Kuhinja prihodnosti - Ikea 2025

Alenka Selčan 24. april 2015
/PublishingImages/ikea2025-hero.jpg

Govorili smo že o tem, da tudi kuhinje doživljajo preobrazbo, ki bo zaznamovala naš življenjski stil v prihodnosti. S projektom Concept Kitchen 2025 je svojo vizijo na nedavnem milanskem pohištvenem sejmu EuroCucina predstavila tudi Ikea.

Da bi preučili kuhinjske navade, Švedom tokrat ni bilo treba vdirati v zasebnost domov, saj so snovanje kuhinjskih rešitev prepustili študentom. Ikea je v sodelovaju s podjetjem IDEO namreč že avgusta 2013 pozvala študente industrijskega oblikovanja univerz v Lundu in Eindhovenu, naj razkrijejo, kakšna naj bi bila kuhinja prihodnosti v dobi, ko bo internet reči del vsakdana.

 

Kakšne bodo naše navade in bivanjski vzorci čez desetletje? Bo kuhinjam uspelo obdržati svoje mesto v povprečni evropski družini, ki bo imela vse manj otrok in vse starejše člane? Koliko energije bomo potrošili za kuhanje in koliko odpadkov nam bo uspelo reciklirati? Kakšno kuhinjo na primer potrebuje samotni raziskovalec na Arktiki? Bomo čez dekado sploh še znali kositi v miru ali pa bomo, kot kažejo trendi zadnjih nekaj let, ob gurmanskih užitkih nestrpno ribarili po medmrežju?

Petdeset študentov je iskalo odgovore na takšna in podobna vprašanja ter s pomočjo strokovnjakov podjetja IDEO razvilo nekaj konceptov, ki se bodo nemara znašli v Ikeini kuhinji prihodnosti.

Kuhinjska miza za življenje

 

Kuhinjska miza je osrednje stičišče vse družine. Da bi tudi v letu 2025 ohranila svojo središčno vlogo, so nad njo namestili kamero s projektorjem, ki mizo nadgradi v pametno. Ko na primer nanjo postavimo živilo, ga brž preceni, stehta in izmer ter svetuje, kako ga obdelati. Predlaga nam recept, nas vodi čez njegovo pripravo in snema naše kulinarične spretnosti. Sledi našim gestam in ukazom. Razume, katero posodo mora segreti na želeno temperaturo, ne glede na to, kam jo postavimo. Z indukcijo nam bo napolnila mobitel in če bo zanala, da se nam je medtem listanjem po dnevnih novicah, v skodelici ohladila kava, jo brž ogrela na primerno temperaturo. A tudi na otroke ne pozabi. Spremljala bo njihovo igro in se z njimi poigrala.

 

Pametna miza pa ni edini koncept, ki v kuhinjski proces vključuje otroke, niti ni edini koncept, ki se zaveda, da bo prihodnost oplemenitena z nadgrajeno resničnostjo.

Obzirno sodelovanje naprav

Ne le miza, tudi druge naprave bodo sledile našemu početju in se nanj primerno odzivale. Izvrstna primer tega je pipa, ki se prilagaja poziciji rok in njim primerno nastavlja curek vode. Le kako se ta zamisel ni porodila že prej? A najbrž bo tudi na varčno in obzirno pipo treba počakati vsaj še nekaj let.

conceptkitchen2025.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. april 2015
2485
29. april 2015
Kuhinja prihodnosti - Ikea 2025
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8