Nič več čelade, pravi BMW

T3 Tech 17. oktober 2016
/PublishingImages/BMW-motor-koncept-hero.jpg

BMW-jevi motocikli prihodnosti bodo tako varni, da voznikom sploh ne bo več treba nositi čelade.

BMW je svojo stoletnico praznoval tudi tako, da je prikazal kar nekaj konceptnih vozil prihodnosti. In najbolj zanimiv od vseh je skoraj zagotovo motor, imenovan Motorrad Vision Next 100. Pri BMW-ju pravijo, da bo motor tako pameten, da voznik ne bo potreboval ne čelade ne podloženega kombinezona. In kako naj bi to dosegli? Pravijo, da s samoravnotežnim sistemom, ki bo motocikel držal pokonci v vseh situacijah, vključno takrat, ko motor stoji.

 

Konceptni motor je zamišljen tako, da bo imel gibljiv okvir, kolesa pa se bodo samodejno prilagajala podlagi in se ne bodo zanašala na sistem vzmetenja, kot se sedaj. Dinamika motocikla bo popolnoma prilagodljiva, tako da bo motocikel sam pomagal začetnikom, izkušenim voznikom pa bo nudil večjo dinamiko vožnjo, torej višje hitrosti.

Motocikel nima prav nobene armaturke. To pa zato, ker bo voznik vse podatke dobil preko pametnega vizirja, ki ga bo zaradi insektov in podobnih zračnih nevarnosti v vsakem primeru moral nositi. Pri BMW-ju tudi pravijo, da motor ne bi omel nobenih izpustov, kar pomeni, da bo najverjetneje električen.

 

Koncept je vsekakor izredno zanimiv, a ne pričakujte, da bo Motorrad Vision Next 100 kaj kmalu švignil mimo vas na avtocesti. Najprej zato, ker gre le za koncept in do dejanske proizvodnje, če bo do nje sploh kdaj prišlo, bo minilo še kar nekaj časa. Do takrat bodo morali tudi prepričati policijo in podobne varuhe prometa, da je motor res varen in da zato voznik ne potrebuje čelade. Kako jim bo to uspelo, ne vemo, saj nobeno še tako dobro ravnotežje motocikla ne more preprečiti prometne nesreče, če se vanj zaleti nekdo drug, mu vzame prednost ali kaj nobenega, na kar motorist sam nima nobenega vpliva. V najboljšem primeru bomo torej motor čez nekaj let dobili na trg, čelada pa bo še vedno verjetno obvezna.

A videti je klub temu izredno.

Članek je bil prvotno objavljen na t3tech.si

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
17. oktober 2016
3197
17. oktober 2016
Nič več čelade, pravi BMW