Novi Samsung Galaxy S6 in Galaxy S6 edge sta tu!

Tehnik 27. februar 2015
/PublishingImages/s6hero1.PNG

​ Za nami je predstavitveni dogodek, ki smo ga ljubitelji Samsungovih mobilnih naprav z nestrpnostjo čakali že vse od septembra, ko sta bila predstavljena Galaxy Note 4  in Galaxy Note Edge. Samsung nam je na njem predstavil dva nova mobitela, Galaxy S6 in Galaxy S6 edge, od katerih bo v precejšnji meri odvisno, ali bo leto 2015 zanj uspešno ali ne. Prvi vtis, ki sta ga mobitela pustila na nas, je izredno dober. Prepričani smo, da bosta, še posebej Galaxy S6, trn v peti vsem proizvajalcem mobilnih naprav, saj blestita na več področjih. Poglejmo si na kratko, kaj vse nam prinašata. Več podrobnosti o njima sicer lahko pričakujete enkrat v prihodnosti, ko ju bomo predstavili v Testu na dlani.

Galaxy S6


Izgled mobitelov in materiali, iz katerih so sestavljeni, so marsikateremu uporabniku ključnega pomena. Galaxy S6 bo takšnim verjetno pisan na kožo. Njegov sprednji in zadnji del je oblečen v trpežno steklo Gorilla Glass 4, stranski del pa je iz kovine. Omenjeni dvojec ga dela zelo elegantnega, obenem pa tudi kar precej odpornega na praske in udarce. A pozor, nikar ne mislite, da bo ob padcih z višine ostal nepoškodovan. Ovitek bo tudi pri njem še kako priporočljiv. Žal so materiali in korenito spremenjen dizajn pri njem prinesli določene minuse. Baterije se ne da zamenjati, vgradnja microSD kartic ni mogoča, manjka pa tudi vodoodpornost.

Osrednjo vlogo na sprednji strani Galaxyja S6 igra 5,1-palčni (13-centimetrski) zaslon. Samsung pri njegovi diagonali torej ni eksperimentiral, saj ima enako veliko kot Galaxy S5. Ima pa zaslon pri Galaxyju S6 občutno večjo ločljivost v višini 1.440 x 2.560 slikovnih točk (577 slikovnih točk na palec), ki v kombinaciji s tehnologijo AMOLED tvori zelo kakovostno sliko. Ne samo v temnejših prostorih, ampak tudi v svetlejših (npr. na prostem podnevi). Na zunanji strani mobitela lahko najdemo tudi osrednjo kamero s 16 MP in optičnim stabilizatorjem slike ter sprednjo kamero s 5 MP, ki sta za korak ali dva boljši od tistih pri Galaxyju S5. Zanju je Samsung pripravil tudi uporabno funkcionalnost »Quick Launch«, s pomočjo katere lahko pridemo do aplikacije za slikanje v pičle 0,7 sekunde. Le pritisniti je treba 2x na gumb »Domov« in že se odpre.


Poglejmo si še pod ohišje mobitela, ki je prav tako nabito z vrhunsko opremo. Najdemo lahko operacijski sistem Android 5.0 Lollipop​, 64-bitni 8-jedrni procesor, 3 GB RAM pomnilnika, 32/64/128 GB internega spomina ter baterijo s kapaciteto 2.550 mAh, ki se jo lahko polni tudi brezžično (podpira številne brezžične polnilce). Slednja seveda omogoča tudi žično polnjenje, ki pa je pri njej še posebej hitro. Po le 10 minutah polnjenja se lahko mobitel uporablja kar 4 ure.

Da ne pozabimo še dveh stvari. Galaxy S6 nam ponuja tudi visoko stopnjo varnosti z nadgrajeno rešitvijo Samsung KNOX, v drugi polovici leta pa bo premierno ponudil še plačilni sistem Samsung Pay (najprej samo v ZDA).

Na prihod tega težkokategornika bo potrebno še malenkost počakati. Na prodaj bo šele od 10. aprila dalje.

Galaxy S6 edge


Med mobiteloma Galaxy S6 in Galaxy S6 edge v marsičem ni razlik. Strojno opremo (procesor, količina RAM pomnilnika, kameri …) imata v številnih pogledih popolnoma enako. Glavna razlika med njima je seveda v zaslonu. Ta je pri Galaxyju S6 edge, ukrivljen na levi in desni strani. Podoben poizkus ukrivljanja ob strani je sicer Samsung izvedel že pri posebni različici Galaxyja Note 4, poimenovani kot Galaxy Note Edge, le da je pri njej ukrivil samo desno stran. Razliko med Galaxyjem S6 in Galaxyjem S6 edge lahko najdemo tudi v bateriji, ki je pri tem ukrivljencu za 50 mAh večja, ter programski opremi, ki je pri edgu nekoliko prilagojena.

Če želite biti posebni, boste s tem mobitelom zagotovo. Pogledi mimoidočih se bodo kar lepili nanj. Njegov ukrivljeni zaslon pa vam bo prinesel tudi nekaj zanimivih dodatnih funkcionalnosti, kot na primer možnost hitrega dostopanja do najpogosteje klicanih kontaktov. Tudi on bo na voljo 10. aprila dalje.​​​

 

 


​​​

Izbrani tviti

​​

 

Viri: samsungmobilepress.com, youtube.com​

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
27. februar 2015
2407
9. marec 2015
Novi Samsung Galaxy S6 in Galaxy S6 edge sta tu!
Android