Komu mar za zasebnost? (1. del)

Alenka Selčan 16. marec 2015
/PublishingImages/komu-mar-zasebnost-1-hero.jpg

Kako malomarni smo postali. Še ob omembi varovanja lastne digitalne zasebnosti le brezbrižno zamahnemo z roko, češ, saj ne morem nič proti nezaželjenemu nadzoru. Pa je cinizem res edina obramba v času množičnega brstenja raznoraznih, doslej nepoznanih tehnologij? Mar se ljubitelji novodobnih tehnologij sploh smemo brezskrbno predajati njihovim prednostim, ne da bi zato trpela naša zasebnost?

 

Citizenfour

Letošnji Oskar za najboljši dokumentarni film je presenetljivo pristal v rokah avtorjev filma Citizenfour, ki povzema Snowdenovo zgodbo od trenutka, ko se je ta odločil obelodaniti nepravilnosti delovanja NSA in tako prav vsem (da, tudi nam, Evropejcem) razodeti, da pravica do zasebnosti ni nekaj samoumevnega, temveč stvar resnega boja za varnejši jutri.

Kaj je Snowdena vodilo, da je za svojo zaupnico izbral režiserko Lauro Poitras, ostaja uganka, a zakulisje filma je precej manj pomembno od vsebine, ki jo je razkril nekdanji sodelavec NSA, ko je ugotovil, da je četrti amandma ameriške ustave, ki je Američanom zagotavljal zaščito pred neupravičenimi preiskavami in posegi v zasebnost, zgolj prazna notica, ki jo kršijo predvsem tisti, ki bi jo morali zagotavljati.

Ne le NSA, elite in podjetja, ki se okoriščajo s podatkovnim rudarjenjem, tudi marsikateri slehernik si potiho želi, da bi Žvižgač ostal tiho, da bi se še naprej sončil v blaženem žegnju nevednosti. Le koliko ljudi bi danes seglo po modri tableti iz Morpheusove dlani, če bi ta razgalila vse skrite oči, ki motrijo našo digitalno persono? Resnica je naporna in preprosteje se je pretvarjati, da nas vohljači ne vidijo, dokler jih ne opazimo.

A post-Snowdenovska doba ne prinaša le vztrajne nočne more, temveč tudi poslovno priložnost proizvajalcem programske in strojne opreme, ki uporabnikom skušajo omogočiti varno rabo mobilnih tehnologij.

Blackphone 2

Med zastavonošami varovanja zasebnosti, je podjetje Silent Circle, ki se ponaša s prvo platformo, ki zagotavlja zasebnost. Silent Circle tako močno verjame v varnost svojega, na Androidu zasnovanega operacijskega sistema, da so morebitnim hekerjem lansko jesen obljubljali celo denarno nagrado, če v PrivateOS odkrijejo škodljivce, ki bi lahko ogrozili zasebnost njihovih uporabnikov.

 

Silent Circle hoče pred zlorabami zaščititi vse, tudi tiste, ki še naprej želijo brezskrbno uporabljati raznorazne aplikacije in igrice, kot so na primer Jezni ptiči. Da bi takšnim aplikacijam onemogočili dostop do zasebnih podatkov in poslovnih vsebin, so Blackphone zaščitili z vnaprej vgrajenim sistemom Silent Suite, ki ga varuje šifrirni protokol ZRTP.

Za varen mobitel BlackPhone smo prvič slišali na lanskem MWC v Barceloni, letos pa so prav tam predstavili njegovo novo različico BlackPhone 2, ki naj bi skupaj s tablico BlackPhone+ prišel na trg v drugi polovici 2015. S 50 milijoni ameriških dolarjev investicijskega kapitala je Silent Circle v februarju odkupil delež svojega nekdanjega partnerja, španskega proizvajalca mobitelov Geeksphone in tako postal stoodstotni lastnik podjetja.

(nadaljevanje v 2. delu)

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
16. marec 2015
2429
19. marec 2015
Komu mar za zasebnost? (1. del)
Android, iOS, Windows Phone 8