Majhni triki, ki naredijo Google najbolj zabaven iskalnik

Andrej Pirnat 13. december 2016
/PublishingImages/g1-g1-hero.jpg

Google slovi po tem, da svoje programske rešitve rad obogati z malimi skrivnostmi, t. i. easter eggi (izraz, ki se v angleško govorečem svetu uporablja za skrita sporočila v filmih, igrah, programih, dobeseden prevod je sicer velikonočna jajčka), ki popestrijo uporabniško izkušnjo.

Navadno gre za pomenljive ali duhovite reference na vidnejše predstavnike popkulture, kot so televizijske serije, filmi, igre in tudi znanstveni dosežki, ki v večini primerov nimajo pretirane dodatne vrednosti in uporabnosti. So pa zabavni in domiselni. Poglejte si nekaj najzabavnejših iskalnih nizov, ki jih lahko vpišete v Googlov iskalnik (iskalnik morate nastaviti na angleški jezik, saj v nasprotnem primeru nekateri ne delujejo).

Preverite hranljive vrednosti hrane, ki jo uživate

 

Zdrav način življenja in kakovostna prehrana sta pomembna dejavnika našega vsakdana. Če ste na dieti ali pa bi samo želeli primerjati hranilne vrednosti posameznih jedil, lahko to najbolj preprosto storite z Googlom. V angleškem jeziku vpišite jedi, ki jih želite primerjati (na primer "apples vs oranges"), in Google vam bo v pregledni tabeli izpisal vsebnost sladkorja, kalorij, soli, vitaminov in drugih hranil.

Nikoli ne zamudite letala

 

Podobno kot pri hranilnih vrednostih jedil vam je lahko Google v hitro pomoč tudi na drugih področjih. Na primer pri spremljanju letalskega prometa. Vpišite številko poleta (najdete ga na letalski vozovnici ali na spletni strani letalskega prevoznika), ki vas zanima (na primer "jp 102" – eden od poletov prevoznika Adria Airways) in Google vam bo povedal, kdaj bo letalo vzletelo, kdaj pristalo, od kod bo vzletelo in kam je namenjeno. Na ta način ste lahko vedno na tekočem, ali bo kakšno letalo zamujalo.

Guglanje v vesoljskem jeziku

 

Googlov prevajalnik obvlada več kot 50 svetovnih jezikov, med njimi tudi bolj eksotične maorščino, kmerščino in svahili. Ampak ali ste vedeli, da Google govori še bolj nenavadne jezike, med drugim vesoljskega? Če ga pravilno vprašate, vam bo znal odgovoriti v klingonščini (izmišljen vesoljski jezik iz znanstvenofantastične serije Zvezdne steze), piratščini, hekerskem jeziku ničel in enic ter jeziku risanega junaka Elmerja Fudda, ki je v risankah zajčka Dolgouščka znan po svoji govorni napaki. Vse, kar morate storiti, je, da dopišete ustrezno besedilo v vrstico z Googlovim URL-jem. Na primer za klingonščino dopišite "?hl=xx-klingon" (celoten URL je videti takole: https://www.google.si/?hl=xx-klingon), za preostale jezike pa samo zamenjajte besedico "klingon" z ustrezno drugo (pirate, hacker, elmer).

Glava ali rep?

 

Ste se že kdaj morali odločiti med dvema možnostma, pa nikakor niste mogli izbrati ene? Pri tem si lahko pomagate tudi z metom kovanca. Če v žepu nimate pravega, lahko na telefonu ali računalniku v zrak vržete virtualnega. V Google vtipkajte "coin flip" (ali "heads or tails" – angleški rek, ki se uporablja za izbiro strani pri metu kovanca) in kovanec boste lahko "metali", kolikor vas bo želja.

Kocka je padla

 

Na podoben način se lahko znajdete tudi, kadar igrate kakšno namizno igro, na primer Človek ne jezi se, in pri roki nimate prave kocke. V Googlov iskalnik napišite besedno zvezo "roll a dice" in dobili boste pravo virtualno kocko.

Vrtoglavi letalski manever

 

Če v iskalnik vpišete besedni niz "do a barell roll" ali "z or r twice", se vam bo pred prikazom iskalnih rezultatov slika na zaslonu zavrtela za 360 stopinj. Oba ukaza sta referenca na arkadno letalsko igro Star Fox 64, ki je izšla leta 1997 na igralni konzoli Nintendo 64. Izraz v igri predstavlja izmikajoč se zračni manever, ki igralca reši gotove smrti.

Brkati vodovodar Mario

 

Posebno posvetilo je dobil še en legendarni Nintendov junak, brkati Super Mario. Če v iskalno vrstico vpišete ukaz "super mario bros", kar je naslov prve igre z Mariom v glavni vlogi, se vam bo poleg številnih zadetkov o priljubljeni igričarski seriji na desni strani prikazalo tudi pravokotno okno z osnovnimi informacijami o igri in utripajočim kvadratkom z vprašajem. Kvadratek je interaktiven in skriva neskončno število kovancev, sicer značilnega simbola serije. Če ga kliknete, boste zaslišali isti zvočni učinek in sprožili isto animacijo kot v igri, ko nabirate kovance.

Invazija insektov iz vesolja

 

Googlovi inženirji so očitno veliki ljubitelji iger, saj so v svoj iskalnik skrili precej igričarskih referenc. Naslednja v vrsti je poklon eni najbolj priljubljenih strateških iger vseh časov, Starcraftu. V iskalnik vpišite besedno zvezo "zerg rush" in zaslon bodo preplavili Googlovi "O-ji", ki vam bodo skušali "pojesti" iskalne rezultate. Z besnim klikanjem po "napadalcih" lahko poskusite invazijo ustaviti, a nam to v več poskusih ni uspelo. Zerg rush oziroma naval Zergov je bila taktična poteza v igri Starcraft, v kateri je igralec s številnimi bojnimi enotami Zergov (rase insektov v igri) izvedel praktično neubranljiv napad na baze svojih nasprotnikov.

Razbijanje opek

 

Še ena igra se skriva v Googlovem iskalniku. Atarijev Breakout je ena prvih računalniških iger, ki sta jo pomagala razviti Steve Jobs in Steve Wozniak, očeta Appla. Če v Googlov iskalnik slik vpišete "atari breakout", boste omenjeno arkadno igro, v kateri z žogico skušate razbiti steno iz kock, lahko zaigrali kar v brskalniku.

Potovanje v preteklost

 

Ko kdaj postanete nostalgični, lahko Google uporabite kot časovni stroj in odpotujete nazaj v času. V leto 1998 natančneje. Vpišite frazo "google in 1998" in odprl se vam bo iskalnik v svoji izvirni obliki, kakršen je bil, ko je prvič ugledal luč sveta. Čeprav je na prvi pogled še vedno videti podoben današnji različici, za njo vseeno zaostaja kar nekaj korakov v dizajnu, še bolj pa v svojih iskalnih algoritmih.

Časovni stroj v telefonski govorilnici

 

Ste kdaj gledali televizijsko serijo Dr. Who? Gre za več kot 50 let trajajočo kultno britansko znanstveno fantastiko, v kateri glavni junak Doktor, vesoljec v človeški podobi, s svojim časovnim strojem v obliki policijske telefonske govorilnice potuje po času in se bori proti krivicam sveta. Verjeli ali ne, njegov časovni stroj je resničen. Ampak samo če ga poiščete na Googlovih zemljevidih. Vpišite "police telephone box", preklopite v ulični pogled in znašli se boste pred omenjenim časovnim plovilom. Če kliknete nanj, si lahko podrobno ogledate še futuristično notranjost.

Seinfeldov božič

 

Google se je poklonil tudi eni najbolj znanih humorističnih serij, ki je navduševala v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, Seinfeldu oziroma, natančneje, izmišljenemu prazniku, ki ga slavijo junaki serije. Imenuje se Festivus, praznujejo ga namesto božiča, namesto božične smrečice pa v dnevni sobi postavijo aluminijast drog. Ta se vam bo narisal tudi ob iskalnih rezultatih, če ime fiktivnega praznika vpišete v Google.

Igra življenja

 

Ustanovitelja Googla Sergey Brin in Larry Page sta se poklonila tudi britanskemu matematiku Johnu Hortonu Conwayu, ki je znan po svojem delu na področju kombinatorične teorije iger in iznajdbi simulacije življenja. Igra življenja, kot se ta simulacija imenuje, prikazuje razmnoževanje celic in s tem razvoj zapletenih oblik življenja. Če si jo želite ogledati v praksi, v Google vpišite iskalni niz "conway's game of life" in se čudite množenju celic. Podrobnosti o igri življenja pa si lahko preberete tukaj.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
13. december 2016
3275
13. december 2016
Majhni triki, ki naredijo Google najbolj zabaven iskalnik