Microsoft predstavil Windows 10 za mobitele in tablice

Tehnik 17. februar 2015
/PublishingImages/microsoft-prestavil-windows-10-hero.jpg

Microsoft se je odločil, da bo odslej na trgu nastopil precej bolj ubrano. Kot verjetno veste, je v zadnjem obdobju za nekatere tablice ponudil Windows RT, za druge tablice in osebne računalnike Windows 8.1, za mobitele pa Windows Phone 8.1. Preveč imen in sistemov, so rekli številni. Odslej bo drugače, saj pripravlja skupen operacijski sistem Windows 10, ki bo lahko tekel na vseh napravah (mobitelih, osebnih računalnikih …). Sicer na vseh ne bo izgledal popolnoma enako, kar je razumljivo, saj na primer njegov uporabniški vmesnik na mobitelih ne mora izgledati identično tistemu na osebnih računalnikih, bo pa še vedno šlo za isti operacijski sistem, saj bo jedro sistema povsod enako. Microsoft je nedavno že imel eno večjo predstavitev sistema Windows 10, na kateri pa se ni osredotočal izključno na njegov izgled na mobitelih in manjših tablicah. No, sedaj se je njegovemu izgledu na mobilnih napravah posvetil na svojem blogu, kjer nam je predstavil prvo predogledno različico. Ta precej obeta, je pa tudi res, da prinaša celo goro napak. Nekatere stvari, ki smo jih videli že pri Windows Phonu 8.1, delujejo še celo slabše. Digitalna asistentka Cortana na primer podpira le angleški jezik, na naše zahteve pa se odziva slabše pri Windows Phonu 8.1. A brez skrbi, pri Microsoftu zatrjujejo, da bodo vse napake v naslednjih predoglednih različicah odpravili.

 

Ena zanimivejših novosti, ki jih prinaša prva predogledna različica Windowsa 10 za mobilne naprave, je možnost nameščanja ozadij (slik) na namizju. Funkcionalnost, ki jo sicer uporabniki Androida in iOS-a poznajo že dolgo. Prinaša tudi poenostavljeno iskanje nedavno nameščenih aplikacij. Te so pri njej združene v posebni skupini, ki je nad spiskom vseh nameščenih aplikacij. V primerjavi z operacijskim sistemom Windows Phone 8.1 ima prva predogledna različica Windowsa 10 precej bolj dodelan kotiček za obvestila in hitre nastavitve. Windows Phone 8.1 v osnovi ponuja samo eno vrstico hitrih nastavitev, ta predogledna različica pa kar tri. Ponuja pa tudi interaktivna obvestila. Obvestila lahko brez težav odstranjujemo in nanje odgovarjamo (npr. SMS-sporočila). Uporabno! Prva predogledna različica prinaša tudi zelo dodelano orodje za pretvarjanje govora v tekst, ki se ga lahko uporabi pri vseh poljih za vnos besedila v operacijskem sistemu, ter izboljšano aplikacijo Photos, ki zna med drugim s pomočjo sinhronizacije prikazati slike z več naprav na enem mestu.

Prav veliko informacij o tem, kaj bodo prinesle prihodnje predogledne različice, Microsoft ni razkril. Pričakujemo lahko, da bodo imele naložene nove, zelo dodelane različice univerzalnih aplikacij Word, Excel, PowerPoint, Mail in Calendar. Možno pa je, da bodo prinesle še kakšne dodatne funkcionalnosti, ki bodo vgrajene direktno v operacijski sistem.

Microsoft je vsem neučakanim omogočil, da prvo predogledno različico tudi preizkusijo. Do nje lahko pridejo tako, da se vključijo v njegov program Windows Insider. Žal jo trenutno lahko preizkusijo le lastniki mobitelov Lumia 630, Lumia 635, Lumia 636, Lumia 638, Lumia 730 in Lumia 830. Se pa bo spisek Lumij, ki jo bodo podpirale, s prihodnjimi različicami podaljševal vse do končne različice, ki naj bi jo bilo možno naložiti na skoraj vse Lumije. Torej tako na tiste manj zmogljive kot na tiste bolj zmogljive. Če nameravate prvo predogledno različico preizkusiti, naj vas opozorimo, da vam lahko njeno delovanje povzroči kar nekaj nevšečnosti oziroma nevarnosti, zato jo nalagajte na lastno odgovornost.

Vir: blogs.windows.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
17. februar 2015
2391
23. februar 2015
Microsoft predstavil Windows 10 za mobitele in tablice
Windows Phone 8