Na spletu vedno več govoric o Nexusu 6

Tehnik 23. julij 2014
/PublishingImages/nexus-6-govorice-hero.jpg

Google nas že nekaj let razveseljuje z mobiteli Nexus, ki jih krasijo dobre strojne specifikacije, »goli« Android in ne pretirano visoka cena. Lani je poslal na prodajne police že peti model (na sliki), v pripravi pa naj bi bil že šesti. Četudi ta s strani Googla ni še niti uradno najavljen, je na spletu mogoče zaslediti že kar nekaj informacij o tem, kaj naj bi nam ponujal. Koliko so informacije točne, je vprašanje, a že sedaj smo lahko prepričani, da se bo, če bo res prišel na trg, s svojimi specifikacijami precej uspešno kosal z vsemi najboljšimi modeli tisti hip.

 

Mobiteli Nexus se lahko pohvalijo s tem, da kot prvi dobijo nove različice operacijskega sistema Android. Najnovejša, poimenovana L, je napovedana za letošnje leto in prav mogoče je, da bo premierno na voljo pri Nexusu 6. Ta nam v primerjavi s Kitkatom prinaša kar nekaj sprememb. Med drugim nam prinaša korenito spremenjen izgled (spremenjen izgled menijev, izpopolnjene animacije … ), manjšo porabo baterije ter hitrejše delovanje. Pri Nexusu 6 lahko, tako kot smo to že pri mobitelih Nexus vajeni, pričakujemo »goli« Android L oziroma (upamo, da ne) Android Kitkat. To seveda ni nujno slabo. Obstaja ne prav majhen krog uporabnikov, ki so jim precej bolj pri srcu osnovne različice Androida kot tiste predelane, ki jih v svoje mobitele nalagajo Samsung, HTC in še kdo.

Pri tajvanskem Daily Newsu so dejali, da bi Nexus 6 lahko imel vgrajen 8-jedrni procesor MT6752 s taktom 2 GHz ali pa 64-bitni 4-jedrni procesor MT6732 s taktom 1,5 GHz. Temu naj bi bilo v oporo 3 GB RAM pomnilnika. Za prikazovanje vsebin se omenja 5,5-palčni (14-centimetrski) zaslon z vrtoglavo ločljivostjo 2.560 x 1.440 točk (534 pik na palec). Govori se še o čitalniku prstnih odtisov ter možnosti brezžičnega polnjenja. Upajmo, da bo imel vgrajeno tudi režo za kartico microSD, ki je lahko še kako pomembna, če mobitel pogosto uporabljamo za predvajanje in shranjevanje takšnih in drugačnih multimedijskih vsebin. To režo smo dobili le pri prvem Nexusu, pri vseh ostalih pa smo jo žal iskali zaman. Čas bi torej že bil, da se jo ponovno vključi.

Mobitele Nexus vedno izdelujejo drugi proizvajalci, a pod Googlovo taktirko. Za prvega je poskrbel HTC, za drugega in tretjega Samsung, za zadnja dva pa LG. Kdo naj bi izdeloval šestega, še ni popolnoma jasno. Obstajajo namigovanja, da bi to lahko bil spet LG. Ta je namigovanja sicer že ovrgel, a to še ne pomeni, da ta trenutek v ozadju ne poteka snovanje šestice med njim in Googlom. Pri LG-ju so na podoben način zavračali tudi namigovanja o njihovi proizvodnji Nexusa 5. No, kasneje se je izkazalo, da je bilo vse skupaj iz trte zvito. Skrivanje informacij o prihajajočih izdelkih s strani podjetij ni sicer nič novega. Podjetja nas namreč pogosto želijo z njimi presenetiti šele na uradnih predstavitvah. Žal jim to v času interneta, kjer se vsaka izvohana malenkost v trenutku razširi na tisoče spletnih strani, velikokrat ne uspeva.

Verjetno se sprašujete, kdaj bi lahko ta mobitel priromal na prodajne police. Če se ozremo nazaj in pogledamo, kdaj so bili predstavljeni dosedanji mobiteli Nexus, se nam čas njegovega morebitnega prihoda ponuja kar sam. Razen prvih dveh so bili vsi naslednji modeli predstavljeni oktobra, na trg pa so bili poslani novembra. Zgodba bi se lahko ponovila tudi letos. O natančni ceni je za zdaj seveda še močno prezgodaj govoriti. Ni pa pričakovati, da bi nas Google z njo pretirano udaril po žepu.

Vir: expertreviews.co.uk.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. julij 2014
2123
28. julij 2014
Na spletu vedno več govoric o Nexusu 6
Android