tistim s plitvejšimi žepi.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
22. julij 2015
2597
27. julij 2015
Koliko plasti bo premogla resničnost prihodnosti?
Android, iOS, Windows Phone 8