Peeple - oko na vratih

Alenka Selčan 21. maj 2015
/PublishingImages/peeple-hero.jpg

Digitalna kukala resda niso nekaj novega. A tudi če ste svoje digitalno kukalo namestili že pred leti, vas bo morda pritegnil nov tovrstni izdelek, ki po uspešni predstavitvi na CES-u in osvojenem 2. mestu v Techcrunchevi borbi, te dni tudi na Kickstarterju žanje svoj uspeh.

V dobi pametnih mobitelov, ko se vse manj ljudi javlja na klic iz nepoznane številke, hočemo vedeti, s kom se soočamo, mar ne? Le še v starih filmih vidimo tiste stare telefone, ki ne znajo prepoznati klicatelja. Tudi nenapovedanih obiskov smo se odvadili. Še od svojih najbližjih pričakujemo, da svoj obisk najavijo in da po mobitelu preverijo, ali je za tisto, sicer vedno odprto vabilo na kavo, primeren trenutek.

 

Pa vendar se še kdaj zgodi, da se pred našimi vrati znajde tudi kakšna nenapovedana oseba. Je pozvonila soseda v stiski? Prodajalec, ki svojo srečo išče od vrat do vrat? Bomo odprli neznancu? Kdo moti naš mir lahko preverimo tudi skozi tisto staro kukalo, skozi katerega za sosedi oprezajo le osamljene starke. Če nimamo domofona ali pa nas zanima, kaj se dogaja pred našim domom tudi takrat, ko nas ni tam, si lahko priskrbimo Peeple, kukalo, ki vhodna vrata naredi malenkost pametnejša, saj z njegovo pomočjo beležijo tudi to, kdaj jih je nekdo odprl.

Peeple lahko pritrdite na obstoječe kukalo ali na steklo vhodnih vrat in si tako pridobite nadzor nad vsemi dogodki, ki se dogajajo na vašem pragu. Peeple, povezan na hišni WI-FI, bo zaznal vsak nepričakovan obisk. Ker se ponaša s kamero in aplikacijo, bo fotografijo obiskovalca nemudoma poslal na vaš mobitel. Tako se boste lažje presodili, če gre za prijateljski obisk ali zgolj za vsiljivca, s katerim se ne želite ukvarjati.

Svoji uporabnosti navkljub vseeno malce preseneča Peeplov uspeh na Kickstarterju, kjer svoje najcenejše kukalo prodajajo za skoraj 150 ameriških dolarjev (no, najbolj zgodnje ptice so si ga zagotovile že za 99 oz. 129$). Je krivo ime, ki močno spominja na zmagoslavno pametno uro, največjo uspešnico v zgodovini Kickstarterja? Nemara uspešni prodajni govor, s katerim so prepričali Techchrunchevo žirijo?

 

Resda Peeple so ustvarili že jeseni leta 2013, ko je bil IoT še neznanka in le slabo leto pred Googlovim Nestom. A od takrat je že postalo jasno, da bo internet reči prevzel lovoriko digitalne revolucije. Tudi Googlov Nest je našel svoje mesto v premnogih ameriških domovih. Čemu bi torej kupovali nekaj, kar je ali bo bržkone vključeno v sisteme pametnih hiš, sploh, če naključni obiskovalci na vaših vratih niso ravno pereč problem?

Odločitev je vaša. Če vas Peeple vseeno zamika, si ga vsaj še dober mesec lahko na Kickstarterju priskrbite po ugodnejši ceni.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
21. maj 2015
2516
25. maj 2015
Peeple - oko na vratih
Android, iOS, Windows Phone 8