Naučimo se na daljavo upravljati PC z mobilno napravo

Tehnik 31. julij 2014
/PublishingImages/chrome-remote-hero.jpg

Pametni telefoni se že nekaj časa prodajajo precej bolje kot osebni računalniki. Četudi številke slednjim niso v prid, to še ne pomeni, da bodo kmalu izumrli. Za resno delo bodo verjetno še dolgo najboljša izbira. Res pa je, da za ostale stvari vse pogosteje niso več prva izbira, saj uporabniki velikokrat raje vzamemo v roko mobilno napravo, ker je ta precej bolj prenosljiva, hkrati pa nam še vedno ponuja vse tisto, kar po navadi potrebujemo.

 

Če smo nekje zunaj in pogrešamo svoj domači osebni računalnik, se lahko z njo celo povežemo nanj in ga na daljavo upravljamo. Sila enostavna možnost, da pridemo do tega, je uporaba Googlovega orodja Chrome Remote Desktop. Žal je možno ta hip z njim narediti povezavo le, če imamo na mobilni napravi naložen operacijski sistem Android. Operacijska sistema iOS in Windows Phone še nista podprta. Pri osebnih računalnikih tovrstnih omejitev ni, saj zadeva funkcionira pri vseh najbolj razširjenih operacijskih sistemih (Windows, Linux in OS X). Mi vam bomo pokazali, kako vzpostaviti povezavo med eno izmed različic operacijskega sistema Windows (XP ali novejša) in, seveda, Androidom (4.0 ali novejšim).

 

Celoten postopek je sestavljen iz sedmih korakov

  1. Na osebni računalnik naložimo spletni brskalnik Chrome. Ta je dosegljiv na internetnem naslovu http://goo.gl/7fFipF. Verjetno za marsikoga izmed vas ta korak ne bo potreben, saj obstaja precejšnja verjetnost, da ga že uporabljate.
  2. Z internetnega naslova http://goo.gl/rBB6XC si namestimo orodje Chrome Remote Desktop za brskalnik Chrome. Če v brskalniku Chrome predhodno nismo prijavljeni v svoj Googlov račun, se moramo na tem mestu, sicer orodja ne bomo mogli namestiti. Prijaviti se moramo v isti račun, s katerim smo prijavljeni v Androidu. Orodje bo od nas, tik pred nameščanjem, zahtevalo potrditev dostopa do različnih stvari, česar smo vajeni že pri nameščanju aplikacij z Google Playa. Zahteve mu moramo odobriti, sicer se ne bo namestilo.
  3. Poženimo Chrome Remote Desktop. To lahko storimo neposredno na spletni strani, s katere smo si ga namestili, ali pa v novem zavihku, ki se nam odpre. Ko ga poženemo, moramo najprej odobriti njegovo zahtevo, da ima dostop do našega računa tudi takrat, ko je osebni računalnik izključen
  4. Kliknimo na gumb »Get started« v predelu zaslona, poimenovanem 'My Computers', in nato kliknimo še na gumb »Enable remote connections«. Takoj za tem nam brskalnik začne snemati novo datoteko, ki si jo nato namestimo na svoj osebni računalnik.
  5. V brskalniku se nam odpre novo vnosno okno, v katerem določimo PIN-številko, ki mora imeti vsaj šest znakov. Nato se nam pojavi še eno vnosno okno, v katerega vnovič vnesimo izbrano PIN-številko. Ko to storimo, se nam v predelu »My Computers« izpiše ime našega računalnika.
  6. S spletne tržnice Google Play si na mobilno napravo namestimo orodje Chrome Remote Desktop. Dostopno je tudi prek internetnega naslova http://goo.gl/wOZxvK.
  7. Pravkar nameščeno orodje poženimo. V svojem uporabniškem vmesniku se nam takoj izpiše naš osebni računalnik. Pritisnimo nanj, nato vnesimo prej določeno PIN-številko in za konec pritisnimo še na gumb »Connect«. Če je bilo vse v redu, se nam za tem prikaže zaslon, kakršen se trenutno nahaja na osebnem računalniku.

 

Orodje Chrome Remote Desktop nam v brskalniku Chrome sicer omogoča tudi medsebojno upravljanje osebnih računalnikov. Tako lahko na primer doma sami upravljamo en osebni računalnik z drugim ali pa omogočimo drugi osebi, da se s svojim poveže na našega in nam pomaga pri kakšni težavi. Več o tem morda kdaj drugič.

Vir: play.google.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
31. julij 2014
2135
31. julij 2014
Naučimo se na daljavo upravljati PC z mobilno napravo
Android