Nokia prodala še svoj oddelek HERE

Tehnik 6. avgust 2015
/PublishingImages/nokia-prodala-here-hero.jpg

V finski Nokii se v zadnjih letih dogajajo veliki premiki. Podjetje je najprej leta 2013, kot verjetno že veste, Microsoftu prodalo svoj telefonski oddelek. Nato je v letošnjem aprilu najavilo, da kupuje francosko podjetje Alcatel-Lucent (posel naj bi bil sklenjen v prvi polovici leta 2016). Sedaj pa je iz podjetja prišla tudi vest, da prodajajo svoj oddelek za navigacijo in zemljevide HERE.

 

Oddelek HERE Nokia prodaja konzorciju, ki ga sestavljajo BMW, AUDI ter Daimler. Vrednost posla, ki bo po pričakovanjih zaključen v prvi četrtini leta 2016, znaša 2,8 milijarde evrov.

Kaj ta nakup pomeni za podjetja BMW, AUDI in Daimler? Prav možno je, da bodo avtomobilska sistema CarPlay in Android Auto v prihodnosti v celoti postavili na stran in v nove avtomobile vgrajevali samo svojo programsko opremo, ki bo nastajala v oddelku HERE. No, obstaja tudi možnost, da bi zemljevide HERE povezali z enim izmed omenjenih sistemov.

Oddelek HERE je bil v lanskem letu močno v rdečih številkah. Na celoletni ravni je zabeležil 1,2 milijarde evrov izgube. Je bil pa precej bolj uspešen v letošnji prvi polovici leta, ko je zabeležil 28 milijonov evrov dobička. Ob koncu junija je bilo v njem zaposlenih 6.454 ljudi.

Vir: company.nokia.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
6. avgust 2015
2620
13. avgust 2015
Nokia prodala še svoj oddelek HERE
Android, iOS, Windows Phone 8