Neuničljivi 5D disk - revolucija v shranjevanju podatkov

Alenka Selčan 18. februar 2016
/PublishingImages/neunicljivi-5d-disk-hero.jpg

Znanstveniki southamptonske univerze so te dni postregli z novico o revolucionarnem dosežku. V raziskovalnem središču za optoelektroniko (ORC) so ustvarili novo, pet dimenzionalno tehnologijo, ki na disk iz nanostrukturiranega kvarca beleži informacije s femtosekundnim laserjem.

 

Ta 5D disk zmore beležiti in posredovati kar 350 Tb podatkov, še bolj osupljivo pa je, da zapisane podatke lahko hrani za vselej. Znanstveniki namreč zagotavljajo, da bi ti 5D diski na temperaturi 190°C zdržali 13,8 milijarde let, pri sobni temperaturi pa naj bi bila njihova življenjska doba neomejena.

 

Ko so leta 2013 prvič preizkušali novo tehnologijo, so na 5D disk posneli skromnih 300 Kb težko besedilo, danes pa tako že arhivirajo največje dosežke v zgodovini človeštva - od Biblije in Deklaracije o človekovih pravicah, pa do znanstvenih del in umetniških stvaritev.

Peter Kazansky je ob tem dejal: „Navdušeni smo, da smo ustvarili tehnologijo, ki bo dokumente in informacije ohranila za bodoče generacije. Ta tehnologija bo varovala zadnje dokaze o naši civilizaciji. Kar smo se naučili, ne bo nikoli pozabljeno.“

Pet dimenzionalno tehnologijo, ki spominja na tisto iz premnogih znanstveno-fantastičnih zgodb, lahko na grobo opišemo kot delo zelo hitrega laserja, ki oddaja zelo kratke in intenzivne pulze svetlobe, podatke pa zapisuje v treh plasteh nanostrukturiranih točk, ki so med seboj oddaljene pet mikrometrov.

Zaradi posebnosti samoniklih nanostruktur v taljenem kvarcu se spreminja pot svetlobe, to spremembo polarizacije pa je mogoče brati s polarizatorjem in z optičnim mikroskopom. Zapis informacije se zgodi v petih dimenzijah, ki jih poleg velikosti in usmerjenosti tvorijo še dodatne tri dimenzije teh nanostruktur.

Četudi tehnologije, ki se skriva za 5D diskom ne razumemo do potankosti, je jasno, da 5D disk prinaša novo tehnološko revolucijo, ki bo povsem spremenila naprave prihodnosti. Ob tej misli se za za hip ustavimo in za primerjavo poglejmo, kako so pojav kompaktnih diskov (CD) oznanili v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

 

Ekipi znanstvenikov southamptonske univerze najbrž ne bo težko prepričati industrijskih asov, da so 5D diski prava stvar, ne le za svetovni arhiv človeških dosežkov, temveč tudi za povsem uporabniške proizvode. Z malce optimizma si drznemo upati, da bomo še v tem desetletju dočakali prve naprave, ki jih bo plemenitil prav ta mali čudež novodobne znanosti.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
18. februar 2016
2861
18. februar 2016
Neuničljivi 5D disk - revolucija v shranjevanju podatkov