Naložite si najboljše aplikacije za spremljanje evropskega prvenstva v nogometu

Andrej Pirnat 21. junij 2016
/PublishingImages/EP-2016-hero.jpg

Evropsko prvenstvo v nogometu je v polnem zagonu. Poglejte kako si lahko dogajanje na zelenicah še dodatno popestrite z uporabnimi in zabavnimi nogometnimi aplikacijami.

Nogomet je daleč najbolj priljubljena športna igra pod soncem. S štirimi milijardami gledalcev ga spremlja več kot polovica svetovnega prebivalstva, ki še posebej pridejo na svoj račun ob velikih tekmovanjih kot sta svetovno in evropsko prvenstvo. Takrat se čas za nogometne navdušence ustavi in je pomembno le dogajanje na zelenicah.

Letošnji nogometni praznik, 15. evropsko prvenstvo, gostuje v Franciji, kjer svoje moči meri 24 evropskih reprezentanc. Med njimi na žalost ni Slovenije, je pa sosednja Hrvaška, za katero drži pesti tudi marsikateri slovenski navijač. Kljub temu, da se naši reprezentanci ni uspelo uvrstiti na prvenstvo, pa v naših krajih vseeno vlada nogometna evforija. Zato vam predstavljamo nekaj najboljših aplikacij, ki vam bodo krajšale čas, tudi ko na sporedu ni nobene tekme.

UEFA Euro 2016 (Android, iOS)

Osnova za vse prave entuzijaste je vsekakor uradna aplikacija prvenstva. Aplikacija UEFA Euro 2016 ima vse, kar si nogometni navdušenec lahko poželi. Tukaj so obvezni rezultati, informacije o tekmah in dogajanju v posameznih skupinah, podatki o vseh igralcih in ekipah, sobni analitiki pa bodo največje zadovoljstvo našli v podrobno razčlenjenem statističnem razdelku, ki prikazuje od bolj splošnih lestvic najboljših strelcev in podajalcev, do bolj butičnih, kdo je na primer pretekel največjo razdaljo in kdo je na igrišču najhitrejši.

 

Če vam to ni dovolj, pa je aplikacija opremljena še s turističnimi zanimivostmi o francoskih mestih, kjer se tekme igrajo (če se slučajno nahajate tam), novicami in celo raznoraznimi video vsebinami (intervjuji, najlepše akcije preteklih prvenstev, …), poleg tega pa lahko s prejemanjem obvestil tudi sledite svojim najljubšim igralcem in ekipi.

UEFA Euro 2016 Fantasy (Android, iOS)

Z roko v roki z zgoraj omenjeno aplikacijo gresta dve t.i. fantazijski športni igri (fantasy), ki sta namenjeni najbolj angažiranim digitalnim nogometašem. Ko ju namestimo na telefon, lahko nato do njiju dostopamo tudi neposredno iz že predstavljene krovne aplikacije in tako poskrbimo za še bogatejšo izkušnjo evropskega prvenstva.

 

Prva, UEFA Euro 2016 Fantasy je klasična fantazijska igra v kateri sestavimo svojo ekipo iz resničnih igralcev, nato pa dobivamo točke glede na njihov učinek na pravih zelenicah. Torej če izberemo Ronalda in ta naposled le zatrese mrežo nasprotnika, dobi točko tudi naša fantazijska ekipa. Načina igranja sta dva. Pri prvem in bolj poglobljenem imamo za sestavo svojega moštva omejen proračun, to ekipa pa potem upravljamo skozi celotno prvenstvo. To pomeni, da moramo menjati igralce, določati kdo bo naš kapetan, odpuščati igralce, ki so v slabi formi in odkrivati nebrušene diamante, ki bi lahko presenetili.

 

V drugem in lažjem načinu pa si lahko vsak dan sestavimo ekipo katerihkoli sedmih igralcev, za katere menimo, da bodo tisti dan prikazali najboljše partije. Oba načina lahko igramo proti svojim prijateljem, naključnim nogometnim navdušencem in celo proti strokovnjakom in znanim osebnostim.

UEFA Euro 2016 Predictor (Android, iOS)

Druga igra, UEFA Euro 2016 Predictor poteka na podoben način, le da tukaj ne izbirate igralcev, temveč ekipe. Oziroma natančneje, napovedujete rezultate posameznih tekem. Igra je predvsem zabaven način za testiranje lastnega nogometnega znanja in deluje podobno kot stavni listki, le da tukaj ne boste ničesar izgubili (prav tako pa tudi ne dobili). Tudi v tej igri se lahko pomerite proti svojim prijateljem in drugim igralcem s celega sveta.

 

Euro 2016 (Android)

Za vse, ki jih moti preveč dogajanja na zaslonu in so jim barvite slike in videi na telefonu odveč, je zanimiva alternativa za spremljanje dogajanja na francoskih zelenicah, enostavno poimenovana aplikacija Euro 2016. Vsebuje praktično vse (razen fantazijskih iger), kar ima uradna aplikacija prvenstva, manjka le ‘nepotreben balast’ v obliki multimedijskih vsebin, ki velikokrat ne počne drugega kot samo upočasnjuje nalaganje.

 

Tako boste tudi v tej aplikaciji našli vse zadnje novice, zelo podrobne informacije o stadionih, igralcih in ekipah, napadalne formacije, razpored tekem, lestvice in osnovne statistične podatke o strelcih, podajalcih in podobno. Pohvalno vsebuje tudi vse rezultate in statistike o kvalifikacijskih tekmah, če bi koga zanimalo zgodovinsko dogajanje. Glavni odlike so tako preprost uporabniški vmesnik, odzivnost in velika a pregledna količina podatkov.

Daljinec+ (Android, iOS)

Če se vam spremljanje tekme na velikem zaslonu zdi včasih (sploh ko ni golov) nekoliko pusto in bi izkušnjo radi malce obogatili, potem je odličen pripomoček Telekomova aplikacija Daljinec+. Ta je v prvi vrsti sicer asistent za ogled video vsebin na Siol TV in TViN-u, v času evropskega nogometnega prvenstva, pa je tudi odličen asistent za statistično podkrepljeno spremljanje tekem.

 

Daljinec+ vam bo povedal na katerem televizijskem programu si lahko izbrano tekmo ogledate in vam v primeru, da ste naročnik Telekomovih televizijskih storitev, tudi ponudil ogled na televiziji, računalniku, tablici ali telefonu. Poleg tega pa vam bo med tekmo v živo serviral statistiko, aktualne postave in komentar o poteku srečanja.

Score! Hero (Android, iOS)

Potem, ko smo vam do predstavili nekaj bolj podatkovno usmerjenih aplikacij, pa je zdaj napočil čas za akcijo, čas da preizkusite svoje nogometno znanje z … rokami in spretnimi prsti. Čas je torej za igre! Ena najbolj nalezljivih nogometnih iger na telefonih je nedvomno Score! Hero. Ob vstopu v igro si izberemo enega od ponujenih brezimnih nogometašev, kateremu potem skušamo ustvariti ime in mu zgraditi kariero.

 

To počnemo tako, da izpolnjujemo bolj ali manj zahtevne naloge, ki nam jih igra naloži pred vsako tekmo. Začnemo seveda na dnu, kot nogometni up na šolskem igrišču, počasi pa začnemo dobivati zanimanje klubov in naposled reprezentance. Koncept igre je zelo preprost, a za mojstrovanje je potrebno kar nekaj vaje. Igra ne poteka klasično, kot ste morda vajeni iz različnih nogometnih arkad, kjer vodimo celo ekipo, ampak smo postavljeni v določene statične situacije iz katerih moramo z natančnimi potegi prstov po zaslonu natančno podati in zadeti gol. Stopenj je prek 350, kar pomeni da vam je zabava garantirana skozi celotno evropsko prvenstvo.

FIFA 16 Ultimate Team (Android, iOS)

Če bi želeli nadzirati celotno ekipo in ne le enega samega igralca, pa je pravi naslov za vas polnopravna nogometna arkada FIFA 16 Ultimate Team. V FIFI torej prevzamemo nadzor nad vsemi igralci v moštvu, z njimi pa nato skušamo premagati moštvo, ki nam stoji nasproti. Ključ do uspeha se skriva v spretnem preigravanju, natančnih podajah in drznih strelih proti golu. Igralce usmerjamo s pomočjo virtualnih tipk v spodnjem levem in desnem kotu zaslona, podobno kot to počnemo z igralnim ploščkom v nogometnih simulacijah na igralnih konzolah in računalnikih.

 

Igra nikakor ni mačji kašelj, ampak z nekaj muje se vsak čevelj obuje. Dodatno vrednost igri daje globina. V FIFI namreč upravljamo z vsemi aspekti naše ekipa, kar pomeni da izbiramo barvo dresov, določamo postavitev na igrišču, kupujemo preverjene igralce, vzgajamo in treniramo mlade upe in še in še. Poleg tega pa se igra lahko pohvali tudi z izjemno grafično podobo. Sploh za mobilne telefone. Kap dol, bi rekel Srečko Katanec.

Foto: Andrej Pirnat

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
21. junij 2016
3026
21. junij 2016
Naložite si najboljše aplikacije za spremljanje evropskega prvenstva v nogometu