Namesto šolarja - robot avatar

Alenka Selčan 12. oktober 2016
/PublishingImages/robot-avatar-hero.jpg

Včasih pozabimo, da šola učencem ne pomeni le napora in obveznosti, ampak tudi družbo, prostor srečevanja z vrstniki in navsezadnje zabavo. Tega se zavedajo predvsem tisti otroci, ki trpijo za kroničnimi, dolgotrajnimi boleznimi.

No, najbrž ni učenca, ki ne bi vsaj enkrat pomislil, da bi zavoljo namišljene bolezni ostal doma, a le za kratek čas. Ko pa je bolezen resna ali traja predolgo, bolnika kmalu začne razžirati še osamljenost. Nihče si ne želi dolgih dni osame, izolacije od vrstnikov, ki se medtem igrajo, zaljubljajo, počnejo traparije, se prepirajo in klepetajo o vsem mogočem.

Da bi otrokom v času dolgotrajnih bolezni vsaj malo premostili pomanjkanje družbe in povezanosti s prijatelji, je norveško zagonsko podjetje No isolation ustvarilo robota, ki namesto malega bolnika hodi v šolo.

Ta dokaj preprost robot je bolnikov avatar, ki sedi na njegovem mestu, so njegove oči in ušesa, ki spremljajo pouk, uporablja pa lahko tudi glas, tako da mali bolnik lahko sodeluje in tudi poklepeta s svojimi sošolci. Avatar je opremljen s kamero in mikrofonom, povezavo 4G in motorčkom, ki mu omogoča gibanje. Ko bolnik želi sodelovati pri pouku in dvigne roko, avatarju začne na čelu utripati lučka. Prek aplikacije na svojem mobitelu ali tablici bolnik usmerja njegov pogled in nadzira gibe njegove gibe.

Seveda pa šola ni vse, kar zanima otroke, zato je robotek, ki so ga zaenkrat poimenovali AV1, narejen priročno, da ga z lahkoto in veseljem prenaša tudi bolnikov najboljši prijatelj, ga vzame s sabo na igrišče ali celo na skrivno avanturo.

 

AV1 je več terapevtsko sredstvo, ki bolniku pomaga ohranjati stik s svetom in po ozdravitvi olajša vrnitev vanj. Je tudi kul naprava v obliki ljubkega robota, s katero se bodo bolnikovi prijatelji radi igrali.

 

AV1 je robotek, ki bi ga privoščili vsakomur, pa vendar je zaenkrat namenjen le norveškim otrokom. Žal je tudi cena primerna norveškemu standardu in je skorajda nedosegljiva povprečni slovenski družini. Mesečni najem AV1 na Norveškem stane kar 3.000 €, letni najem 18.000 €, nakup pa 19.000 €1 in še 650 € mesečnega prispevka.

Naj za primerjavo spomnimo na ameriškega robota Buddyja podjetja Blue Frog Robotics, ki se sicer ne vede kot avatar, vseeno pa bi ga lahko temu prilagodili. Prednaročniška cena za celotni komplet je bila le 923$, naročniki pa naj bi ga prejeli v zadnjem četrtletju letošnjega leta.

 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
12. oktober 2016
3193
12. oktober 2016
Namesto šolarja - robot avatar