Olo - ko mobitel postane 3D tiskalnik

Alenka Selčan 21. april 2016
/PublishingImages/olo-3d-print-hero.jpg

Zgodovina 3D tiskanja sega v osemdeseta leta prejšnjega stoletja, natančneje v leto 1981, ko je Hideo Kodama odkril način, kako natisniti plastični model. Že leta 1984 je Kodamov izum presegel Charles Hull, ki je ustvaril prvi komercialni stereolitografski 3D tiskalnik. Čeprav je kmalu zatem vzniknila vrsta industrijskih 3D tiskalnikov, si je tedaj le malokdo drznil staviti, da bodo takšni tiskalniki že v manj kot treh dekadah na voljo tudi širši javnosti.

Leta 2010 so časopisje preplavile novice o številnih, cenovno ugodnih 3D tiskalnikih, primernih tudi za mala podjetja in celo gospodinjstva. Druga revolucija se je začela.

Če v Kickstarterjev iskalnik vpišemo 3D printer, dobimo več kot štiristo zadetkov, ki bodisi ponujajo industrijske, bodisi namizne in celo prenosne tiskalnike, ki lahko tiskajo plastične ali kovinske izdelke, pa tudi hrano. No, seveda smo še daleč od replikatorja iz Zvezdnih stez, saj hrane še ne tiskamo na molekularni ravni, pa vendar.

A kako prepričati množico, naj podpre še enega proizvajalca 3D tiskalnikov, ko pa so na voljo že takšni, ki jim celo med poštnim transferjem uspe natisniti delujočo trobento?

Zagonsko podjetje iz Kalifornije je našlo rešitev. Izumili so prvi 3D tiskalnik, ki za svojo osnovo uporablja kar pametni mobitel. Spoznajte Olo:

 

Olo je lično oblikovan prenosni tiskalnik, ki meri le 172 x 115 x 148 mm in tehta le 780 gramov, a ima kljub svoji majhnosti na voljo kar 400 cm3 tiskanega prostora. Namestimo ga lahko na kateri koli mobitel, najsi ga poganja Android, iOS ali Windows.

Ko odčitamo, oblikujemo, ali v naboru ustreznih aplikacij izberemo predmet, ki ga želimo natisniti, je postopek nadvse preprost. Na polarizirano steklo, ki ščiti zaslon mobitela položimo Olovo tiskalno posodo, v katero vlijemo posebne fotopolimerne smole, in jo pokrijemo s pokrovom, v katerem se skrivata brizgalnik in Olova nadzorna plošča. Če imamo še štiri AA baterije, se tiskanje lahko prične.

 

Za tiskanje je na voljo paleta barvnih ali prosojnih fotopolimernih smol, s katerimi lahko tiskamo trde, prožne ali elastične predmete. Tiskalnika Olo bodo veseli vsi, ki pri svojem delu uporabljajo raznorazne modele – od zlatarjev, zobarjev, arhitektov, industrijskih oblikovalcev pa do slehernika, ki želi svojim dragim podariti izvirno darilo.

www.kickstarter.com/projects/olo3d

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
21. april 2016
2948
21. april 2016
Olo - ko mobitel postane 3D tiskalnik