Microsoft predstavil cel kup novih naprav

Tehnik 7. oktober 2015
/PublishingImages/microsoft-predstavitev-okt-hero.jpg

Microsoft je imel nov veliki predstavitveni dogodek, na katerem nam je predstavil kar nekaj zanimivih naprav z operacijskim sistemom Windows 10. Predstavil nam je svoja nova paradna mobitela Lumia 950 in Lumia 950 XL ter nekoliko šibkejši mobitel Lumia 550, predstavil nam je tudi pametno zapestnico Band 2, tablico Surface Pro 4 ter prenosnik Surface Book. V akciji pa je vnovič pokazal tudi svoja očala HoloLens.

Lumia 950, Lumia 950 XL in Lumia 550

Pričakovali smo, da nam bo Microsoft na tem dogodku predstavil mobitela Lumia 950 in Lumia 950 XL in naša pričakovanja so se uresničila. Oba mobitela sta, vsaj sodeč po videnem na predstavitvi, vrhunska. Lumia 950 ima vgrajen 5,2-palčni (13,2-centimetrski), Lumia 950 XL pa 5,7-palčni (14,5-centimetrski) zaslon. Oba zaslona imata preko 500 slikovnih točk na palec, kar pomeni, da je slika pri njima ostra kot britev. Oba mobitela imata vgrajena zmogljiva procesorja, Lumia XL še nekoliko bolj, saj ima namesto 6-jedrnega Snapdragona, katerega ima Lumia 950, 8-jedrnega. Osrednja kamera pri obeh ima 20 MP, trojno bliskavico ter napreden optični stabilizator slike. Mobitela imata vgrajenih tudi 32 GB internega spomina, režo za microsSD kartice ter vrata USB Type-C. Oba podpirata tudi Microsoftovo tehnologijo Continuum, tako da ju lahko npr. v trenutku povežemo z monitorjem, miško in tipkovnico ter ju upravljamo preko teh naprav. V prodaji ju lahko pričakujemo novembra.

 

Lumio 550 je Microsoft predstavil zelo na hitro. Gre za mobitel srednjega ranga s 4-jedrnim procesorjem, solidno kamero in podporo za LTE/4G omrežja. V prodaji ga lahko pričakujemo decembra. Njegova cena, če se ga naroči pri Microsoftu, bo 139 dolarjev (približno 120 evrov).

Surface Pro 4

 

Tudi novi Surface Pro 4 smo na dogodku pričakovali. Tablica je vrhunska. Vgrajen ima 12,3-palčni (31,2-centimetrski) zaslon z 267 slikovnimi točkami na palec, katerega se lahko upravlja tako s prsti kot tudi z novim pisalom Surface Pen. Zanimivo v zvezi s pisalom je, da ima na zadnji strani vgrajeno nekakšno radirko, s katero lahko svoje pisanje za sabo pobrišemo (pametno, Microsoft). Strojna moč tablice je izjemna. Microsoft vanjo vgrajuje Intelove procesorje šeste generacije ter do 16 GB RAM pomnilnika, kar prinese vrhunsko zmogljivost. Pri Microsoftu pravijo, da je Surface Pro 4 za 30% hitrejša od Surfaca Pro 3 in za 50% od MacBooka Air. Za Surface Pro 4 je Microsoft, tako kot za njeno predhodnico Surface Pro 3, pripravil tudi posebno tipkovnico, ki ima hkrati zaščitno funkcijo. Tipkovnica pri novinki se lahko pohvali s 40% večjo sledilno ploščico kot tista pri Surface-u Pro 3, izredno tihimi tipkami ter bralnikom prstnih odtisov. Surface Pro 4 gre v prodajo 26. oktobra.

Surface Book

 

Lepo presenečenje na dogodku je bil prenosnik Surface Book, katerega nihče ni pričakoval. Surface-u Book bi dejansko lahko rekli tudi tablica, saj se lahko pri njem tipkovnico od zaslona v trenutku loči. A ker Microsoft tej napravi pravi prenosnik, ji bomo tudi mi.

Ta prenosnik, ki se ponaša z izredno atraktivnim izgledom, ima vgrajen 13,5-palčni (34,3-centimetrski) zaslon z 267 slikovnimi točkami na palec, baterijo z 12-urno kapaciteto, do 1 TB internega spomina ter tipkovnico z zelo tihimi tipkami. Microsoft vanj vgrajuje tudi zmogljive Intelove procesorje šeste generacije in do 16 GB RAM pomnilnika, tako da se lahko ta brez težav spopade tudi z najbolj zahtevnimi aplikacijami. Da je prenosnik zelo zmogljiv, priča tudi podatek, da je kar 2x hitrejši od novega MacBooka Pro. V prodajo gre 26. oktobra.

Band 2 in HoloLens

 

Pred enim letom nam je Microsoft predstavil svojo prvo pametno zapestnico Band, na ravnokar končanem predstavitvenem dogodku pa nas je razveselil z drugo. Zapestnica Band 2 ima, za razliko od predhodnice nekoliko ukrivljen zaslon, tako da se še lepše prilega roki. Vgrajen ima tudi barometer ter celo paleto aplikacij (za e-pošto, za tek, za kolesarjenje …). V prodajo gre 30. oktobra.

Microsoft je svoj dogodek lepo popestril tudi z očali HoloLens, o katerih je sicer govoril že v preteklosti. Na odru nam je pokazal zelo zanimivo igro za njih, pri kateri se prostor, v katerem se nahajamo, spremeni v pravo bojišče. V zvezi z očali je ameriški gigant tudi povedal, da bodo razvijalcem na voljo že v prvi četrtini prihodnjega leta. Za njih bo potrebno odšteti 3.000 dolarjev (približno 2.650 evrov). Microsoftova navidezna resničnost očitno ne bo poceni.

Vira: microsoft.com, blogs.windows.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
7. oktober 2015
2702
12. oktober 2015
Microsoft predstavil cel kup novih naprav
Windows Phone 8