Malčki in tehnologija - Ali so dovolj stari za ogled …

/PublishingImages/malcki-ali-so-dovolj-stari-hero.jpg

Malčica je iz vrtca pritihotapila še eno virozo, delo se je nakopičilo in preden sem ugotovila, da je prva polovica aprila mimo, so tukaj že prvomajske počitnice in torej čas za potepe, glede na vreme pa tudi za filme in risanke. Čeprav je še premajhna za filme, že komaj čakam, da ji pokažem kakšnega od mojih najljubših, pa čeprav bo trajalo še vrsto let. No, pa saj poznate občutek, ko želiš nekomu pokazati kulten film in te strašno zanima, kako se bo nanj odzval. Čeprav se mnogi starši verjetno sprašujete, kolikokrat je še mogoče gledati Ledeno kraljestvo ali pa Gremo mi po svoje, je včasih odločitev za film ali risanko težka. Ko otrokom želimo pokazati nekaj novega, se je včasih težko odločiti, ali so malčki že dovolj stari za katero od klasik, ki jih pač ne smejo zamuditi, npr. Vojno zvezd, Indiano Jonesa, kakšnega Bonda in pa katere risanke so primerne za njihovo starost. Sama običajno pobrskam po spodaj predstavljenih virih, če priporočate še kakšnega, pa seveda na dan z besedo. Dajmo si torej ogledati, kje poiskati informacije, ki so nam lahko v pomoč pri odločitvi, kaj je fino početi ob ogledu filma in kje najti dobre ideje.

 

Ali že lahko? Kinobalonova ocena

Kot pri vseh ostalih zadevah je tudi pri tem končna odločitev v rokah staršev, saj najbolje poznamo svojega otroka, starostna omejitev pa je okvirno vodilo, kaj je na posamezni stopnji razvoja primerno za otroke. Pri nas je z odličnim programom za otroke in mladostnike začel Kinodvor s programom Kinobalon, pridružujejo pa se jim tudi drugi kinematografi, člani Art kino mreže, tako da za več podatkov pobrskajte tudi po spletnih straneh vašega lokalnega kina.

V Kinodvoru so od nastanka Kinobalona zavrteli že lepo bero filmov, tako lahko za priporočila o tem ali je film primeren za vašega malčka pobrskate po njihovem arhivu, seveda pa boste priporočila za starost našli le pri filmih, ki so namenjeni otrokom in mladostnikom. A kako pridejo do teh številk? Kot je pred časom v intervjuju za SiOL povedala Petra Slatinšek, vodja programa Kinobalon, je glavno vodilo pri postavljanju starostne meje, da mora otrok film razumeti. Tako se lahko izognemo scenariju kot je bil ogled filma Paddington, kjer je malček star okrog tri leta ves čas zmedeno spraševal, kaj pravzaprav sploh počne ta medvedek. Ne me narobe razumeti, problem nikakor ni v tem, da se je med filmom pogovarjal s starši, to je v času otroških predstav popolnoma običajno. Na Kinodvorovih straneh je priporočena starost za ta film pet let. Ja, včasih je priporočila dobro upoštevati.

 

Filmi ne predstavljajo le zabavnega načina za preživljanje prostega časa, ampak se otroci skozi njih lahko ogromno naučijo o delovanju sveta, medsebojnih odnosih, pa tudi težavah, ki so specifične za določeno starostno obdobje. Navsezadnje se s filmi mnogo naučijo tudi o bolj težavnih temah, o katerih morda premalo govorimo. Eden takih je recimo film Kauwboy, ki med drugim govori tudi o soočanju z izgubo in nasiljem. Predvsem pa je pomembno, da se z otroci pogovarjamo, tako o dogajanju v risankah kot tudi v filmih. V okviru Kinobalona skupaj z zunanjimi sodelavci pripravljajo tudi gradiva za učitelje in starše s podrobnejšimi podatki o filmu, ustvarjalcih in pa izhodiščih za pogovor ob filmu in jih priporočam kot odličen pripomoček in vir informacij za pogovor z otroci.

So malčki dovolj stari za Hobita? Ocena Common Sense Media

Organizacijo Common Sense sem že predstavila v enem od prejšnjih člankov, na njihovi spletni strani pa med drugim najdete tudi ocene filmov, iger, TV serij, knjig, aplikacij, spletnih strani in glasbe, ki jih spremlja tudi njihovo priporočilo za starost. Tokrat se bomo osredotočili le na filme. Poleg ocene primerne starosti za ogled filma, si lahko pri vsakem filmu preberete tudi kratko oceno, kjer opozorijo na zadeve, ki bi morda pri otrocih lahko vzbudile negativen odziv, si pogledate kratek video njihovega mnenja, dodana so tudi kratka opozorila glede nasilja, seksa, neprimernega jezika, pitja, drogiranja, itd. v filmu in ocena pozitivnega sporočila oziroma pozitivnih vzornikov.

Kdaj jim torej pokazati Hobita? Common Sense pravi, da je Hobit primeren za otroke od 11 naprej, če se vam zdi otrok dovolj zrel, pa tudi od že pri osmih. Kinodvor ga priporoča otrokom starim vsaj 10 let. Žal na strani Common Sense Media ne boste našli marsikatere evropske risanke, če je ne najdete niti na Kinodvorovi strani, pa pobrskajte še po spletni zbirki evropskih celovečernih filmov za otroke in mladostnike.

 

V videoteki DKino si trenutno lahko ogledate tretji del, Bitko petih vojska, ki je, če se prav spomnim, nekoliko bolj temačen in nasilen kot prvi del, a vseeno lahkotnejši kot trilogija Gospodar prstanov.

Kaj pa Game of Thrones in Pujsa Pepa?

V izredno priljubljeni seriji, ki je pred kratkim zakorakala v peto sezono, je toliko krvi in seksa (brez da se poglabljam v podrobnosti), da nedvomno ni primerna za otroke, starši na spletni strani Common Sense pravijo, da bi jo dovolili gledati sedemnajstletnikom, otroci pa menijo da je primerna že za petnajstletnike :)

Če je starše z večjimi otroci zanimalo, kakšna je primerna starost za ogled Igre prestolov, pa verjetno starše z malčki zanima, kdaj lahko pogledajo kakšno Pujso Pepo. Ta britanska risanka je primerna za tiste najmlajše, torej od dveh oziroma treh let naprej, ko se pač odločite, da boste otrokom pokazali risanke. Strokovnjaki sicer načeloma priporočajo, da z risankami počakamo do dopolnjenega drugega leta, v kino pa naj bi malčke peljali šele po tretjem letu, saj poleg vrste različnih dejavnikov pred tretjim letom nimajo dovolj koncentracije, da bi osredotočeno spremljali cel film.

Mimogrede, pred kratkim smo si prvič ogledali Telebajske, a me niso prepričali, pa tudi malčica je kmalu izgubila pozornost in začela zahtevati Pepo. A jih vaši otroci radi gledajo?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
30. april 2015
2491
7. maj 2015
Malčki in tehnologija - Ali so dovolj stari za ogled …
Android, iOS, Windows Phone 8