Mikroračunalnik Raspberry Pi 3 Model B se na ogled postavi

Tehnik 2. marec 2016
/PublishingImages/raspberryPi-b3-hero.jpg

Raspberry Pi Foundation je javnosti predstavil svoj nov mikroračunalnik Raspberry Pi 3 Model B. Gre za že šesti mikroračunalnik Rasberry Pi po vrsti. Prvi je bil predstavljen 29. februarja leta 2012, torej točno štiri leta nazaj.

Ravnokar predstavljeni Raspberry Pi 3 Model B se ponaša s precej zmogljivo strojno opremo. Osrednjo vlogo pri novincu ima 64-bitni 4-jedrni procesor s frekvenco 1,2-GHz, ki je kar za 10-krat hitrejši od procesorja, ki smo ga videli pri prvemu Raspberryju Pi. Novi Raspberry Pi 3 Model B ima tudi 1 GB RAM pomnilnika, štiri vrata USB, ena vrata HDMI, podporo za Wifi 802.11 in Bluetooth 4.1 ter režo za microSD kartice. Ni slabo za računanik, ki je neprimerljivo manjši od tistih, ki jih imamo sicer po domovih.

 

Mikroračunalniki Raspberry Pi so bili doslej izjemno poceni in tudi najnovejši Raspberry Pi 3 Model B, ki je že na voljo, ni drag. Za novinca je potrebno odšteti približno 32 evrov, kar res ni veliko. Toliko sicer stane tudi prejšnji model Raspberry Pi 2 Model B, ki bo kupcem še naprej na voljo.

Morda še ena zanimivost za konec. Raspberry Pi Foundation je do danes prodal že kar 8 milijonov Raspberryjev Pi. Ni malo. Prepričani smo, da bo tudi z novim modelom uspešen.

Vira: raspberrypi.org, betanews.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
2. marec 2016
2878
2. marec 2016
Mikroračunalnik Raspberry Pi 3 Model B se na ogled postavi