NanoBud - dotik nosljive tehnologije

Alenka Selčan 17. december 2014
/PublishingImages/nanobud-hero.jpg

Mar bo res minilo že dve leti, odkar je Samsung na CES-u predstavil svoj koncept gibljivega Youm Oled zaslona? Val navdušenja je od takrat že malce popustil, pa tudi navadili smo se že, da je pot od velike ideje do njene uresničitve dolga in precej bolj ukrivljena od trenutnih zaslonov. Neučakani smo se od tedanje Samsungove predstavitve nadejali, da bodo tovrstni dosežki kar takoj postali paradna zvezda vsaj bolj prestižnih pametnih naprav velikih proizvajalcev, v mislih pa smo z upogljivimi zasloni opremili tudi marsikateri kos obleke in ga v sanjah spremenili v prihodnji modni hit nosljive tehnologije.

 

Morda prihodnost res še ni zdaj, a nanjo glede na novice iz finskega podjetja Canatu ne bo več treba dolgo čakati. V viziji, ki sega onkraj zaslona mobitela ali tablice, so tam razvili NanoBud® - posebno prožno, raztegljivo in na dotik občutljivo folijo, nadvse tanek, prosojen, prevoden in trpežen material, ki prav vsako površino naredi dojemljivo za dotik.

Strokovnjaki tamkajšnjega laboratorija se z raziskovanjem upogljivega, na dotik občutljivega materiala ukvarjajo že skoraj desetletje, a šele s hibridom ogljikovih nanocevk in fulerenov (fulereni so poleg diamanta in grafita tretja oblika ogljikovih alotropov, ki so jih ob odkritju leta 1985 poimenovali po znamenitem ameriškem arihtektu Buckminstru Fullerju) jim je uspelo premostiti tegobe s prevodnostjo in predragim stroškom proizvodnje.

Bo zavoljo NanoBud-a nosljiva tehnologija končno prerasla idejo pametnih ur in zapestnic? Kot obljubljajo njegovi stvaritelji, bomo z NanoBud-om lahko opremili prav vse: od kablov na slušalkah, ki zato ne bodo več potrebovale gumba za nastavitev glasnosti, do oblek, nadzornih plošč na krivinah in celo umetne kože - možnosti uporabe tako prožnega in upogljivega materiala so neskončne.

Čemu bi se omejevali le na mobitele, tablice in ure, če lahko prav vse postane zaslon na dotik? Sliši se kot čudežna animacija neživih stvari in če lahko verjamemo finskim obljubam, bomo z NanoBud-om lahko kaj kmalu posodobili tudi neko starino in jo dodali elitnemu klubu interneta reči.

A da ne bomo znova preveč neučakani, ustavimo konje. Najbrž bo treba tudi na ta, nadvse obetaven material še kar nekaj časa počakati, dotlej pa še naprej urimo domišljijo in snujmo zamisli o prihodnjih možnostih nosljive tehnologije.

Vir: technologyreview.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
17. december 2014
2319
23. december 2014
NanoBud - dotik nosljive tehnologije
Android, iOS, Windows Phone 8