Odhajate na potovanje? Poglejte kako najdete brezplačni internet kjerkoli na svetu

Andrej Pirnat 27. junij 2016
/PublishingImages/potovanje-wifi-hero.jpg

Bliža se čas poletnih počitnic in potovanj. Poleg udobnega nahrbtnika, kopalk in sončne kreme, pa je praktično obvezna oprema vsakega popotnika postal tudi dostop do interneta. Preberite naš vodič kje in kako ga lahko najdete brezplačno (skoraj) na vsakem koraku.

Če bi priznani psiholog Maslow svojo piramido človeških potreb sestavljal danes, bi za eno najpomembnejših prav gotovo označil internet. Nanj se zanašamo, da nam bo v vsakem trenutku podal pravo informacijo, njegovi bazi podatkov pa zaupamo bolj kot svojim možganom.

Zato so situacije, ko se znajdemo brez povezave lahko zelo stresne. Na primer, ko želimo na Facebooku objaviti dih jemajočo fotografijo iz safarija po Afriki. Ali pa pod palmo na plaži v miru “prelistati” novice na tablici. Ali morda zgolj odpisati na mail babici, ki se je pravkar naučila uporabljati računalnik. Z zakupljenimi mobilnimi podatki doma to še nekako gre, malenkost težje pa je, ko se odpravimo raziskovat svet čez mejo.

Zato smo pripravili vodič, ki vam nekoliko olajša iskanje brezplačnega dostopa do interneta.

 

Na napravah vklopite iskalnik omrežij

Najprej osnove. Na vaši napravi, bodisi je to telefon, tablica, računalnik ali kaj drugega, si nujno najprej vklopite sprejemnik za odkrivanje bližnjih brezžičnih omrežjih, tako zaklenjenih, kot tudi odklenjenih.

Kaj imate raje? Hitro hrano ali sočno jabolko?

Raznorazni ponudniki hamburgerjev, pomfrija in kokakole imajo v veliko primerih odprta omrežja, na katera se lahko priklopimo, tudi, če smo zastonjkar, ki na blagajni ne naroči ničesar.

Podobno velja za Apple in nekatere druge trgovine s tehnološko opremo. Nahajajo se v vseh večjih mestih, nudijo pa odprta omrežja za vsakega mimoidočega. Poleg tega imajo prostore tudi klimatizirane, tako, da se lahko v vročih poletnih dneh pri njih tudi nekoliko ohladite.

 

Sprehodite se do centra mesta

V nekaterih bolj razvitih državah nezaklenjena omrežja nudijo že središča večjih mest (tudi Ljubljana in Maribor), najdete pa ga tudi na letališčih, v hotelih, knjižnicah in celo bolnišničnih avlah (da si ne bi nakopali slabe karme, obiska bolnišnic izključno zaradi internetne povezave sicer ne priporočamo najbolj).

Navadno ta omrežja niso najhitrejša in je njihova uporaba časovno omejena, a za prvo silo so dobra, predvsem pa priročna, če moramo storiti kaj nujnega.

Odprta omrežja iščite v:

 • restavracijah s hitro prehrano
 • barih
 • trgovskih centrih
 • tehnoloških trgovinah
 • hotelih
 • knjižnicah
 • bolnišnicah
 • letališčih

Opomba: Na nekaterih mestih bodo od vas zahtevali vsaj minimalen nakup (bari) ali člansko izkaznico (knjižnice).

 

Na pomoč pokličite “vohljaške” aplikacije

Stopimo še korak naprej. Čeprav z vklopljenim iskalnikom omrežij vaša naprava lahko najde veliko omrežij (navadno zaklenjenih), pa je še bolj optimalno če si nanjo namestite katero od aplikacij, ki vam izrišejo zemljevid brezplačnih dostopnih točk, in beležijo njihovo oddaljenost, hitrost povezave, nekatere pa celo gesla. Najbolje jih je uporabljati kombinirano, saj ima vsaka svoje prednosti in slabosti.

Priporočamo naslednje:

 • Instabridge: Rastoča mreža wi-fi točk, ki temelji na principu medsebojnega deljenja točk omrežnega dostopa (svojo povezavo lahko v aplikaciji ponudi kdorkoli) se lahko pohvali s preko 100.000 dostopnimi točkami. Deluje tudi brez omrežne povezave, vse vroče točke v bazi pa so prosto dostopne (tudi sicer zaklenjena omrežja). (Android & iOS)
 •  

 • WiFi Map: Nedvomno ena naših najljubših aplikacij, ko smo zdoma. Zakaj? Poleg zemljevida vročih točk je pri vsaki zabeleženo ali gre za odprto ali zaklenjeno omrežje. Še bolje: zabeležena so tudi gesla zaklenjenih omrežij! (Android & iOS)
 • WeFi Pro: Najobširnejša zbirka (več 100 milijonov) brezžičnih omrežij vaš telefon avtomatično poveže z najboljšim odprtim omrežjem. Stavi predvsem na dobro pokritost in iskanje najhitrejšega možnega prenosa podatkov. (Android & iOS)
 • Wifi Analyzer: Zelo uporabna aplikacija za iskanje najbolj najhitrejših omrežij, vam s preprostimi in razumljivimi grafi prikaže kje se nahaja najmočnejši signal. Zelo uporabna tudi za optimizacijo v domačem okolju, saj vam pomaga najti prosti kanal za vaš usmerjevalnik. (Android & Windows 10 Mobile)
 •  

 • Spletne strani: Če po zemljevidih raje brskate z osebnim računalnikom, vam bodo najbolj domače klasične spletne baze in seznami. Na internetu jih lahko najdete malo morje, pazite le da ne boste brez povezave, ko jih boste najbolj krvavo potrebovali: HotSpot Haven, Open WiFi Spots, We-Fi Free Spot.

Ustvarite lastno omrežje

V primeru, da imate zakupljenih dovolj mobilnih podatkov, si lahko s telefonom privoščite ustvariti tudi lastno vročo vstopno točko. Sprehodite se do nastavitev telefona, kliknite zavihek "Več" (Android), tam pa potem še alinejo "Modem/prenosna dostopna točka". Nato lahko izberete še na kakšen način bo vaš telefon služil kot modem.

Na voljo imate:

 • USB povezavo (računalnik povežete na telefon s kablom)
 • bluetooth povezavo (naprava, ki jo želite dodati v omrežje mora imeti bluetooth sprejemnik)
 • wi-fi dostopno točko (brezžična povezava, naprava, ki jo želite povezati mora imeti mrežno kartico z wi-fi sprejemnikom)

 

Pri vzpostavljanju brezžične točke ji dajte še ime in jo zaklenite z geslom, ki omrežje varovalo pred nepovabljenimi gosti.

Začasno se "preselite" na drug digitalni naslov

Kot smo že omenili, ste pri uporabi nekaterih odprtih omrežij časovno omejeni. Vendar se najde precej enostavna rešitev tudi za to prepreko. Ste že slišali za t.i. MAC naslov? Gre za edinstveno kodo, ki jo je proizvajalec dodelil strojni opremi (na primer brezžični kartici, eternet kartici ali routerju oziroma usmerjevalniku).

Ko ste z računalnikom povezani na določeno omrežje, vaša omrežna kartica komunicira z usmerjevalnikom, ki skrbi za brezžično omrežje in mu sporoča vaš MAC naslov. Zato v primerih časovno omejenih omrežij, usmerjevalnik še kako dobro ve kdo je nanj povezan in koliko časa.

 

Ampak, če bi svoj MAC naslov spremenili, bi svoj čas povezave lahko podaljšali. To lahko storite s pomočjo zelo priročnega orodja Mac Makeup. Zadostuje že, če spremenite samo eno številko v vašem MAC naslovu. Sicer pa je to tudi priročen varnostni pripomoček, ki skrije vašo identiteto in vas naredi man izpostavljene digitalnim varnostnim grožnjam (virusi, trojanci, kraja podatkov!).

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
27. junij 2016
3035
27. junij 2016
Odhajate na potovanje? Poglejte kako najdete brezplačni internet kjerkoli na svetu