Light phone je anti-smartphone

Alenka Selčan 28. maj 2015
/PublishingImages/light-phone-hero.jpg

Ko smo marca omenjali koncept anti-smartphona Runcible, se ni zdelo, da bo ta zamisel tako kmalu dobila svojega naslednika. A že je tu Light phone, mobitel, ki ga lahko označimo kot prvi anti-smartphone, če seveda ne upoštevamo sarkastičnega projekta z imenom NoPhone.

Light Phone je vitek, lahek mobitel v velikosti plačilne kartice, ki tehta le malce več kot vaša duša, ne počne pa nič drugega, kot da telefonira. Da. Prav ste prebrali. Z njim lahko le kličemo in sprejemamo klice.

 

Narejen zato, da ga uporabljamo čim manj. Narejen zato, da nas odmakne od pametnih naprav. Ne, ne premore brskalnika. Niti gore aplikacij. Niti ene same igrice. Nima Bluetootha in se ne ponaša s kraticami kot so WiFi, NFC, itd.

Ko vanj vtaknete SIM kartico, lahko pokličete svojo mamo, morda še koga od 20 telefonskih številk, ki jih lahko shranite vanj. In seveda vas mama lahko pokliče nazaj. Oh, da. Ima še močno svetilko in UBS vhod za polnjenje baterije, ki pa zavoljo skromne rabe zdrži vse do dvajset dni.

Light phone je nastal v Googlovem 30 tedenskem inkubatorju v New Yorku, kjer sta mu na svet pomagala Joe Hollier in Kaiwei Tang, ljubitelja tehnologije, ki pa se jima je poplava mnogoterih funkcij pametne tehnologije zazdela odveč.

 

"Light Phone sva ustvarila za ljudi, ki iščejo ravnovesje v svoji povezljivosti. Ne gre za to, da se ljudje ne bi smeli več povezovati, je pa zelo zdravo, da si lahko privoščijo odmor“, je v prid Light Phoneu povedal Joe Hollier, ki se sprašuje, ali današnji tehnološki razvoj res vodi k osebni sreči. Holliger se zaveda, da Light Phone ni ultimativen odgovor na vprašanje človeka v tehnologiji, je pa eden od prvih korakov, ki odpira razmislek o tem.

Filozofija Light phona se torej ne razlikuje bistveno od tiste, ki jo zagovarja Runcible. Sreča je prisotnost. A ne tam onkraj, na planjavah socialnih omrežij, ampak tukaj in zdaj. Težnja po povezanosti vseh svetov nas je priklenila na zaslone in namesto vseprisotnosti smo postali odsotni in nedovzetni za neposredno prezenco narave in družbe.

A takšnih, ki čutijo podobno kot Hollier, očitno ni malo. Light phone je na Kickstarterju le v nekaj dneh presegel zastavljen finančni cilj v višini 200.000 ameriških dolarjev. Za stotaka je še vedno na voljo Light Phone, ki so ga oborožili še s 500 minutami prostih klicev in nihče se ne pritožuje, da je cena previsoka za nekaj tako „neumnega“.

V prenasičenem svetu smo očitno pripravljeni plačati več za manj. Kdo ve, morda pa bo naslednja uspešnica na Kickstarterju televizija, ki premore le en program?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
28. maj 2015
2526
1. junij 2015
Light phone je anti-smartphone
Android, iOS