Pisala 21. stoletja

Alenka Selčan 21. avgust 2014
/PublishingImages/pisala21-hero.jpg

Pred nekaj leti je še veljalo, da pametni pišejo. Ni bilo torbe, niti torbice, ki ne bi imela pisala. Danes le redko napišemo kaj več od podpisa. Tipkamo in tapkamo, z nalivnikom pa pišejo le še šolarji, študentje in romantiki, ki jim zapestja med uporabo pametnih naprav še niso povsem otrpnila. A tudi pisala doživljajo svojo preobrazbo.

Adobe Ink & Slide

Adobe je nedavno lastnikom iPadov ponudil Ink & Slide, svoje novo pametno pisalo v oblaku, ki omogoča preprostejšo uporabo njegovih oblikovalskih programov. Pri Adobu so se za pametno pisalo odločili, ker so opazili, da ljudje med ustvarjalnim procesom prenehajo uporabljati njihove programe, saj takrat raje posežejo po pisalu. Zamisel pač najlepše zori na papirju, vse dokler ne postane dovolj zrela za pretvorbo v digitalno obliko.

 

Oblika pisala Ink & Slide je zasnovana tako, kot da bi zrasla na znameniti Jablani. Marsikateremu ljubitelju Androida se je malce povesil nos ob dejstvu, da je Ink & Slide zaenkrat namenjen le Applovim uporabnikom, ki jim bo v roko nadvse udobno sedla estetsko zvita trikotna prizma iz brušenega aluminija, ki se konča z zaobljeno plastično konico, ki ob dotiku z iPadovim zaslonom daje občutek nalivnika. Vgrajena antena Bluetooth in ustrezna aplikacija nudita široko paleto uporabe, ki jo pričakuje vsak izkušen oblikovalec, ki bo zagotovo navdušen tudi nad pripadajočim digitalnim ravnilom. Pisalo se polni v ličnem zaščitnem etuiju. Oblikovalci in arhitekti, ki so se naveličali biti ujetniki računalnikov, se bodo s tem priročnim kompletom (in seveda, z ustreznim iPadom) lahko v svet mobilnega oblikovanja podali že za slabih 200 ameriških dolarjev.

 

Pencil

Adobe pa ni prvi, ki je opazil, da je svinčnik nadvse uporabna stvar tudi v dobi pametne tehnologije. Za slabih 75 € je na Amazonu na voljo Pencil podjetja Fiftythree, ki pa je prav tako namenjen zgolj uporabnikom iPadov.

Mimoto

A tudi tisti, ki se za iPad še niso odločili, si lahko privoščijo nadvse pametno pisalo Bluetooth, ki ga pod imenom Mimoto te dni predstavljajo na Kickstarterju. Res, da se ne ponaša s tako prepričljivim dizajnom kot Ink & Pen, a kot kaže, je zadeva bolj primerna za širšo javnost kot Adobov svinčnik, saj je nenazadnje usklajen ne le z napravami iOS, temveč tudi Android in Blackberry.

 

Mimoto lahko uporabljamo kot povsem navaden svinčnik. A z njim zapisane zamisli, nemara celo umetnine, ki nastajajo na kosu neuglednega papirja, ne bodo več izgubljene, saj Mimoto sledi pisavi in vsako kraco sproti beleži na pametni napravi, s katero je brezžično povezan. Le kateri študent si ne bi želel, da se njegovi zapiski sproti pretvarjajo v digitalno obliko?

 

To pa ni vse, s čimer se hvali Mimoto. Če tudi vas kdaj jezi, da se zaslon na vašem računalniku vedno vede tako neodzivno, ga s posebnim sprejemnikom in pametnim pisalom Mimoto lahko v hipu prepričate, da se bo odzival na dotik. V pisalu boste za ta namen zamenjali črnilo za posebno konico, ki bo sledila vašim ukazom, ki jih boste narekovali operacijskem sistemu Windows (7, Vista, 8 ali XP). Če vas je Mimoto prepričal, ne oklevajte in se pridružite jati zgodnjih ptic, ki bodo za borih 119 ameriških dolarjev z njim pisale že letošnjo jesen.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
21. avgust 2014
2165
26. avgust 2014
Pisala 21. stoletja
iOS, Android