Microsoft razkriva podrobnosti o Hololensu

Alenka Selčan 3. marec 2016
/PublishingImages/hololens-podrobnosti-hero.jpg

Težko pričakovana doba mešane resničnosti se uradno začenja. Konec meseca, natančneje 30. marca, bo Microsoft začel s prodajo naglavnega seta Windows Hololens, ki pa bo v prvi fazi namenjena predvsem razvijalcem.

Tu so že prve podrobnosti, ki med drugim razkrivajo, da je Hololens popolnoma samostojna, brezžična enota. Za svoje delovanje ne potrebuje niti zunanjega računalnika, niti mobitela ali tablice, saj ima menda prav vse, kar rabi za ustvarjanje prepričljivih hologramov.

 

Ta 579 gramov težek naglavni set mešane resničnosti vsebuje Microsoftovo posebno, holografski resničnosti prilagojeno procesno enoto (HPU), 32 bitni Intelov procesor, 2 GB pomnilnika in 64 GB spomina, Wi-Fi in pa Bluetooth. Oborožen je z vrsto senzorjev, ponaša pa se tudi s štirimi prostorskimi kamerami, ki skupaj z globinsko kamero Hololensu omogočajo dojem in preslikavo prostora. Tu je še HD kamera za zajem videa in fotografij z dvema milijonoma slikovnih pik, štirje mikrofoni za glasovne ukaze in kakopak baterija, ki naj bi zdržala dve do tri ure aktivne uporabe.

Za lažje upravljanje so priložili še posebna, a preprosta naprstnika Clicker, ki se bosta s Hololensom povezala prek Bluetootha, napajata pa se, tako kot sam Hololens, prek kabla Micro USB.

 

Če si tudi sami želite postati eden od pionirjev holografske prihodnosti, si razvijalsko različico Hololensa lahko kupite za 3000$. Seveda vas k temu srčno spodbujamo, saj glede na Divje palme, znanstveno-fantastično nadaljevanko, ki jo je Oliver Stone posnel leta 1993, s holografsko ali mešano resničnostjo zamujamo že skorajda deset let.

 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
3. marec 2016
2881
3. marec 2016
Microsoft razkriva podrobnosti o Hololensu