Kuhinjske zgodbe: Electroluxov internet reči za gospodinjstva

Alenka Selčan 19. marec 2015
/PublishingImages/kuhinjske-zgodbe-electrolux-hero.jpg

Pisali smo že o tehnološki revoluciji, ki jo zavoljo pametnih naprav doživljajo tudi kuhinje. Med vodilnimi pobudniki, ki želijo življenje slehernika zabeliti z internetom reči, je vse več velikih imen avtomobilske, računalniške in zdravstvene industrije, a v tekmi za povezano prihodnost ne zaostajajo niti proizvajalci gospodinjskih aparatov.

 

To je na letošnjem CES-u v razpravi o prihodnosti povezovanja naprav v skupno medmrežje dokazal tudi Jan Brockmann, vodja Electroluxovega razvoja in tehnoloških inovacij ter eden od zastavonoš interneta reči. Podjetje Electrolux je od vidnejših članov aliance AllSeen, Linuxove fundacije, ki spodbuja uskladitev protokolov za razvoj interneta reči.

Uskladitev protokolov je bila tudi središčna tema Brokmannovega govora, ki je v luči IoT prihodnosti svoje poslušalce in sogovornike (Phil Abram - General Motors, Jeroen Tas - Philips, Steve Mollenkopf - Qualcomm) opozoril na pomembnost sodelovanja IT podjetij s proizvajalci različnih naprav za vsakdanjo rabo.

Nadvse pomemben je tudi vzajemen odnos s strankami. “Če boste kupili povezan (IoT) produkt, bomo imeli drugačen odnos, kot ga imamo s tistimi, ki kupijo le en izdelek“, pravi Brockmann, ko skuša opozoriti na prednosti interneta reči v gospodinjstvu. „Tako bomo bolje poznali vaše potrebe. Naša ponudba bo boljša, če bomo dobili več povratnih informacij“.

Kako pomembna je vizija interneta reči za razvoj njihovih gospodinjskih aparatov, so pri Electroluxu pokazali že večkrat, a zaenkrat med gospodinjami in gospodinjci še niso poželi takšnega navdušenja, kot si ga zaslužijo njihove inovacije. Naj spomnimo le na njihov Infinity I-Kitchen in na tisti hladilnik, v katerega so ga že leta 2010 vgradili interaktiven zaslon na dotik, ki ga je poganjal Linuxov operacijski sistem. Ta je nadomestil kičaste magnetke in na roko napisane nakupovalne listke, saj je aplikacija že takrat poleg digitalnega nakupovalnega listka predlagala tudi ustrezne recepte na osnovi sestavin v hladilniku in opominjala na pomembne obletnice in dogodke, ki jih ponavadi obeležimo z dobro večerjo in kozarcem vina.

 

Tudi njihov letošnji paradni konj koraka v smeri interneta reči. Tokrat pozornost žanjejo s parno pečico z vgrajeno kamero, tako da lahko tudi takrat, ko nismo prisotni, prek tablice ali mobitela spremljamo, kako lepo se peče naše kosilce. Koncept te pečice so obiskovalci „berlinskega CESa“ spoznali že septembra lani, končni izdelek pa naj bi prišel na trg že letošnje leto.

V želji, da bi izboljšali odnos s svojimi strankami, ki prav kmalu ne bodo več listali kuharskih knjig ali brskali po YouTube receptih, so pri Elektroluxu poskrbeli še za lično in nadvse praktično kuharsko aplikacijo, Let's Taste!

Če je verjeti napovedim, bodo lastniki povezanih naprav kmalu imeli več obiskov, kot so jih vajeni. Kako jih ne bi, ko pa bodo imeli pečico, ki onemogoča, da se večerja zažge, in še obsežno zbirko okusnih receptov.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
19. marec 2015
2434
23. marec 2015
Kuhinjske zgodbe: Electroluxov internet reči za gospodinjstva
Android, iOS, Windows Phone 8