Na voljo prvi nizkocenovni mobiteli iz programa Android One

Tehnik 18. september 2014
/PublishingImages/android-one-hero.jpg

Ko se danes ozremo po slovenskih ulicah, opazimo, da ima že velik del Slovencev pametne mobitele. Žal pa je v svetu še vedno ogromno ljudi, ki si jih ne morejo privoščiti. Kot pravijo pri Googlu, ima pametne telefone trenutno 1,75 milijarde ljudi, kar pomeni, da je še več kot tri četrtine takšnih, ki jih nimajo. Veliko. Marsikateri izmed njih pametnega mobitela nima predvsem zato, ker si ga ne more privoščiti. Pri Googlu so se zato odločili, da ukrenejo nekaj v tej smeri in te majhne uporabne naprave približajo tudi revnejšemu prebivalstvu sveta. V ta namen so se začeli povezovati s partnerji, kot so Panasonic, Lenovo, Acer, Alcatel, ASUS, HTC in Qualcomm, in z njimi ustanovili program Android One, ki prinaša nizkocenovne pametne mobitele. Prvi rezultati tega sodelovanja so že tu, saj so na svet ravnokar prijokali prvi trije tovrstni mobiteli.

 

Novinci slišijo na ime Karbonn Sparkle V, Spice Dream Uno in Micromax Canvas A1. Zanimivo, da imajo vsi trije vgrajeno enako osnovno strojno in programsko opremo. Ta seveda ni vrhunska, a kaj drugega niti ni pričakovati. Govora je namreč o mobitelih, ki stanejo preračunanih 81 evrov. Vgrajen imajo 4,5-palčni (11,3-centimetrski) zaslon z ločljivostjo 480 x 854 točk (218 pik na palec), kameri s 5 MP in 2 MP, 4-jedrni procesor Cortex A7 z 1,3 GHz, 1 GB RAM pomnilnika, 4 GB internega spomina z možnostjo razširitve in baterijo s 1.700 mAh.

Na vseh treh se ta hip nahaja operacijski sistem Android 4.4 KitKat. Ta bo na njih verjetno le kratek čas, saj pričakujemo, da se ga bo dalo nadomestiti s težko pričakovanim Androidom L. Pri Googlu namreč pravijo, da mobiteli iz programa Android One ne bodo omejeni le na prednaloženo različico operacijskega sistema, ampak bodo omogočali tudi namestitev novih različic. Tako njihovi kupci ne bodo prikrajšani za najnovejše programske bonbončke. Kupci nizkocenovnikov bodo glede nalaganja novih različic operacijskega sistema verjetno v prednosti tudi pred lastniki najboljših mobitelov z Androidom. Ti morajo namreč nanje čakati, dokler jih proizvajalci (HTC, Samsung, LG …) ne oblečejo v svoj uporabniški vmesnik. In to po navadi traja kar nekaj časa. Kupcem mobitelov iz programa Android One pa verjetno ne bo treba prav nič čakati, saj imajo vsaj za zdaj naloženo golo različico Androida.

 

Pri kupcih iz revnejših delov sveta ni težava samo v tem, da si težko privoščijo pametni mobitel, ampak tudi v tem, da težko plačujejo stroške za klice, SMS-e in uporabo podatkovnega prenosa. Indijski kupci enega izmed trojčkov imajo v tem pogledu nekaj manjših ugodnosti. Vsaj tisti, ki koristijo mobilne storitve ponudnika Airtel. Prvih šest mesecev dobijo vsak mesec 200 MB brezplačnega prenosa podatkov za snemanje aplikacij iz trgovine Google Play, obenem pa so jim omogočene tudi brezplačne nadgradnje operacijskega sistema.

Mobiteli Karbonn Sparkle V, Spice Dream Uno in Micromax Canvas A1 so trenutno na voljo izključno na indijskem trgu. Ali bodo na voljo tudi drugod, pri Googlu niso razkrili. Pravijo le, da mobiteli iz programa Android One do konca leta prihajajo še na Šrilanko, v Pakistan, Nepal, Bangladeš in na Filipine, v letu 2015 pa še na nekatere druge trge. Za katere modele bo tu šlo, niso omenili. Upajmo, da bodo kakšnega poslali tudi na našo celino, saj je tudi tukaj zagotovo kar nekaj kupcev, ki bi enega od teh telefonov z veseljem kupili.

Vira: googleblog.blogspot.com, androidauthority.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
18. september 2014
2210
19. september 2014
Na voljo prvi nizkocenovni mobiteli iz programa Android One
Android