OSS Designs ima pametne LED-luči za vaš BMW

Uroš Miklavčič 13. januar 2015
/PublishingImages/oss_designs_hero.jpg

Pred leti sta trg preplavili dve tehnologiji, ki sta korenito spremenili podobe avtomobilov – Xenoske in LED-sijalke so na ceste prinesle avtomobile, ki si pot osvetljujejo s hladno belo svetlobo in imajo nenavadno oblikovane luči. Samo vprašanje časa je bilo torej, kdaj se bodo iz dnevnih sob na avtomobile preselile še pametne žarnice, ki znajo spreminjati barve in jih lahko upravljamo z mobiteli in tablicami. Odgovor je: tukaj so.

 

Podjetje OSS Designs je vložilo veliko denarja in časa v raziskave na področju LED-luči v avtomobilih in rezultat njihovega dela so predelave originalnih žarometov nekaterim modelom BMW-jevih avtomobilov. Njihove luči se od podobnih izdelkov na trgu ločijo po tem, da vam omogočajo spreminjanje barve, s katero sijejo LED-sijalke na vašem BMW-ju. Ne samo to – od prvih prototipov pa do danes so prišli že tako daleč, da bodo kmalu izdali aplikacijo za pametne mobitele in tablice, ki bo znala prek Bluetooth povezave spreminjati barvo žarometov v vam najljubšo. Do sedaj so za to namreč uporabljali poseben daljinski upravljalnik, ki pa ni ponujal toliko prilagodljivosti kot nova aplikacija. Z njo boste lahko nastavljali tudi utripanje, prelivanje barv in profile. Vse skupaj je še vedno v testni fazi, zato bo za končni izdelek treba nekoliko počakati.

Ob naročilu teh žarometov za vaše BMW-je pa boste morali seči kar globoko v žep, saj se cene osnovnih predelav začnejo pri 530 $ za par, pri čemer boste morali proizvajalcu poslati svoje obstoječe žaromete, saj gre dejansko za predelavo in ne popolnoma nove žaromete. Prištejte k temu še poštnino in kakšen dodatek iz njihovega cenika, pa boste kmalu korakali proti tisočaku. Verjetno so ravno zato njihova prva ciljna skupina lastniki BMW-jev, ki načeloma sodijo v višji cenovni rang.

 

Če ste torej lastnik BMW-ja serije 3 (E90, E92, E93 in seveda M3 izvedenk), serije 5 (E60 in M5 izvedenka), serije 6 (in M6 izvedenke) ali Z4 (Coupe in Roadster), se lahko obrnete na OSS Designs in ročno vam bodo naredili predelavo vaših žarometov. Lastniki serije 1 pa boste tudi kmalu prišli na vrsto, saj je prototip že v delu.

Mislim, da ni treba dodatno poudarjati, da so takšne luči popolnoma neustrezne za uporabo na cesti (na srečo lahko nastavite belo svetlobo, ki je dovoljena) ter da sodijo takšne predelave na parkirišča in razne avtomobilske razstave in srečanja. Poleg tega se predhodno pozanimajte, kako je s homologacijo takšnih luči pri nas, če se že odločite, da svojemu jeklenemu konjičku namenite lepotno operacijo.

Tehnologija se bo v letu 2015 očitno intenzivno selila tudi v avtomobile (vsaj sodeč po novostih, ki jih je prinesel sejem CES), ki bodo končno postali bolj »pametni«. Seveda ne gre zanemariti dejstva, da nove tehnologije prinesejo tudi nove ranljivosti, ki lahko ogrozijo vašo varnost. Pri avtomobilih so nevarnosti lahko zelo resne – tako za vas kot za soudeležence v prometu. Na srečo žarnice ne bodo ugrabile vašega volana ali zavore, zato je preplah zaenkrat odveč.

Vir slik: ossdesigns.net

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
13. januar 2015
2347
19. januar 2015
OSS Designs ima pametne LED-luči za vaš BMW
iOS, Android