Pametni volan za varno vožnjo

Alenka Selčan 6. januar 2016
/PublishingImages/ces-smartwheel-hero.jpg

Statistike o tem, koliko prometnih nesreč se zgodi zavoljo zmanjšane pozornosti med vožnjo, niso ravno spodbudne in zagotovo ne govorijo v prid voznikom, ki med vožnjo radi pogledajo na svoj mobitel, se odločijo za klic ali celo za pisanje sporočila.

No, problem varne vožnje bodo v prihodnosti zagotovo rešili samovozeči se avtomobili, a najbrž bo minilo še nekaj časa, preden se bomo z njimi vozili prav vsi. Da bi dotlej zmanjšal število prometnih nesreč s tragičnim izidom, ki jih predvsem v ZDA zakrivijo najstniki, ki med vožnjo pišejo sporočila, se je komaj dvajsetletni T. J. Evarts domislil pametnega volana, ki ga pravkar predstavlja na CES-u.

 

Čeprav se mladostniki v avtošoli vsi učijo držati volan pravilno in sicer z obema rokama tako, da levica na imaginarni številčnici počiva na desetki, desnica pa na dvojki, le malokdo ohrani to navado tudi potem, ko prejme vozniški izpit. Ravno to pa se zdi mlademu T. J. Evartsu nekaj, na kar lahko vpliva s svojim Smart Wheelom.

Če Smart Wheel zazna, da voznik drži volan le z eno roko, ga opozori s tihim brnenjem. Brnenje opozori tudi na napačno pozicijo rok, a takoj, ko se roki vrneta v pravilni položaj, znova zasveti zelena lučka in brnenje poneha.

Vse skupaj spremlja aplikacija, ki starše mladih voznikov sproti obvešča, kako dosledni so njihovi otroci pri vožnji. Staršev najbrž ne bo težko prepričati, naj za varnost svojih otrok odštejejo slabih 200$, zato za SmartWheel najbrž nismo slišali zadnjič.

Vir: mashable.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
6. januar 2016
2802
11. januar 2016
Pametni volan za varno vožnjo
Android, iOS, Windows Phone 8