Oivo – baterije stare šole za novo rabo

Alenka Selčan 9. september 2014
/PublishingImages/oivo-hero.jpg

Kolikokrat se vam je zgodilo, da ste v mestu ostali nedosegljivi, ker vam je zmanjkalo baterije na mobitelu? Resda obstajajo polnilne postaje Hotpoint in če ste na pravem mestu, lahko v prijetni družbi povsem mimogrede nahranite vašo najljubšo napravo.

A kaj, če se potikate nekje po deželi in se pred vami odvija nepopisno lep prizor, ki ga morate nujno zabeležiti in deliti s prijatelji na družabnih omrežjih? Takrat ne pomaga sanjarjenje o bližnji prihodnosti, ko si bomo preprosto napolnili mobitele kar brezžično ali nemara s super baterijami, ki jih bomo krmili manj pogosto, kot menjali profilko na Facebooku.

 

Čemu bi čakali na bisere s tehnološkega obzorja, če lahko uporabimo staro tehnologijo, ki še ni popolnoma za odpad? Tako je ugotovila tudi skupina iznajdljivih Slovencev, ki ravno te dni na Kickstarterju predstavlja svojo domislico, ki bo marsikoga rešila tovrstne zadrege.

V okviru Apple Mfi (Made for iPhone) so izumili Oivo, najmanjši polnilec, ki bo vaš iPhone nahranil kar s klasičnimi AA-baterijami. Oivo preprosto zataknemo na spodnji del iPhona, vanj vtaknemo štiri baterije, ki jih še vedno lahko kupimo v skorajda vsaki trgovini, in stvar je rešena. Odslej boste polni energije tudi daleč stran od električne napeljave.

Ne le, da je Oivo nadvse pripravna naprava. Odlikuje ga tudi lična oblika in majhnost, tako da ga boste brez težav nosili s seboj kot obesek za ključe, saj meri le dobre tri centimetre v višino in širino, pa še dokaj vitek je, zato ga boste zlahka stlačili tudi v žep najtesnejših kavbojk. Ne skrbite, ne bo se kar tako polomil. Narejen je iz močnih materialov in magnetov, ki ne škodujejo plačilnim karticam ali pametni napravi, prestal pa je tudi številne preizkuse, ki mu zagotavljajo dolgo življenjsko dobo. Izbirate lahko med tremi različicami – črno, belo in „Kickstarter“ zeleno, za katero pa bo treba odšteti nekoliko več.

 

Seveda ne smete pozabiti na zalogo baterij. Set štirih baterij bo vaš iPhone napolnil 100-odstotno. Oivo sprejme alkalne baterije proizvajalcev Duracell, Grundig, Gp Ultra, Varta, AFGA in Ansmann in litijske Gp Lithium ter Varta Professional Lithium. Ekološko osveščani se najbrž sprašujete, če je smiselno dodatno onesnaževati planet s potrošnimi baterijami, zato se lahko odločite tudi za baterije, ki jih lahko znova napolnite: Eneloop, Apple Rechargable in Ansmann NiMh.

Le kaj še manjka tako domiselni napravi? Vaša podpora, kakopak. Če želite podpreti to slovensko start-up podjetje, ki ga do masovne produkcije na Kitajskem ločuje le še nekaj cekinov, si boste Oivio privoščili za 39 ameriških dolarjev. Največje face med vami, ki bodo pristale v jati zgodnjih ptic, bodo zanj odšteli nekoliko manj, 34 ameriških dolarjev. Ob tem velja spomniti, da bo Oivo prišel v roke naročnikov ravno konec leta, zato ga zlahka uvrstimo med primerna novoletna darila.

Če se sprašujete, kdaj bo zadeva na voljo tudi uporabnikom Androidov, se za le dva dolarja podpore lahko postavite v vrsto tistih, ki bodo o tem izvedeli prvi. No, četudi se vam ta informacija ne zdi vredna tega denarja, vam ne bo nihče prav nič zameril, če boste na ta način podprli projekt in Oivu pomagali, da varno zaplava v morje tehnoloških inovacij.

Vir fotografij: kickstarter.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
9. september 2014
2196
11. september 2014
Oivo – baterije stare šole za novo rabo
iOS