Microsoft predstavil Windows 10, očala HoloLens in zaslon Surface Hub

Tehnik 23. januar 2015
/PublishingImages/windows10-predstavitev-hero.jpg

Microsoft je imel pred slabimi štirimi meseci prvo predstavitev svojega prihajajočega operacijskega sistema Windows 10. V njej nam je med drugim razkril, da bo Windows 10 na voljo na številnih napravah, da prinaša gumb Start, da omogoča odpiranje aplikacij iz trgovine Windows Store v manjših oknih ter, da omogoča uporabo več namizij. Sedaj je imel še eno predstavitev, v kateri nam je natrosil nove informacije o tem operacijskem sistemu, za nameček pa je predstavil še dve izjemno zanimivi napravi.

 

Windows 10

Microsoft je na svoji zadnji predstavitvi požel veliko pozornosti z najavo prihoda digitalne asistentke Cortane v Windows 10. To smo doslej lahko uporabljali le na pametnih mobitelih z Windows Phone-om, njen prihod v Windows 10 pa pomeni, da jo bomo lahko sedaj uporabljali tudi na osebnih računalnikih in tablicah. Na slednjih nam bo Cortana omogočala podobne stvari kot na mobitelih. Spraševali jo bomo lahko o vremenu, športnih izidih in podobno. Komuniciranje z njo bo potekalo s pomočjo glasu in vnašanja ukazov prek tipkovnice.

Microsoft je predstavil tudi nov brskalnik, trenutno poznan pod kodnim imenom Project Spartan. Upajmo, da ta ne bo deležen toliko kritik s strani uporabnikov kot Internet Explorer, katerega številni že dolgo časa ne uporabljajo več. Project Spartan na prvi pogled izgleda dobro. Prinaša nam poseben bralni način, enostavno deljenje naših zaznamkov na spletnih straneh, vgrajeno pa ima tudi Cortano.

 

Windows 10 prinaša tudi odlično povezljivost za različne namene med konzolo Xbox One in napravami, na katerih bo nameščen. V zvezi s tem velja izpostaviti predvsem možnost igranja iger iz konzole Xbox One na monitorju osebnega računalnika ali tablici. Sicer se je doslej dalo igre konzol Xbox preko dokupljenega kabla že igrati na računalniškem monitorju, a je Microsoftova nova rešitev, pri kateri konzole ni potrebno prenašati in kupiti novega kabla, še priročnejša.

To pa sicer niso vse novosti, ki jih bo Windows 10 prinesel uporabnikom. Kakšno manjšo smo tudi izpustili, nekatere njegove funkcionalnosti pa niti še niso bile predstavljene in še nekaj časa ne bodo. Pri Microsoftu namreč pravijo, da nameravajo po njegovem izidu vanj naknadno vključevati nove funkcionalnosti. Teh tako ne bodo shranili in uporabili pri naslednji večji različici operacijskega sistema, ampak jih bodo ponudil že v desetici takoj, ko jih bo dokončali. Pohvalno! Še bolj pa je za pohvaliti to, da bo Windows 10 za uporabnike operacijskih sistemov Windows 7, Windows 8.1 in Windows Phone 8.1 prvo leto po izidu na voljo povsem brezplačno. Tako se to dela Microsoft!

HoloLens

 

Danes je področje navidezne resničnosti še precej nerazvito, a zdi se, da se bo to v prihodnjih letih močno spremenilo. Vedno več je namreč podjetij, ki kažejo željo po razvoju navidezne resničnosti. Precejšen doprinos k temu je sedaj naredil tudi Microsoft. Ta je predstavil izjemno zanimiva očala HoloLens, osnovana na Windows 10, ki nam čez resnični svet prikažejo holograme, ki jih lahko upravljamo z glasom in rokami. Zadeva izgleda zelo futuristično in komaj čakamo, da jo preizkusimo. Ali bo prodajno uspešna, je odvisno predvsem od razvijalcev aplikacij oziroma hologramov, ki bodo na voljo.

Surface Hub

 

Microsoft je predstavil tudi zelo zanimiv zaslon, lahko bi rekli interaktivno tablo, ki je v prvi vrsti namenjena sestankom v podjetjih. Omogoča nam, da po njej pišemo, si ogledujemo vse pomembne vsebine za naše podjetje (grafe, slike …), ter zahvaljujoč njenim kameram, mikrofonom in zvočnikom opravljamo tudi video pogovore. Surface Hub bo ponujen v dveh različicah, in sicer v 55-palčni (139,7-centimetrski) ter gigantski 84-palčni (213,4-centimetrski).

Vir: blogs.windows.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. januar 2015
2363
28. januar 2015
Microsoft predstavil Windows 10, očala HoloLens in zaslon Surface Hub
Windows Phone 8