Microsoft predstavil Nokio 130 za borih 19 evrov

Tehnik 13. avgust 2014
/PublishingImages/nokia-130-hero.jpg

V Sloveniji je relativno malo ljudi, ki nimajo mobitela, v svetu pa je takšnih še vedno relativno veliko. Več kot milijarda naj bi jih bilo. Številka tistih, ki nimajo pametnega mobitela, pa je seveda še precej večja. Proizvajalci se tega problema zavedajo, zato v zadnjem obdobju precej delajo na tem, da bi se številka zmanjšala. Google je na junijski konferenci I/O najavil pobudo, poimenovano Android One, s katero želi povečati razširjenost pametnih mobitelov v svetu. Pri tem gre za to, da bo Google s partnerji ljudem v nerazvitejših delih sveta ponudil cenovno dostopne modele. Ponuditi želi takšne, ki bodo stali manj kot 100 dolarjev (72 evrov). Tudi Microsoft je zavihal rokave in začel delati v smeri zmanjševanja omenjenih številk. Konec junija je predstavil zelo zanimiv pametni mobitel Nokia X2, katerega cena brez davka in ostalih dajatev znaša le 99 evrov. Sedaj pa je predstavil še model Nokia 130, ki bo imel še precej nižjo ceno. Njegova cena brez davka in ostalih dajatev bo znašala borih 19 evrov.

 

Mobitel Nokia 130 ne spada med »pametne« naprave. V prvi vrsti je bil narejen za tisto, za kar so bili mobiteli sploh ustvarjeni. Za opravljanje klicev. Da je tako, opozarja že njegov videz. Ujet je v zelo majhno ohišje, na katerem lahko najdemo fizično tipkovnico in precej majhen, 1,8-palčni (4,6-centimetrski) zaslon z ločljivostjo QQVGA. Ga pa seveda lahko uporabljamo še za kakšno dodatno opravilo. Četudi premore precej majhen zaslon z le 111 pikami na palec, lahko na njem predvajamo videoposnetke. Poskrbeti zna tudi za glasbene užitke, saj ima vgrajeno podporo za datoteke MP3 in aplikacijo za njihovo predvajanje. Za shranjevanje tako glasbenih kot tudi videodatotek so pri Microsoftu dobro poskrbeli. Čeprav njihov novinec nima razpoložljivega internega spomina za shranjevanje tovrstnih datotek, ima režo za kartico microSD, s katero dobimo do 32 GB spomina.

Pri pametnih mobitelih smo danes lahko zadovoljni, če njihova baterija zdrži en dan; če zdrži dva ali celo več, pa imamo že razlog za vriskanje. Tisti mobiteli, ki ne spadajo med »pametne«, nam po navadi zdržijo dlje. Med drugim tudi zaradi tega, ker jih uporabljamo precej manj. Mobitel Nokia 130 ima vgrajeno baterijo s 1.020 mAh, kar mu omogoča, da ob enkratnem polnjenju zdrži v stanju mirovanja kar 36 dni. »Pametni« bratci se v tem pogledu z njim le stežka primerjajo. Ob enkratnem polnjenju mu baterija omogoča tudi zadovoljivo količino predvajanih ur glasbe in videoposnetkov. Videoposnetke lahko predvaja 16 ur, glasbene datoteke pa 46 ur.

 

Mobitel Nokia 130 bo kupcem na voljo v dveh različicah. Kupili bodo lahko različico z le eno režo za SIM-kartice, lahko pa tudi različico z dvema. Cena bo pri obeh seveda enaka. Začetek prodaje je predviden za tretjo četrtino letošnjega leta. Žal ga bo mogoče kupiti le na posebej izbranih trgih. Zagotovo ga bomo lahko našli v Indiji, Nigeriji, Keniji, Indoneziji, Pakistanu, Egiptu, Vietnamu ter na Kitajskem in Filipinih. Upajmo, da zajadra tudi na naše prodajne police, saj bi tudi pri nas našel svoje kupce.

Vira: microsoft.com, conversations.nokia.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
13. avgust 2014
2156
19. avgust 2014
Microsoft predstavil Nokio 130 za borih 19 evrov
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8