Kuharija za otroke

/PublishingImages/kuharija-za-otroke-hero.jpg

Ko začnemo dojenčkom pripravljati gosto hrano, so na samem začetku recepti seveda izredno preprosti. Priprava korenčkove kaše pač ni težak zalogaj. Vsekakor pa kakšen nasvet pride prav tudi takrat, saj se dojenčki zelo različno odzivajo na nove okuse. Ko se navadijo na nove okuse in uporabljamo vedno več različnih sestavin, pa je tudi pri pripravi hrane za dojenčke včasih fino dobiti kakšno novo idejo.

Aplikacija Annabel’s Essential Guide to Feeding your Baby and Toddler

Ogromno receptov in nasvetov o prehrani dojenčkov najdemo na raznih portalih in spletnih straneh, ki se osredotočajo na teme, povezane z dojenčki in otroci, jaz sem pa tokrat preizkusila aplikacijo britanske kuharice Annabel Karmel, ki je na področju otroške prehrane izdala že množico knjig, nekatere so tudi prevedene v slovenščino. Annabel je s svojimi kuharskimi recepti za dojenčke zgradila pravi imperij, tako tudi v aplikaciji najdemo nekaj delov njene TV-serije Annabel’s Kitchen, imamo pa tudi možnost nakupa njenih številnih knjig, poleg tega gospa prodaja še otroško hrano, pribor in pripomočke za pripravo.

 

Recepti

Recepti so v aplikaciji pregledno razdeljeni v kategorije glede na starost dojenčka, tako da zlahka najdemo primerne. Poleg standardnih sestavin pri posameznih receptih najdemo tudi kratke uporabne komentarje, kot npr. da je na začetku špinačo dobro kombinirati z nekoliko bolj sladko zelenjavo, denimo korenčkom. Na začetku kak nasvet pride prav, saj dojenčki pogosto potrebujejo nekoliko več časa, da sprejmejo nov okus.

Pri vsakem receptu je, kot običajno, naveden čas kuhanja in priprave, izvemo tudi, ali je obrok primeren za zmrzovanje, ali je vegetarijanski, pri nekaterih lahko spreminjamo tudi število porcij.

 

Pri vsakem receptu je v zavihku Summary na voljo pretvornik enot, kar je načeloma sicer uporabno in priročno, a v tem primeru precej nepotrebno, saj lahko zapis enot izberemo v nastavitvah aplikacije. Recepte lahko seveda dodamo med priljubljene ali pa v jedilnik, sestavine pa s klikom dodamo na nakupovalni seznam, ki si ga lahko pošljemo po e-pošti. Ustvarimo lahko svoj jedilnik, na voljo pa je tudi vzorčen jedilnik za posamezno obdobje dojenčkovega razvoja. Seveda je napisan tudi podroben postopek priprave, pri posameznih korakih pa je dodana štoparica, ki jo vklopimo kar znotraj aplikacije. Receptom lahko dodamo lastne zapiske in se z glasovno izbiro premaknemo naprej ali nazaj po korakih priprave, da se med kuho ne dotikamo zaslona z umazanimi rokami. Aplikacija omogoča tudi iskanje po sestavinah, kar pride še kako prav, ko ne vemo, kaj bi kuhali.

Slovenske smernice prehranjevanja in recepti v aplikaciji

Smernice za prehrano dojenčkov v prvem letu se od države do države precej razlikujejo, zato recepti v aplikaciji niso povsem v skladu s priporočili slovenskega ministrstva za zdravje iz leta 2010 (PDF), ki v prvem letu odsvetujejo uporabo beljaka, medu, soli, morskih sadežev, sladkorjev in pijač z dodanimi sladkorji, mlečne izdelke pa priporočajo po desetem mesecu v manjših količinah. Slednji so glede na Annabeline recepte razvrščeni v kategorijo 6 do 9 mesecev, prav tako pa najdemo v aplikaciji recepte za ocvrto hrano, ki jo slovenske smernice posebej odsvetujejo.

 

Video

Na voljo je tudi nekaj videov s pripravo hrane in pa osnovnih nasvetov, ki jih, če ste navajeni kuhe, najverjetneje že poznate. Precej nadležno pa je to, da je treba videoposnetke pred ogledom prenesti s spleta in počakati, da se prenesejo v celoti, kar lahko traja kar dolgo, tudi pri hitrih povezavah. Bistveno bolj elegantna rešitev bi bil pretočni video ali pa celo povezave na YouTube.

Če ste navajeni energije polnih kuharjev, ki se kar odbijajo od sten kuhinje, vas bo Annabel razočarala, saj je precej medla in dolgočasna. Med videi najdemo tudi kratke nasvete o negi in vzgoji otrok in pa nekaj delov Annabeline TV-oddaje. Mogoče bom sicer po ogledu množice otroških oddaj, ki me še čaka v prihodnosti, kdaj spremenila mnenje, ampak te oddaje kljub pozitivnemu sporočilu, kot je vključevanje otrok v pripravo hrane, in luštnim receptom niso pretirano zanimive, saj Annabel nima prave karizme za TV, scenarij pa je precej pomanjkljiv.

 

Aplikacija ali e-knjiga

Annabel ima poleg te aplikacije tudi e-knjigo, ki ima pravzaprav podobno vsebino. Aplikacija je bolj pisana na kožo tistim, ki iščejo le recepte, s hitrim dostopom do nakupovalnega seznama in možnostjo dodajanja na svoj jedilnik, medtem ko je e-knjiga nekoliko bolj osredotočena na celovito podajanje informacij o prehrani otrok, z več podatki o določenem obdobju, povezanimi tudi z obnašanjem otrok pri prehranjevanju, sestavinah itd.

Cena in uporaba

Aplikacija je vizualno privlačna, z lepimi fotografijami hrane in preprosta za uporabo, mnoge jedi, zbrane v aplikaciji, pa so seveda primerne za celotno družino, tako da recepti niso namenjeni le pripravi hrane za dojenčke. Ali boste sledili receptom, pa je odvisno od tega, katerim smernicam priprave hrane za dojenčke sledite.

Aplikacija za iOS, cena 5,49 EUR - Aplikacija za Android, cena 4,90 EUR - E-knjiga, cena 7,99 EUR

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
22. avgust 2014
2166
27. avgust 2014
Kuharija za otroke
iOS, Android