Marshall London – mobitel za avdiofile

Uroš Miklavčič 17. julij 2015
/PublishingImages/marshall-london-hero.jpg

Marshall je malodane udomačeno ime in njegova asociacija z glasbeno produkcijo je takojšnja, saj ste prav gotovo že slišali za njihove ojačevalce za kitare. Nekoliko manj je Marshall poznan po svojih slušalkah in Bluetooth zvočnikih. Prav gotovo pa prvič slišite, da je Marshall predstavil mobitel z imenom London. Na njem teče operacijski sistem Android 5.0.2 Lollipop in je namenjen avdiofilom, ki želijo glasbo na poti poslušati na najboljši možen način.

 

Dizajn in specifikacije

London je odet v tipično Marshallov dizajn, ki vas bo hitro spomnil na njihove ojačevalce. To daje mobitelu določeno svežino, ki je med Android mobiteli že nekaj časa nismo začutili. Čeprav gre za mobitel, ki je odet v plastično ohišje, je končni izdelek dokaj prijeten na pogled in dovolj zanimiv, da bo v družbi pritegnil pogled ali dva.

Mobitel ima na prednji strani dva zvočnika, kjer jima družbo dela 4,7-palčni (11,94 cm) zaslon z ločljivostjo 720 × 1280 slikovnih točk. Na strani boste našli vrtljiv gumb za uravnavanje glasnosti, na zgornji strani pa t. i. M gumb, s katerim lahko nemudoma dostopate do svoje glasbe. Marshall je v paket z mobitelom dodal tudi par svojih slušalk. V notranjosti boste poleg odstranljive baterije (2.500 mAh) našli dokaj osnoven paket, ki ga sestavljajo nabor Snapdragon 410, 2 GB delovnega in 16 GB notranjega pomnilnika (slednjega lahko nadgradite s pomočjo Micro SD-kartice) ter kamera, ki zajema fotografije v velikosti 8 MP.

 

Glavna atrakcija mobitela torej ni njegova surova procesorska moč, ampak dva 3,5 mm vtiča na gornji strani, ki ju poganja glasbeni čip Wolfson WM8281 Audio Hub. Ta premore nekoliko višjo kakovost predvajanja glasbe in brez težav prebavi tudi brezizgubne FLAC-datoteke. Slednje sicer ne bi smele biti problem za noben napol spodoben mobitel, a je kljub temu dobro vedeti, da za procesiranjem glasbe iz digitalne v analogno obliko stoji namenska strojna oprema, ki bi morala vsaj v teoriji delo opraviti bolje kot glavni procesor v napravi.

Kar se tiče kakovosti predvajanja glasbe, je v tem trenutku izredno težko podati kakšen konkreten komentar, saj je bil mobitel pravkar najavljen in bo na police prišel šele v drugi polovici avgusta. Vsekakor pa upam, da bo Marshall ubranil svoje dobro ime z Londonom ter tako ponudil trgu nekaj novega.

 

Če ste avdiofil, vas verjetno zanimajo konkretne številke. Na žalost so podatki, kot sta bitrate in frekvenca, ki jo premore vgrajen DAC, nekoliko nejasni. Če gre verjeti podatkom, ki jih imamo o Wolfson WM8281 Audio Hubu, bi naj ta zmogel prebaviti 24-bitni zapis pri 192 kHz. To je več kot dovolj za vse avdiofile – glavno vprašanje pa je, kaj se dogaja s signalom, ki zapušča napravo in kako močan je analogni signal, ki potem poganja vaše slušalke. Če se izkaže, da bo London lahko poganjal tudi slušalke, ki premorejo 250 Ω in več upornosti, potem ima Marshall velik potencial v svoji novi napravi.

Na kratko

London se postavlja kot zmogljiva naprava za predvajanje vaše glasbene zbirke. Seveda je mobitel primarno namenjen avdiofilom, ki imajo nekoliko višje zahteve, ko gre za verodostojno reprodukcijo njihovih najljubših zvočnih zapisov. V tem pogledu bi nas 16 GB delovnega pomnilnika hitro zaskrbelo, če ne bi bilo možnosti razširitve pomnilnika s pomočjo Micro SD-kartice. Vgrajeni čip, ki skrbi za pretvarjanje glasbenih zapisov iz digitalne v analogno obliko, je očitno zmožen napajati kar dva izhoda, kar je super novica za vse, ki v glasbi radi uživate v dvoje. Vse to na papirju zgleda odlično, a predlagamo, da počakate še prve teste, preden sežete v žep in odštejete 590 $ za tega novinca.

Vir: marshallheadphones.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
17. julij 2015
2592
22. julij 2015
Marshall London – mobitel za avdiofile
Android