Nenavadno z MWC 2016

Uroš Miklavčič 29. februar 2016
/PublishingImages/mwc2016-nenavadno-hero.jpg

Mobile World Congress v Barceloni je gotovo en bolj pomembnih tehnoloških sejmov na svetu. O tem nam dovolj zgovorno govori tudi dejstvo, da sta tek pred odprtjem sejma svoje nove paradne konje predstavila tako Samsung kot LG, tekom tedna pa so jima sledila še druga zveneča imena, kot so Huawei, Lenovo, Sony, HTC, HP, Intel, Qualcomm in drugi.

MWC pa slovi še po eni plati zgodbe, ki jo bolj redko zasledimo v medijih. Poleg paradnih izdelkov se na stojnicah najde tudi kup tehnologije, ki je nekoliko nenavadna, nevsakdanja ali gladko odštekana. Za vas se zakopal v globine spleta in na površje potegnil nekaj bolj zanimivih kosov tehnologije, ki morda niso doživeli toliko medijske izpostavljenosti.

ZTE

Če vam ime ni znano vam ne zamerim, saj gre za kitajsko podjetje, ki je v svetu slabše poznano. Kljub temu ne gre za »še enega Kitajca« ampak za dokaj močno blagovno znamko v Aziji, kjer se jih drži sloves podjetja, ki po agresivno konkurenčnih cenah ponuja zelo dobre izdelke.

Eden bolj nevsakdanjih izdelkov je projektor, ki je hkrati tudi Android tablica. ZTE SPRO Plus ni ravno nekaj povsem novega, saj je omenjeni projektor že 3. generacija teh naprav s strani ZTEja. Ne glede na to kako nišno se sliši tak projektor je ta niša očitno dovolj velika, da se je ZTE odločil nadaljevati.

 

V projektor je vgrajen 8,5 palčni zaslon z ločljivostjo 2560 × 1600 slikovnih pik, poganja pa jo bodisi Snapdragon 801 bodisi Sanpdragon 625 čipovje. Na njem teče Android 6.0 Marshmallow in ima vgrajeno 12.100 mAh baterijo, kar pomeni, da ga je možno uporabljati tudi na poti.

Projektor sam zmore 500 lumnov svetilnosti in projicira sliko z ločljivostjo 1336 × 786 slikovnih pik. Tehta 1 kg in meri 228,8 × 150 × 24,8 mm. Vgrajena ima dva 4 W zvočnika ter USB in HDMI vtičnici. S pomočjo vgrajene Bluetooth povezave pa lahko na vgrajeni tablici z ustreznim upravljalcem igrate tudi igre.

Oral-B

Grem stavit, da niste pričakovali ime tega podjetja na tem seznamu, kajne? No, saj sem rekel, da gre za nenavadne stvari in Oral-B verjetno zmaga s svojo pametno zobno ščetko. Ideja je sledeča: s pomočjo senzorjev v ščetki in kamere na vašem pametnem mobitelu lahko preko posebne aplikacije sledite umivanju svojih zob. Aplikacija vam bo povedala, če ste kakšen del zob zgrešili ali slabo očistili.

 

Recite kar hočete, a Oral-B je naredil svojo domačo nalogo ter s pomočjo raziskave ugotovil, da si kar 80 % ljudi napačno oz. površno umiva zobe. Ščetka z imenom Genius je njihov odgovor na ta problem. Manj boleče je, če zgledate nekoliko čudno zjutraj pred ogledalom s pametno ščetko v roki, kot pa na sedežu pri vašem zobozdravniku, ki vam popravlja zobe, ker niste pravilno ščetkali.

Samsung

Ne pozabimo, da je Samsung na svoji predstavitvi na glavo vsakega od prisotnih novinarjev poveznil Gear VR, očala za navidezno resničnost. Ne samo to – s pomočjo očal je novinarje zamotil ravno dovolj časa, da so, po tem ko so jih sneli z obraza, na odru zagledali Marka Zuckerberga (ustanovitelja in direktorja Facebooak), ki se je med tem nonšalantno sprehodil mimo njih.

 

Starship Technologies

Nekaj bivših zaposlenih v podjetju Skype (sedaj v lasti Microsofta) je prišlo na idejo o vozilu, ki bi se avtonomno vozilo po pločnikih in bi bilo uporabno za dostavo hrane v velikih mestih. Morda se sliši noro, ko stvar takole zapišem, a pri podjetju Starship Technologies so s seboj na MWC pripeljali povsem delujoč primerek vozila z imenom Starship, ki počne prav to.

 

Morda pa takšna ideja le ni tako nora, če pomislimo, da obstajajo tudi načrti dostavljanja s pomočjo brezpilotnih kopterjev (dronov). Starship doseže hitrost do slabih 6,5 km na uro, kar v primerjavi z droni gotovo ne predstavlja resne nevarnosti za ostale udeležence na pločniku. Podjetje ima zelo resno zastavljene cilje, ki za leto 2016 zajemajo izdelavo še 12 prototipov in testiranje teh v Angliji ter Združenih državah Amerike. Načrtujejo, da bodo do konca leta prevozili kar 32.000 kilometorv.

Remix OS

Čeprav ni ravno novost, saj smo alfa verzijo tega operacijskega sistema videli že na CESu pa Remix OS kljub temu predstavlja nekaj kar so si ljubitelji Androida želeli že dolgo. Remix OS je namreč Android, ki je prilagojen za uporabo na namiznih računalnikih in prenosnikih. Na njem tečejo vse aplikacije, ki jih lahko najdete v trgovini Play. Prednost tega sistema je v tem, da lahko poganjate te aplikacije v manjših oknih, kar je paradigma, ki je znana vsem, ki ste kdaj uporabljali namizni računalnik ali prenosnik s sistemi Windows, Mac OS in Linux.

 

Tokrat so oznanili beta različico, ki si jo lahko dokaj enostavno namestite tudi sami, če imate nekaj časa in prazen USB ključek. Odklikajte na spletno stran razvijalcev in si brezplačno prenesite svojo različico. Morda pa ugotovite, da vam Remix OS povsem dobro teče na kakšnem odsluženem prenosniku in mu tako vrne nekaj življenja.

MasterCard

Če se sprašujete s čim nenavadnim so postregli pri MasterCardu in se sedaj praskate po glavi ste na pravi poti. MasterCard je predstavil tako imenovan »selfie pay«, ki vam omogoča, da plačilo avtenticirate kar s pomočjo lastnega obraza. Preden se spet primete za glavo naj omenim, da morate med postopkom avtentikacije tudi pomežikniti, kar načeloma odstrani grožnjo, da bi nepridipravi pred kamero enostavno postavili vašo sliko.

 

Kljub temu je MasterCard zatrdil, da to ne bo primaren način avtentikacije ampak samo dodaten korak, ki bo le del širšega postopka potrjevanja vaše istovetnosti. Trenutno gre še za pretežno eksperimentalno tehnologijo, ki pa morda sčasoma najde svoje mesto tudi v realnih situacijah.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
29. februar 2016
2875
29. februar 2016
Nenavadno z MWC 2016