LTE-Advanced

Tehnik 1. oktober 2014
/PublishingImages/LTE-A-hero.jpg

Prenos podatkov prek mobilnih omrežij je s tehnologijo LTE že prehitel prenosne hitrosti prek ADSL-a in se postavil ob bok optičnim povezavam, a že je na obzorju naslednji korak, LTE-Advanced. Sama kratica LTE pomeni Long-Term Evolution, dolgoročno evolucijo, saj je LTE le osnova, iz katere se bodo razvijala vse zmogljivejša mobilna omrežja. Oglejmo si, kaj prinaša LTE-Advanced.

Visoke hitrosti

Prva stvar, ki jo opazimo in izpostavimo pri vsaki nadgradnji mobilnih tehnologij, je višja hitrost prenosa podatkov in tudi LTE-Advanced na tem področju prinaša nov preskok. LTE omogoča hitrosti prenosa do 150 Mb/s, LTE-Advanced pa ima trenutne teoretične omejitve pri 3,3 Gb/s. Ključna beseda je seveda teoretične, saj oprema zaenkrat ne podpira takšnih hitrosti v praksi. Nenazadnje tudi LTE obljublja teoretične hitrosti do 300 Mb/s, pa so proizvajalci opreme po desetletnem globalnem razvoju in večletnih izkušnjah v praksi dosegli polovico. V praksi bodo prvi sistemi LTE-Advanced dosegali hitrosti prenosa prek 200 Mb/s, sčasoma pa bodo z nadgradnjami prišli tudi do gigabita in višje. Oglejmo si nekaj tehnoloških in sistemskih zasnov, ki bodo to omogočale.

 

Več pasovne širine

S tehniko agregacije pasovne širine (ang. Carrier Aggregation) bodo naprave pri povezavi lahko uporabile širši pas razpoložljive pasovne širine, kot ga imajo na voljo pri obstoječih sistemih, mogoča pa bo tudi kombinacija povezave na dveh pasovih, npr. 800 MHz in 1800 MHz. To pomeni boljši izkoristek frekvenc, vendar pa bo ta pristop uporaben samo pri manjšem številu uporabnikov na posameznem območju.

MIMO

Tehnologija MIMO (multiple input, multiple output) je poznana že iz omrežij WiFi, uporabljajo pa jo tudi 3G-omrežja HSPA. MIMO je na videz preprosta rešitev, saj poveča hitrost prenosa z uporabo večjega števila anten, ki pa morajo seveda biti postavljene tako, da ne prihaja do interference, hkrati pa še dodane v mobilni telefon ali na ključ USB. LTE-Advanced povečuje število anten na 8 za prenos k uporabniku in 4 za prenos iz smeri uporabnika ter dodaja rešitve za zmanjševanje interferenc.

 

Izboljšanje storitve pri šibkem signalu

Tudi najzmogljivejša brezžična tehnologija ima nekje konec dometa celice in tam uporabniška izkušnja hitro upade. Z LTE-Advanced ni nič drugače, vendar pa nov standard prinaša uvedbo manjših celic na robu pokritosti, ki so z glavnimi povezane brezžično (relay node). Te dodatne celice je preprosto namestiti, hkrati pa ne predstavljajo večjih težav pri obstoječi topologiji omrežja. Dodatne izboljšave na robovih celic pa LTE-Advanced prinaša tudi pri možnostih hkratnega povezovanja in prenosa podatkov prek dveh baznih postaj naenkrat. Mobilne naprave so zmeraj povezane z več baznimi postajami, vendar prenos podatkov (ali klica) poteka le prek ene, ostale so pripravljene za predajo ob gibanju, z LTE-Advanced pa bo mogoče vzpostaviti povezavo z več baznimi postajami. To bo prineslo boljšo izkušnjo tudi pri majhnih, piko in femto baznih postajah, ki pokrivajo posamezne stavbe, kjer je to potrebno.

Kdaj?

Telekom Slovenije je nedavno prvi v Sloveniji uspešno zaključil s preizkušanjem opreme LTE-Advanced, podobno kot mnogi vodilni operaterji po vsem svetu. Prve nadgradnje omrežja bodo izvedene v letu 2015, ko bodo v večjih količinah na voljo tudi naprave s podporo LTE-Advanced.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
1. oktober 2014
2225
6. oktober 2014
LTE-Advanced
Android, iOS, Windows Phone 8