Nova obzorja z vesoljskim teleskopom Jamesa Webba

Alenka Selčan 7. november 2016
/PublishingImages/jwst-hero.jpg

Med spodbudnejše novice letošnjega leta se nedvomno uvršča ta, ki jo je 2. novembra naznanila NASA: vesoljski teleskop Jamesa Webba JWST je končan in pripravljen na izstrelitev, ki naj bi se zgodila enkrat v prihodnjih dveh letih.

Človeštvo bo z JWST prestopilo nove meje v opazovanju in znanstvenem raziskovanju vesolja ter se zazrlo vse do prvih galaksij, ki so nastale nemudoma po Velikem poku.

space.com

Od Hubbla do JWST

JWST je naslednik dveh pomembnih teleskopov: znamenitega zrcalnega daljnogleda Hubble, ki so ga leta 1990 vtirli v krožnico, oddaljeno 550 km nad Zemljo, in pa Spitzerjevega vesoljskega teleskopa, ki deluje na osnovi infrardečih kamer in spektografov vse od leta 2003. Oba observatorija z opazovanjem svetlobe v različnih valovnih dolžinah pomagata pri odkrivanju eksoplanetov, predvsem pa pri pridobivanju boljše predstave o fizikalnih procesih, ki se dogajajo onkraj jat galaksij in drugih oddaljenih objektov globokega vesolja. A JWST obljublja še več.

 

www.spacetelescope.org/images/archive/top100/

Najnovejši infrardeči teleskop naj bi bil kar stokrat močnejši od Hubbla. Čeprav naj bi bil kar za polovico lažji, bo njegovo osnovno, 6,5 metrov široko zrcalo imelo kar petkrat večjo kapaciteto zajema od Hubblove. JWSR se ponaša z zanimivim naborom inovativnih tehnologij. Poleg občutljivih kamer, spektogramov in detektorja za zajem zelo šibkih signalov ta teleskop sestavlja 18 zložljivih ultra lahkih berilijevih zrcal in ščit v velikosti teniškega igrišča, ki bo za milijonkrat oslabil vročino, ki prihaja iz Sonca.

JWST bo Zemlje oddaljen milijon in pol kilometrov, saj se bo nahajal v bližini Lagrangeeve točke L2 sistema Sonce-Zemlja, ki je najprimernejša za vesoljske observatorije. Tam se že nahaja observatorij WMAP, poleg JWST pa naj bi tam svoje mesto našel Herschlov vesoljski observatorij.

 

Dvajset let sodelovanja dvajsetih držav

Pri izdelavi največjega teleskopa doslej, ki so ga najprej klicali kar vesoljski teleskop naslednje generacije, nato pa so ga leta 2002 poimenovali po Jamesu E. Webbu, drugemu administratorju Nase, ki je deloval med letoma 1961 in 1968 ter med drugim botroval programu Apollo, je pod okriljem vesoljskih agencij NASA, CSA in ESA sodelovalo kar dvajset držav.

Zahtevni projekt sega v leto 1996, zaznamovale pa so številne zamude in prekalkulacije proračuna. Iz slabe pol milijarde, kolikor so načrtovali za razvoj teleskopa v začetku, je predvideni proračun v letu 2013 že močno presegel 8 milijard ameriških dolarjev. Zaradi vse večjih stroškov so poleti 2011 ZDA skorajda odstopile od projekta, saj je spodnji dom kongresa predlagal umik 1.9 milijarde dolarjev, namenjenih razvoju, a na srečo se to ni zgodilo in že novembra istega leta so priskrbeli nova sredstva za dokončanje projekta.

Misija

Zavoljo novih tehnologij naj bi bil JWST sposoben na takšni razdalji, kot na primer ločuje Luno od Zemlje, uzreti celo čmrlja, teleskopovo infrardeče oko pa bo opazovalo predvsem prve galaksije v vesolju in oprezalo za nastajajočimi planetarnimi sistemi. Njegova misija bo trajala od pet do deset let ali celo več, seveda pa se lahko zgodi, da ga že prej uniči nepričakovan asteroid. Držimo pesti, da temu ne bo tako, in da bo najmogočnejšemu teleskopu v zgodovini človeštva v prihodnjih letih uspelo zbrati čim več podatkov, ki nam bodo razkrili vsaj kanček resnice o skrivnostnih začetkih vesolja.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
7. november 2016
3230
7. november 2016
Nova obzorja z vesoljskim teleskopom Jamesa Webba