Malčki in tehnologija - digitalni odtis in varnost

/PublishingImages/malcki-odtis-varnost-hero.jpg

Starši ob prihodu malčka posnamemo morje fotografij in videov, od prvih nasmeškov, korakov, besed in prvega ugriza v limono. Vsi ti trenutki so zabeleženi, shranjeni, mnogi med njimi pristanejo tudi na spletu. Čeprav so v določenem trenutku zabavni, ljubki, smo lahko prepričani, da bo tem istim otrokom ob njih nerodno, ko odrastejo v najstnike. Nasvetov o vzgoji otrok za uporabo digitalnih medijev, o varnosti na internetu in odgovorni uporabi mobilnih naprav ne manjka, pogosto pa pozabimo, da z objavljanjem o otrocih ustvarjamo tudi njihov digitalni odtis.

Najslavnejša stanodajalka

Objavljanju videov otrok, ki so še v plenicah in zagotovo niso privolili v snemanje, se ne odrečejo niti slavni. Režiser Adam McKay (Jebeš novice, Rezervna policista, Kralji hitrosti: Zgodba o Rickyju Bobbyju) je s hčerko Pearl, ko je bila stara dve leti, za svoj portal Funny or Die posnel video, ki je postal svetovni hit. Pearl nastopa kot stanodajalka, ki poskuša izterjati denar, tudi z grožnjami in kletvicami. Njen podnajemnik je igralec Will Ferrell, režiserjev pogost sodelavec in prijatelj. McKay pravi, da je bila Pearl v času snemanja v obdobju, ko je ponovila vse, kar si ji rekel, a si tega ni zapomnila. Tako ji je med snemanjem sproti govoril, kaj naj reče, Pearl pa je bojda kmalu po snemanju prenehala govoriti vse te kletvice. V tem obdobju je McKay s hčerko posnel (oziroma objavil) le dva kratka filma, nato pa je igralsko pot nadaljevala pri devetih, kot statistka v Jebeš novice, ko je že sama pokazala željo po igranju. Pearl McKay morda nima nič proti temu, da je s Stanodajalcem postala spletna senzacija, a to ne spremeni dejstva, da ji je oče z objavo odvzel možnost lastne odločitve, kaj in kdaj objaviti na spletu.


Will Ferrel - The Landlord

 

Digitalni odtis

Tudi zato, ker smo se z digitalnimi napravami in spletom srečali veliko kasneje kot naši otroci, pogosto pozabimo, da z objavljanjem fotografij, video posnetkov in komentarjev o njihovem odraščanju ustvarjamo njihov digitalni odtis. Čeprav sami v to niso nikoli privolili, pa ga bodo na določeni točki življenja vseeno prisiljeni sprejeti. Obstaja stereotip mame, ki otrokovim novim prijateljem ob prvem obisku nemudoma razkaže družinski album s fotografijami v porodni sobi, v banji, na kahli. Skratka, fotografije, ob katerih se vsak najstnik počuti precej nelagodno. Danes se ogromno takšnih fotografij znajde kar na spletu, pri čemer pa je njihov nabor še širši, saj jih ne objavljamo le starši, temveč tudi sorodniki in prijatelji. Le malo kdo pa se vpraša, kako bodo vse te fotografije malčkov vplivale na njih v prihodnosti?

Alice Marwick, profesorica na Fordham University New York, je v prispevku za The Guardian ponudila zaskrbljujoč pogled na prihodnost. Marwickova pravi, da morda na podatke, ki so o njih objavljeni na spletu, otroci, ko odrastejo, ne bodo imeli nobenega vpliva. Te podatke je mogoče povezati v profil, ki jih bo spremljal povsod in bo vplival na marsikateri korak v njihovem življenju. Morda celo na odločitev glede odobritve posojila, sprejema na univerzo, potencialni delodajalci pa tako ali tako pred razgovorom že sedaj pobrskajo za podatki o kandidatu po družabnih omrežjih. Čeprav si je težko predstavljati, da bi posnetek prvih korakov ali razmazane špinače po obrazu vplival na kasnejšo kariero, pa je denimo omenjanje bolezni, ki jih je otrok prebolel, lahko zanimivo za njegovo zdravstveno zavarovalnico in tudi delodajalca.

Spletni ugled

Ko odrasli začnemo uporabljati družabna omrežja, s tem sprejmemo določene pogoje, ki so včasih bolj drugič manj jasno napisani. Nedvomno pa z omrežji delimo osebne podatke, a naši otroci na to niso pristali. Na točki osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav, ki deluje v okviru Centra za varnejši internet Safe.si, staršem priporočajo, da skrbimo za svoj in otrokov spletni ugled, naj bomo pozorni na to kje in kaj objavljamo in na digitalni odtis, ki ga ustvarjamo v imenu otroka. Ajda Petek iz Safe.si še posebej opozarja, naj premislimo, ali bo otroku, ko bo večji, všeč, da so te vsebine o njem objavljene na spletu, naj ne objavljamo preveč intimnih fotografij in posnetkov, nikakor pa ne fotografij golih otrok. Fotografije naj ne razkrivajo preveč o našem družinskem življenju, še opozarja Petkova, saj je internet javen prostor in se moramo zavedati, da se lahko fotografija hitro znajde na ogled vsem. Morda celo vlomilcem, ki si lahko ogledajo, kako opremljeno hišo imamo in kakšna je ključavnica na vratih.

 

Varnost podatkov na družabnih omrežjih

Raziskovalci na New York University Polytechnic School of Engineering in New York University Shanghai so proučevali, kako spletne aktivnosti staršev vplivajo na varnost osebnih podatkov otrok. V raziskavo so med drugim vključili približno 2400 računov na Facebooku iz istega mesta in pridobili približno 2200 fotografij otrok starih manj kot sedem let, ki so jih starši objavili kot javno objavo. Pri nekaterih računih so uspeli izluščiti ime otroka, pri nekaterih celo datum rojstva, priimek pa je ponavadi enak kot pri starših, te podatke so potem povezali z volilnim imenikom in tako pridobili še cel kup drugih podatkov, kot sta naslov in politična usmerjenost staršev. Načini pridobivanja podatkov, ki so jih uporabili pri raziskavi, so po njihovih besedah seveda dostopni številnim organizacijam in posameznikom, tudi takim z manj poštenimi nameni, kot so tatovi identitet, ki tako dobijo servirane vse podatke, ki jih potrebujejo, da pridobijo celo paleto kreditnih kartic.

Smo starši dovolj odgovorni?

Ajda Petek je že predlani v intervjuju za Delo izpostavila, da v okviru projektov težko vzpostavijo neposredne stike s starši in da se se vrtci na predloge za delavnice o varni rabi interneta slabše odzivajo, ker menijo, da staršev to ne zanima. Glede na vedno večjo dostopnost tablic in mobitelov in vedno nižjo starost otrok, ki jih uporabljajo, me je zanimalo ali starše malčkov tovrstne vsebine kaj bolj pritegnejo. Petkova pravi, da se stanje ni bistveno spremenilo in da jih je nekaj vrtcev povabilo, da so pri njih izvedli predavanja za starše, vendar je bila udeležba staršev zelo skromna. Doda še, da opažajo tudi, da na dogodkih za družine, na primer na sejmu Otroški bazar, starše z malčki njihova stojnica, nasveti in brezplačna gradiva, ki jih tam ponujamo, ne zanimajo, saj jih večina meni, da so njihovi malčki še premajhni. Pa so res? Petkova pravi, da nikoli ni prezgodaj za začetek pogovora o varnosti na spletu. Če mu kdaj pa kdaj pustimo igrati igre na svojem telefonu, je čas tudi za pogovor o varni in odgovorni rabi tehnologije.

Cryptoparty

V sklopu zgoraj omenjene raziskave so raziskovalci navedli tudi nekaj preprostih nasvetov za starše in opozorili, da se je ne glede na nastavitve in previdnostne ukrepe treba zavedati, da ponudnik storitve skrbi za shranjevanje podatkov, ki jih posredujemo oziroma objavimo. Med drugim svetujejo, da izboljšamo nastavitve zasebnosti, zmanjšamo število ljudi, ki si lahko ogleda fotografije otrok, ne objavljamo imena, naslova otrok ali drugih podatkov. Najbolj skrbnim priporočajo tudi šifriranje fotografij, tako da si jih lahko ogledajo le tisti s ključem.

Šifriranje podatkov sicer ni splošno priljubljena metoda zaščite podatkov ali komunikacije, saj morajo vsi vpleteni uporabljati programsko opremo, ki to omogoča, to pa zna biti včasih zamudno. No, celovito šifriranje internetne komunikacije je najbrž res nekoliko preveč zahtevno, a morda je čas, da postanemo malo manj sproščeni in lenobni in se vsaj bolje poučimo o komunikacijski zasebnosti in zasebnosti na spletu, tako zase kot tudi za otroke. Z marcem letos so se tudi pri nas začeli t.i. Cryptopartyji, v okviru delavnic, ki jih pripravljajo pa se lahko naučimo uporabljati orodja za varovanje spletne zasebnosti in dobimo nasvete za varnejšo uporabo spletnih tehnologij. Če za obisk delavnic nimaš časa, na njihovi spletni strani najdeš obilo gradiva (npr. posnetke preteklih predavanj in seznam orodij za varovanje komunikacijske zasebnosti). Pravijo, da s pozitivnim vzorom največ naučimo. Če se poučimo o varovanju zasebnosti in se tega držimo, bomo to znanje lažje prenesli tudi na malčke.

Uporabne povezave:

Center za varnejši internet Safe.si
Varni na internetu
Cryptoparty Slovenija

Vir fotografij: safe.si

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
27. maj 2015
2523
29. maj 2015
Malčki in tehnologija - digitalni odtis in varnost
Android, iOS, Windows Phone 8