Komu mar za zasebnost? (2. del)

Alenka Selčan 20. marec 2015
/PublishingImages/zasebnost-2-hero.jpg

MWC 2015: Sailfish OS ojačan z SSH

Nemalo pozornosti je na letošnjem MWC v Barceloni požela finska tablica Jolla, ki sledi podobnemu cilju kot Silent Circle s svojim BlackPhone 2. Tudi Jolla se hvali s svojo na Linuxu zasnovano odprtokodno platformo Sailfish OS, ki doslej poganja dve napravi: pametni mobitel in tablico Jolla. Ta sta namenjena vsem, ki jim je zasebnost vodilo pri nakupu nove pametne naprave, a si hkrati še vedno želijo prednosti Android aplikacij. V Barceloni je Jolla najavila novo sodelovanje s finskim podjetjem SSH Communications, kar naj bi pripomoglo k še bolj temeljitemu varovanju pred morebitnimi vdori v njihov operacijski sistem.

 

Da bodo vse naprave morale poskrbeti za varnost svojih uporabnikov, se zaveda tudi Marc Dillon, soustanovitelj podjetja Jolla, ki je v interviuju za TechCrunch med drugim še povedal, da bo njihovo novo sodelovanje s podjetjem SSH prineslo varne rešitve tudi za banke, bolnice in druga podjetja, ki terjajo visoko stopnjo zaščite in ki bodo zavoljo tega lahko brezskrbno vzajemno komunicirale.

MWC 2015: Mozilla Firefox OS in Deutsche Telekom

V spremljevalnem programu letošnjega MWC je potekala razprava „Zagotavljanje zasebnosti uporabnikov v medmrežju“, na kateri sta med drugimi na temo uporabnikove zasebnosti in o svojem uspešnem medsebojnem sodelovanju govorila Dr. Claus Ulmer iz Deutsche Telekoma in Denelle Dixon-Thayer. Ta je znova zagotovila, da Mozilla Firefox s svojim odprtokodnim operacijskim sistemom nadaljuje razvoj v smeri zasebnosti.

To dokazuje raziskava Ponemonovega inštituta, ki je Mozillo znova uvrstila med deseterico tistih, ki najbolj spoštujejo zasebnost svojih uporabnikov. Dixon-Thayerjeva opozorila, da je na področju varovanja zasebnosti treba narediti več, da bodo uporabniki razumeli, kaj dopuščajo, ko se strinjajo s pogoji uporabe digitalnih tehnologij, hkrati pa je pozvala tudi uporabnike, da naredijo več za svojo zaščito.

 

(Mimogrede: uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko z dodatkom LightBeam, ki se je razvil iz nekdanjega dodatka Collusion že več kot leto opazujejo, kdo jih opazuje, prav tako pa lahko s preprostim ukazom na nastavitvah brskalnika lahko preprečijo sledenje svojemu potovanju po medmrežju.)

Deutsche Telekom v sodelovanju z Mozillo Firefox razmišlja drugače kot Silent Circle, saj uporabnike želi naučiti varne rabe pametnih naprav. Čemu bi na primer vremenski aplikaciji zaupali točno geolokacijo, ko pa za zadovoljivo informacijo o vremenu zadostuje bolj ohlapen podatek, pravi Dr. Claus Ulmer, ki se sicer prav tako kot Dixon-Thayerjeva zavzema, da je strankam treba povrniti zaupanje in jih tako spodbuditi, da bodo sami delili tiste podatke, ki jim pomagajo izboljšati uporabniško izkušnjo.

Da je treba razbremeniti, a hkrati zaščititi uporabnika, se zaveda tudi industrija nosljivih naprav, kar je v razpravi „Zagotavljanje zasebnosti uporabnikov v medmrežju“ na MWC v Barceloni dokazal še en sogovornik, Brian Hernacki, vodja arhitektov Intelove skupine za nosljivo tehnologijo, New Devices Group.

Preberi tudi Komu mar za zasebnost (1. del)

(nadaljevanje v 3. delu)

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
20. marec 2015
2438
24. marec 2015
Komu mar za zasebnost? (2. del)
Android, iOS, BlackBerry OS, Windows Phone 8