Najbolj zabavne in bizarne zgodbe, ki so se zgodile zaradi pokémanije

Andrej Pirnat 26. julij 2016
/PublishingImages/pokemanija-zgodbe-hero.jpg

Trenutno najbolj priljubljena stvar pod soncem, igra Pokémon GO, ki je popolnoma obnorela svet, je prvih dveh tednih povzročila precejšnje število incidentov. Poglejte kateri so najbolj izstopali.

Med lovom na virtualne, naletela na prave živali

Čeprav je splet poln nesrečnih in čudaških zgodb, ki so se pripetile igralcem igre Pokémon GO, pa iz Houstona v ZDA prihaja ena nadvse pozitivna. Ko sta Sara Perez in Matthew Teague iskala pokémone, sta v praznem parku povsem po nakljčuju naletela na zapuščeno kletko.

Ko sta jo odprla, pa v njej nista našla virtualnih živalic, ampak kar prave. V njej je bilo namreč 20 hrčkov in sedem mišk, ki so se izčrpani od vročine in dehidriranosti, komaj še držali pri življenju. Glodavce sta kar se da hitro odnesla domov in jih oskrbela z vodo in hrano, zdaj pa v bližnjem zavetišču čakajo na posvojitev.

 

Deklica namesto pokémona našla človeško truplo

Ob igranju Pokémona GO lahko v iskanju redkih vrst digitalnih zverinic, kaj hitro odtavate na manj obljudene poti. Nekaj podobnega se je zgodilo najstnici Shayli Wiggins iz ameriške države Wyoming, ki je nič hudega sluteča, v iskanju bližnjega postajališča Pokéstop, ob reki naletela na človeško truplo. Odktije jo je zelo šokiralo, a je vseeno zbrala dovolj poguma in poklicala policijo, ki je po preiskavi ugotovila, da je oseba umrla zaradi utopitve.

Oboroženi roparji “lovcem” nastavili past

Raznorazne znamenitosti, ki jih morajo igralci redno obiskovati za razvijanje svojih zverinic, so v fiktivnem svetu pokémonov posejane povsod naokoli. Najdemo jih v mestnih središčih, v parkih in tudi v temačnih ulicah. Slednje so v svoj prid izkoristili trije nepridipravi, ki so se odločili za drugačno vrsto lova.

 

Medtem, ko so igričarski zanesenjaki manjšega mesteca v amariški zvezni državi Missouri v večernih urah iskali in lovili Pokémona, so razbojniki za svojo tarčo izbrali kar neprevidne igralce. Pri enem od postajališč so jim postavili zasedo in jih obrali do kosti. Policija jih je sicer med tem že prijela in postavila za zapahe.

Nasilje nad igralci, med njimi tudi prva smrtna žrtev

Do prvega incidenta je prišlo tudi pri nas. Dva lovca na pokémone sta nedavno v večernih urah iskala male zverinice na Litostrojski cesti v Ljubljani, ko je do njiju pristopil nestrpnež in enega od njiju pretepel. Še bolj grozni zgodbi pa prihajata iz Gvatemale in ZDA.

V Gvatemali je Jerson Lopez de Leon postal prva smrtna žrtev med igranjem priljubljene igre. Medtem ko je ponoči v spremstvu mlajšega bratranca po mestu iskal pokémone, so ga neznani napadalci ustrelili iz zasede. Do streljanja pa je prišlo tudi na Floridi v ZDA, kjer je lastnik hiše streljal na mimoidoča igralca, ki sta zašla na njegovo posest, ker je mislil da gre za vlomilca. K sreči se je ta zgodba končala brez žrtev.

Iskanje Pokémonov na minskih poljih

Dandanes uporaba telefonov na vsakem koraku botruje marsikateri nezgodi. Na primer prometnim nesrečam, ki se zgodijo, ker vozniki bolj pozorno spremljajo dogajanje na zaslonih telefonov, kot na cesti. K odvračanju pozornosti od okoliškega dogajanja pa prispeva tudi Pokémon GO. Zavzeto iskanje redkih pošasti je namreč povzročilo že marsikatero nesrečo.

Med lažje sodijo razni padci v jarke in zaletavanja v mimoidoče, med bolje nevarne pa padci v morje (med drugim tudi na Hrvaškem) ter lov na pokémone med vožnjo, zaradi česar se je po družbenih omrežjih razširil tudi nov hashtag trend - #DontPokemonGoAndDrive.

 

Hrvaška gorska reševalna služba je med drugim igralce posvarila tudi o nevarnostih iskanja pokémonov v hribih ob jadranski obali, še resnejše opozorilo pa je v Bosni in Hercegovini, kjer je igra popolnoma obnorela tamkajšnje prebivalce, izdala nevladna organizacija “Posavina bez mina”. Ta igralce opozarja naj ne lovijo pokémonov na nevarnih minskih poljih, ki po vojni, ki je pred dvajsetimi leti pustošila na tem območju, še vedno niso popolnoma očiščena.

Lov na pošasti v porodniški sobi

Katera je najbolj čudaška lokacija, kjer ste našli pokémona? V hladilniku? Pod tušem? V kuhinjskem loncu? Katerakoli že je, verjetno ne more preseči zgodbe Američana Jonathana Theriota, ki je eno od zverinic, kanarčka Pidgeyja, odkril v porodniški sobi svoje soproge. In kaj je storil medtem, ko se je ona naprezala pri težkem porodu?

Kot predani lovec na pokémone je seveda dal prednost mali pošasti in jo ujel v svojo zbirko. Soproga je medtem rodila malo deklico Misty (tako je ime osrednji junakinji pokémon franšize) in začuda, kljub njegovemu nekoliko brezobzirnemu dejanju, na sodišče ni vložila zahtevka za ločitev.

 

Namesto Marsovcev našli pokémone

Area 51, oziroma Območje 51, skrivnostno ameriško letalsko oporišče v Nevadi že desetletja buri duhove zaradi povezav z neznanimi letečimi predmeti in domnevno skritimi nezemljani. Pa ste vedeli, da je to tudi domovanje precejšnjega števila pokémonov?

To je nedavno ugotovilo več ekip igričarskih zanesenjakov, ki so se tja odpravili na raziskovalni izlet. Tam so med drugim našli priljubljeno maskoto serije Pikachuja in še nekaj drugih “ogroženih vrst”, bolj presenetljivo pa je, da so bile vse telovadnice (Gyms), posebne lokacije, kjer se igralci bojujejo drug proti drugemu, še nezasedene. To pomeni, da Pokémona GO očitno le ne igrajo še v vsakem kotičku sveta. Eno od odprav na zloglasno območje si lahko ogledate v spodnjem videu.

 

Lovci na pokémone brez spoštovanja do žrtev holokavsta

Minska polja, porodnišnice in vojaška oporišča pa niso edine sporne lokacije, na katerih so igralci iskali pokémone. Lovili so jih tudi v cerkvenih prostorih, na policijskih postajah in celo v raznoraznih muzejih in kulturnih ustanovah, kot sta Spominski muzej holokavsta v Washingtonu ter muzej nekdanjega koncentracijskega taborišča v Auschwitzu. Zaposleni v poljskem muzeju so zaradi tega ustvarjalce igre že pozvali, da iz spoštovanja do umrlih muzej umaknejo s seznama znamenitosti, oziroma postajališč Pokéstop.

 

V nekaterih državah pozivajo k prepovedi igre

V nekaterih državah pa so se pojavili tudi že prvi pozivi k prepovedi igre. Med prvimi takimi sta Turčija in Egipt, kjer trdijo, da igra ni v skladu z islamom. Lovci na pokémone namreč tavajo tudi po mošejah, kar po besedah verskih voditeljev, imamov, spodkopava vrednost prostorov čaščenja.

V Indoneziji pa so prepovedali uporabo aplikacije med službenim časom vojakom in policistom, saj po mnenju oblasti predstavlja varnostna tveganja za razkritje pomembnih državnih informacij ter ponuja priložnosti za vohunjenje. Igro so prepovedali po tem, ko so pridržali Francoza, ki je med iskanjem Pokemonov zataval v vojaško bazo na otoku Java.

Zmankarije s pokémoni

Zahvaljujoč novi storitvi, pokémon zmenkarijam, ki so namenjene izključno igralcem prilljubljene igre, je lov na pokémone postal še bolj zabaven in družaben. PokéDates oziroma PokéZmenkarije iskalki ali iskalcu poiščejo ustrezen zmenek glede na kratek vprašalnik o osebnostnih lastnostih in časovni razpoložljivosti, nato pa določijo še čas in lokacijo (Pokéstop) zmenka.

 

Prvi zmenek je brezplačen, za vsakega nadaljnjega pa morate k storitvi pripeljati prijatelja, ali pa odšteti 20 ameriških dolarjev (toliko kolikor stane tudi 25 vab, ki na vašo lokacijo privabljajo pokémone … in s tem tudi druge igralke in igralce).

Nekateri svoje zbirke pokémonov prodajajo - za pravi denar!

Si želite imeti bogato zbirko pokémonov, s katero bi se radi pohvalili pred prijatelji, vendar se vam ne ljubi hoditi okoli po vročini? Potem morda lahko uberete bližnjico. Vendar le, če imate dovolj pod palcem. Nekateri najbolj pridni igralci, ki so v lov vložili veliko truda in trdega dela (beri: pešačenja), namreč na spletnih tržnicah kot je eBay, prodajajo svoja uporabniška imena.

 

Tisti z najbolj izpopolnjenimi seznami svoje kolekcije tržijo tudi za več tisoč evrov, tiste z nižjo stopnjo razvitosti pa lahko dobite tudi že za kakšnega stotaka, ali celo manj. Ampak pozor! Takšna kupoprodaja je v nasprotju s pravili in pogoji, ki jih je vsak od vas potrdil ob vstopu v igro in če vas dobijo pri tem nečednem dejanju, vam lahko uporabniško ime suspendirajo. Ne recite, da niste bili opozorjeni!

Prehodil 153 kilometrov in našel vse pokémone

Newyorčanu Nicku Johnsonu je uspelo nekaj kar ni še nikomur (ali vsaj le zelo redkim) do zdaj. Izpolnil je mantro igre (gotta catch ‘em all) in ujel vse pokémone. Da mu je to uspelo, je prehodil kar 153 kilometrov, s tem da je imel tudi kar nekaj nočnih odprav, saj se določene zverinice pokažejo le po sončnem zahodu.

Pustil službo in se posvetil lovu na pokémone

Mislite, da ste najbolj zagrizen lovec na pokémone? Potem verjetno še niste slišali za Novozelandca Toma Currieja. 24-letni natakar je nedavno pustil svojo službo in se odločil, da bo prihodnja dva meseca svojega življenja posvetil izključno iskanju pokémonov, pri tem pa ga stoodstotno podpira tudi njegova mati. Tom pravi, da je zadnjih šest let neprestano delal in da nujno potrebuje oddih, na svoji dogodivščini pa si namerava ogledati tudi vse lepote Nove Zelandije.

 

Profesionalni borec svojega nasprotnika ujel v pokéžogo

Kako močno se je razširila pokémanija, kaže nedavni dogodek iz pretepaškega ringa MMA. Profesionalni borec Michael “Venom” Page je namreč zaključil borbo na zelo izviren in zanimiv način. Po brutalnem nokavtu z nogo, je svojega nasprotnika, Evangelisto Santosa, ki je nepremično obležal na tleh, “ujel” še v pokéžogo (glavnim orožjem v igri, s katerim lovimo pokémone) in zaključno potezo proslavil z značilno zmagovalno gesto iz Pokémon risanke.

 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
26. julij 2016
3083
26. julij 2016
Najbolj zabavne in bizarne zgodbe, ki so se zgodile zaradi pokémanije