Od prve robotske roke do Cybathlona

Alenka Selčan 3. oktober 2016
/PublishingImages/cybathlon-hero.jpg

Nedavno nas je zapustil eden pionirjev robotike Victor Scheinman. Ko so ga nekoč vprašali, kaj ga je navdušilo za robotiko, je navedel strah, ki ga je v otroštvu začutil ob robotu Gort iz filma Dan, ko bo obstala Zemlja. Da bi se znebil more, ki ga je preganjala po ogledu filma, ga je oče spodbudil, naj naredi svojega Gorta in tako se je razvila Scheimenova ljubezen do robotike, ki ga je pripeljala celo na Stanford.

Tam je leta 1969 na oddelku za strojništvo ustvaril tako imenovano Stanfordsko roko, prvo račualniško vodeno robotsko roko s šestimi sklepi. Da bi svoj izum pretvoril v denar, je leta 1973 otvoril podjetje Vicram, vendar je svoj izum čez pet let prodal podjetju Unimation. To tehnologijo je kasneje odkupil General Motors in jo razvil v standard tovarniške robotike PUMA (Programmable Universal Machine for Assembly).

Tako se je zapisala ena prvih zgodb, ki jih vse bolj zgoščeno piše zgodovina robotike. Danes, ko robote sestavljajo že malodane v vrtcu, se le redko sprašujemo o motivih, ki k stvarjenju strojev v človeški podobi ženejo nešteto mehatronikov, programerjev in navsezadnje sanjačev. Ti svoje ambicije lahko preizkušajo na številnih tekmovanjih v robotiki, ki morda ne prinašajo revolucionarnih industrijskih rešitev, vseeno pa pomembno pripomorejo k razvoju robotske, kiborške ali bionične tehnologije.

Eno od plemenitejših tovrstnih tekmovanj se bo te dni zgodilo v Švici. V Zurichu bodo 8. oktobra otvorili prvi Cybathlon - prvenstvo hendikepiranih atletov, ki jim h gibanju in k športnemu uspehu pomaga prav inovativna robotika.

 

Tekmovalci se bodo pomerili v šestih disciplinah, kjer bo poleg zavzetosti atletov o zmagi odločala tudi domiselnost njihovih robotskih protez.

Disciplina BCI (Brain Computer Interface) je tekma za najboljši računalniški vmesnik za možgane, namenjen tetraplegikom in drugim tekmovalcem s telesno paralizo od vratu navzdol. Natančnost in zanesljivost vmesnikov bodo tekmovalci, ki bodo naprave upravljali zgolj z mislimi, preizkusili v igri navidezne resničnosti.

 

Funkcionalna električna stimulacija (FES) je tehnologija, ki omogoča premikanje paraliziranih mišic. V kolesarski dirki FES se bodo pomerili paraplegiki. Tekmovali bodo s kolesi na pedala, ki umetno spodbujajo motoriko živcev in krčenje mišic.

 

Dve disciplini sta namenjeni protetiki, ena za protetične roke, druga za protetične noge.

 

 

Ekso-sekleti so stvar, ki ne buri le domišljije ljubiteljev stripov in superjunakov, pač pa tudi tistih, ki s tovrstno tehnologijo želijo pomagati okrevati vsem z omejeno gibljivostjo udov.

 

Zadnja, a nič manj pomembna disciplina je tekma invalidskih vozičkov, ki bodo morali biti kos različnim oviram in nepredvidljivim izzivom, s katerimi se hendikepirani srečujejo v vsakdanjem življenju.

Cybathlon je hvalevredno kiborško tekmovanje bioničnih pionirjev. Pozdravljamo ga in navijamo za vse tekmovalce, pa tudi inženirje, ki s svojo udeležbo dokazujejo, da tehnologije ne poganja zgolj težnja po slavi in zaslužku, pač pa tudi želja pomagati sočloveku.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
3. oktober 2016
3177
3. oktober 2016
Od prve robotske roke do Cybathlona