Microsoft predstavil izjemni Windows 10

Tehnik 2. oktober 2014
/PublishingImages/windows-10-hero.jpg

Microsoft s svojo trenutno pozicijo na trgu mobilnih naprav ne more biti pretirano zadovoljen. Njegov mobilni operacijski sistem Windows Phone ima namreč precej manjši tržni delež kot Android in iOS. Precej bolje pa stoji na trgu osebnih računalnikov, kjer njegov operacijski sistem Windows drži daleč največji tržni delež. Apple in razvijalci Linuxa se tam že dolga leta trudijo svoj delež povečati, a jim ne uspeva najbolje. Tudi v prihodnje bodo imeli težave, saj je Microsoft javnosti ravnokar predstavil prvo poizkusno različico prihajajočega operacijskega sistema Windows 10, ki izgleda odlično.

 

Microsoft je v preteklosti za različne naprave pripravil ločene operacijske sisteme, sedaj pa je vse skupaj poenostavil in operacijske sisteme združil v enega. Windows 10 bomo tako videvali na osebnih računalnikih, pametnih mobitelih, tabličnih računalnikih, konzoli Xbox ter še nekaterih drugih napravah. Seveda lahko pričakujemo, da bo na nekaterih napravah v bolj okrnjeni obliki kot na drugih.

 

Windows 10 prinaša kar nekaj sprememb v primerjavi z aktualno različico Windows 8.1. Veliko uporabnikov bo zagotovo zadovoljnih, da lahko na njem najdemo dobri, stari gumb Start. Tega je Microsoft pri operacijskem sistemu Windows 8 odstranil in ga zamenjal s posebnim grafičnim vmesnikom z velikimi ploščicami (angl. tiles), na račun katerega je požel kar nekaj kritik. Gumb Start pri Windows 10 je nekakšna kombinacija starega gumba Start ter omenjenega grafičnega vmesnika z velikimi ploščicami. Prek njega dostopamo do aplikacij, si ogledujemo »žive« ploščice ter uporabljamo iskalnik, ki ne zna iskati samo datotek na napravi, ampak tudi informacije na spletu.

Če si danes na osebnem računalniku poženemo kakšno aplikacijo iz spletne trgovine Windows Store, se nam ta odpre čez cel zaslon. Na tabličnih računalnikih to ni moteče, pri osebnih računalnikih pa zelo. Windows 10 ta problem rešuje, saj zna aplikacije iz te trgovine poganjati tudi v manjših oknih. Ta okna se lahko po zaslonu premika, hkrati pa tudi povečuje, minimizira in zapira prek trojice dobro znanih gumbov, ki se nahajajo v desnem zgornjem delu.

 

Opravilna vrstica ima po novem vgrajeno ikono, ki nam na enem zaslonu prikaže vse odprte aplikacije. Te lahko prek tega zaslona odpiramo ali zapiramo. Spremenjeno je tudi razvrščanje oken oziroma aplikacij na namizju. Če na primer neko aplikacijo postavimo na desno polovico zaslona, nam Windows 10 za levo polovico ponudi ostale odprte aplikacije. Zanimiva je tudi možnost dodajanja novih namizij. Tako imamo lahko na enem namizju odprte aplikacije za delo, na drugem za prosti čas.

 

Microsoft je za vse tiste, ki želijo preizkusiti poizkusno različico operacijskega sistema Windows 10, na naslovu http://preview.windows.com odprl posebno spletno stran za prenos. V zameno si želi, da mu uporabniki posredujejo ideje o tem, kaj bi se dalo izboljšati oziroma popraviti. Verjetno je ta hip še kar nekaj napak, saj gre šele za prvo različico. Verjamemo, da bo ob končni različici teh zelo malo in bomo dobili odličen operacijski sistem. Občutki ta trenutek so zelo dobri.

Vira: microsoft.com, youtube.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
2. oktober 2014
2226
10. oktober 2014
Microsoft predstavil izjemni Windows 10
Windows Phone 8