Nasveti za izboljšanje brezžičnega omrežja

Tehnik 9. julij 2015
/PublishingImages/nasveti-wifi-hero.jpg

Domače brezžično WiFi omrežje je odlična stvar, saj lahko preko njega svoj prenosni računalnik, pametni mobitel in še kakšno drugo napravo povežemo v internet iz kateregakoli mesta v domu. Kljub vsem dobrim stvarem, ki nam jih domače brezžično WiFi omrežje ponuja, pa lahko zaradi njega dobimo tudi nekaj sivih las, v kolikor nam ne deluje najbolje. Verjetno vas je kar nekaj, ki ga doma uporabljate in niste najbolj zadovoljni s hitrostjo njegovega delovanja. Za takšne smo spodaj zbrali nekaj uporabnih nasvetov, s pomočjo katerih ga lahko izboljšate. Verjamemo, da bodi ti pripomogli k temu, da boste Tehnikove strani odslej še hitreje odpirali.

 

  • Če brezžično WiFi omrežje uporabljate po celem domu, usmerjevalnik postavite na sredino doma. V kolikor ga ne uporabljate po celem domu, usmerjevalnik postavite v prostor ali v bližino prostora, v katerem ga najpogosteje uporabljate. Zaradi izpostavljenosti sevanju priporočamo, da se v omrežje vseeno ne priklapljate v neposredni bližini usmerjevalnika (npr. na razdalji manj kot en meter od njega).
  • Usmerjevalnik naj ne bo postavljen na kovinsko površino ali na tla. Postavite ga na kakšno leseno mizo ali omaro.
  • Anteno oziroma antene pri usmerjevalniku postavite v vertikalen položaj (90-stopinjski kot), saj bo signal s tem bolje razporejen po vašem domu, kot če bi jih postavili pod 45-stopinjskim ali kakšnim drugim kotom.
  • V neposredni bližini usmerjevalnika naj ne bo drugih elektronskih naprav. Naprave, kot so televizor, mikrovalovna pečica, radio in podobne lahko oslabijo signal vašega usmerjevalnika, zato ga postavite nekoliko stran od njih.
  • Poskrbite, da bo med usmerjevalnikom in pa prostorom, v katerem se boste najpogosteje priklapljali v omrežje, čim manj kovinskih, porcelanskih in lesenih predmetov ter ogledal, ploščic in sten. Ti namreč lahko do določene mere oslabijo signal. Seveda se omenjenim stvarem v celoti ne boste mogli izogniti, poizkusite pa se čim bolj.
  • Če vaš usmerjevalnik omogoča vgradnjo zmogljivejše antene, razmislite o njenem nakupu, saj boste z njo dobili močnejši signal. Lahko pa dokupite tudi ojačevalnik signala.
  • Namestite si zadnjo strojno programsko opremo za vaš usmerjevalnik (angl. firmware). Najdete jo no spletni strani proizvajalca.
  • Če živite v okolju, v katerem se prepleta več brezžičnih WiFi omrežij (npr. v bloku), vašemu usmerjevalniku določite drug kanal, na katerem naj deluje. Nekaterim usmerjevalnikom, predvsem starejšim, namreč povzročajo težave drugi bližnji usmerjevalniki, ki so na istem kanalu. Kateri kanali v vaši okolici so najmanj zasedeni, lahko preverite s pomočjo kakšne aplikacije. Dobra za Android je WiFi Analyzer.
  • Naj vaš usmerjevalnik ne bo predpotopen. Če imate izredno starega, je dobro, da ga zamenjate s takšnim, ki podpira enega izmed novejših WiFi standardov.
  • Do izboljšanja delovanja boste morda prišli tudi z vnovičnim zagonom usmerjevalnika in naprave, ki jo priklapljate na usmerjevalnik. Vnovični zagoni v računalništvu občasno delajo čudeže.

 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
9. julij 2015
2580
14. julij 2015
Nasveti za izboljšanje brezžičnega omrežja
Android, iOS, Windows Phone 8