Modna kolekcija 1984

Alenka Selčan 29. september 2014
/PublishingImages/modna-kolekcija-1984-hero.jpg

"George Orwell nas je opozoril na nevarnost. V žepih nosimo senzorje, ki nas sledijo na vsakem koraku. Razmislite, kaj to pomeni za zasebnost slehernika." Edward Snowden

Citat razvpitega žvižgača so si za svojo predstavitev na Kickstarterju sposodili The Affair, ustvarjalci nenavadne modne znamke, ki se ponaša s še bolj razvpitim imenom – 1984. Ta je očitno namenjena vsem, ki verjamejo, da je paranoja stanje, v katerem stvari vidimo realno, zasebnost pa zgolj iluzija, o kateri v današnji družbi nadzora lahko le sanjamo.

 

Tehnološki napredek je žepe slehernika obogatil s pametnimi napravami. Te so nam tako močno prirasle k srcu, da v kotičkih vedno boljših zaslonov rajši spregledamo senco zloglasnega velikega brata, na katerega je opozarjala Orwellova distopija. Črviček, ki ob poplavi informacij in teorij zarot grizlja dilemo, ali je strah pred popolnim nadzorom upravičen ali ne, je za povprečnega smrtnika zanemarljiv v primerjavi s prednostmi, ki jih prinašata najnovejši mobitel ali tablica. Še tisti, ki se na ves glas zavzemajo, da pravica do zasebnosti v tretjem tisočletju ne sme zamreti, se le stežka odrečejo tehnološkim biserom.

In ravno njim je Zoltan Csaki namenil kolekcijo 1984, katere glavni adut je UnPocket, poseben žep, ki naj bi skril lokacijo in identiteto lastnika pametne naprave vsaj takrat, ko je ta ne uporablja. Ta nosljiva Faradayeva kletka naj bi bila narejena iz zaščitnega materiala, ki že več let varuje pripadnike roke zakona, blokiral pa naj bi širok spekter signalov med 1 in 100 db (WiFi, GPS, RFID ...).

 

Če v UnPocket, ki ga lahko poljubno nameščamo na različne kose oblačil, shranimo svoj pametni mobitel, bomo postali neizsledljivi, a le za toliko časa, dokler nas znova ne bodo zasrbeli prsti po radostih socialnega mreženja. Tistim, ki jih skrbi, da bo njihova naprava v takšnem žepu zavoljo neprestanega iskanja omrežja potrošila preveč baterije, kot se je to menda dogajalo uporabnikom žepa Off, Zoltan Csaki zagotavlja, da po opazovanju njegovega iPhona ta izguba ne bi smela presegati več od 11 % baterije v osmih urah.

 

Da bi zasebnost postala modna zapoved za vse, ki sledijo uličnim trendom, so kreatorji, ki se predstavljajo na spletni strani The Affair, pripravili zbirko resnobnih modnih oblačil v orwellovski maniri, ki s sloganom „Go Dark“ vabijo na temno stran onkraj nadzora.

Ocena, ali gre pri vsem tem za resnično zaščito zasebnosti, za promocijo človeku prijazne ideje ali zgolj za njeno zlorabo, naj bo prepuščena bralcu. Če ste med tistimi, ki verjamejo, da jih UnPocket lahko zaščiti pred novodobnim Panopticonom, si še do začetka oktobra lahko privoščite kos oblačila po promocijski ceni in si tako olajšate vest, da se navkljub odvisnosti od pametne tehnologije zavzemate za neodtujljivo pravico do zasebnosti.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
29. september 2014
2222
1. oktober 2014
Modna kolekcija 1984
Android, iOS, Windows Phone 8