Microsoft predstavil najcenejši mobitel, ki bo podpiral Windows 10

Tehnik 23. marec 2015
/PublishingImages/lumia-430-hero.jpg

Microsoft je v zadnjem obdobju predstavil več cenovno ugodnih pametnih mobitelov. Novembra lani nam je na primer pokazal Lumio 535, v začetku letošnjega leta pa še Lumie 435, 435 Dual SIM, 532 in 532 Dual SIM. Ravnokar nam je predstavil še eno - Lumio 430 Dual SIM. Gre za mobitel, ki sicer ne prinaša vrhunskih strojnih specifikacij, se pa lahko pohvali z dobro programsko opremo, privlačno obliko in seveda nizko ceno.

 

Vizualno nova Lumia 430 Dual SIM ne odstopa od prejšnjih Lumij. Nikakor ne moremo reči, da je to slabo, saj so bile njene predhodnice estetsko vedno na precej visoki ravni. Nekoliko razočara le količina barv, v katere je odeta. Kupci jo bodo lahko kupili samo v oranžni ali črni barvi. Pogrešamo živo zeleno, modro, belo in še kakšno barvo, ki smo jo videli pri prejšnjih Lumijah.

Na zunanjem delu Lumie 430 Dual SIM, ki jo lahko po strojni opremi uvrstimo v srednji kakovostni razred, se nahaja za današnje razmere relativno majhen, 4-palčni (10,2-centimetrski) zaslon. A naj vas njegova velikost ne odvrne takoj od nakupa. Že res, da brskanje po spletnih straneh in gledanje videovsebin na tem zaslonu ne more biti tako dobro kot pri večjih, a po drugi strani njegova majhnost prinaša dve lepi prednosti. Prva je, da ga lahko brez težav upravljate samo z eno roko, druga pa, da so zaradi tega dimenzije mobitela precej majhne (120,5 x 64,19 x 10,63 mm), s čimer je nošenje mobitela v žepih precej nemoteče. Ločljivost zaslona znaša 480 x 800 slikovnih točk, kar prinese solidnih 235 slikovnih točk na palec. Na zunanji strani mobitela se nahajata kameri z 2 MP oziroma 0,3 MP. Briljantnih slik od njiju ne moremo pričakovati, za prvo silo pa bosta zadostovali.

 

Notranjost Lumie 430 Dual SIM je Microsoft opremil z 2-jedrnim procesorjem Snapdragon 200 z 1,2 GHz, baterijo s kapaciteto 1.500 mAh, ki jo je mogoče zamenjati, dvema režama za SIM-kartici, 1 GB RAM pomnilnika in 8 GB internega spomina. Slednjega je mogoče s karticami microSD razširiti do 128 GB, možna pa je tudi uporaba brezplačnih oblačnih storitev za shranjevanje datotek, kot na primer OneDrive. Pri slednji bodo kupci tega mobitela dobili 30 GB brezplačnega prostora.

Programska oprema je na visoki ravni. Microsoft je na Lumio 430 Dual SIM naložil zadnjo različico operacijskega sistema Windows Phone, torej 8.1, ki jo bo kasneje mogoče nadgraditi na Windows 10, čez pa je postavil programsko nadgradnjo Lumia Denim, ki prinaša nekaj dodatnih uporabnih novosti. Lumia Denim je med drugim izboljšala digitalno asistentko Cortano (to je mogoče priklicati z besedama »Hey Cortana«), dodala nove informacije na zaslon Glance Screen, omogoča pa tudi razvrščanje aplikacij v mape in še bi lahko naštevali. Povrh vsega je Microsoft Lumio 430 Dual SIM opremil tudi z več uporabnimi aplikacijami. Na njej lahko najdemo na primer Skype in Microsoft Office.

Morda najboljša stvar pri Lumii 430 Dual SIM je cena. Zanjo bo treba odšteti borih 70 dolarjev (brez davkov in subvencij), kar nanese 65 evrov. Gre za trenutno najcenejši mobitel, ki bo podpiral Windows 10. Na začetek njene prodaje ne bomo prav dolgo čakali, saj bo na prodajnih policah že aprila.

Vir: lumiaconversations.microsoft.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. marec 2015
2439
27. marec 2015
Microsoft predstavil najcenejši mobitel, ki bo podpiral Windows 10
Windows Phone 8