Pokémon GO: vodič za igranje najbolj vroče igre vseh časov

Andrej Pirnat 18. julij 2016
/PublishingImages/vodic-pokemon-hero.jpg

O mrzlici, ki jo je v preteklih dneh povzročila smo že pisali, zdaj pa smo pripravili še vodič za vse začetnike, ki bi se evforiji radi pridružili in tudi sami poiskali prikupne zverinice v bližnjem parku. Igra je namreč precej skopa kar se tiče podajanja informacij in praktično pričakuje, da se je lotevate kot izkušen lovec na pokémone.

Pokemon GO je naposled tudi uradno na voljo v Evropi in Sloveniji. Pred pričetkom si zato igro najprej namestite na telefon. Uporabniki iPhonov odklikajte na App Store, tisti ki uporabljate telefone z Androidom pa pobrskajte po digitalnih policah trgovine Play.

Prvi koraki

Po uspešni namestitvi igro poženite in se vanjo vpišite z Googlovim ali Pokémon računom. Naslednji korak je oblikovanje svojega avatarja, oziroma virtualnega pokémon trenerja. Izbirate lahko spol ter barvo oči, las, majice, hlač, športnih copat in nahrbtnika. Ko ste zadovoljni s svojim digitalnim videzom in ga potrdite, vas igra takoj teleportira na virtualni zemljevid, ki močno spomni na Googlove zemljevide.

 

Tam vas pozdravi vaš novi mentor, profesor Willow, ki vam razloži osnove igre in vam pokaže prve lovske korake na male pošasti. Ko konča svoj uvodni nagovor se na zemljevidu v vaši bližini pojavijo trije pokémoni - Charmander, Squirtle, Bulbasaur - med katerimi izberete svojo prvo “žrtev”. Kliknite na tistega, ki vam je najbolj simpatičen in lov se lahko prične.

Začetek lova

Igra iz izometričnega risankastega preklopi na prvoosebni pogled v resničnem svetu (vklopi fotoaparat) in v vaši dnevni sobi boste naenkrat zagledali prvo pravljično bitje, na dnu zaslona pa tudi rdeče-belo žogo, vaše glavno lovsko orodje (nasvet: pogled skozi oči fotoaparata lahko tudi izklopite in s tem prihranite baterijo). Pošast ulovite tako:

  • Usmerite pogled proti pokémonu.
  • S prstom pritisnite na pokéžogo in jo držite toliko časa da zelena tarča okoli zverinice postane čim manjša.
  • S hitrim potegom prsta po zaslonu frcnite žogo proti mali pošasti, tako da se odbije od njegove glave in ujeli ste svojega prvega pokémona! Čestitamo!

 

Še en napotek za zahtevnejše uporabnike: kot prvega pokémona lahko ujamete tudi znamenito maskoto serije, zajčka Pikachuja. Vse kar morate narediti je (fizično) zapustiti območje, kjer se vam prikažejo prve tri pošasti. Ko se čez nekaj časa ponovno pojavijo v vaši bližini, samo ponovite postopek in hodite stran od njih. Ko boste prehodili dovolj dolgo razdaljo (ponovili postopek štirikrat ali petkrat), se bo poleg njih pokazal tudi rumeni Pikachu. Kliknite ga, dobro naciljajte svojo žogo in vaš je.

Raziskovanje sveta

Tako, prve korake ste prehodili, zdaj pa se igra šele resnično začne. Znajdete se v virtualni deželi, ki pa je zgolj digitalna preslikava pravega sveta okoli vas. To pomeni, da so ceste, ki jih vidite na zemljevidu res ceste, reke so res reke in gozdovi so res gozdovi.

 

Vaša naloga? Raziskovalna odprava po deželi in odkrivanje malih pokémonov. Kako to počnete? Zelo preprosto. Napolnite baterijo telefona, v žep pospravite powerbank, vklopite GPS in se odpravite skozi vrata stanovanja v širni svet … Res se odpravite. Vstanite iz kavča in stopite ven. Ko se boste premikali, se bo namreč premikal tudi vaš virtualni avatar in le tako boste lahko našli pisano druščino zverinic.

Te se namreč skrivajo vsepovsod okoli (bolj poseljena območja na zemljevidu označuje animacija šelestečega listja) in ko boste naleteli na katero izmed njih (ikona v spodnjem desnem kotu zaslona vas informira katere so blizu in koliko so oddaljene - manj kot je odtisov tačk, bližje je pokémon), se bo ta pojavila na zaslonu, telefon pa vas bo na to opozoril z vibriranjem in zvočnim efektom.

 

Ko se to zgodi, jo ujamete na enak način kot ste na začetku igre svojega prvega pokémona (ponovite zgoraj opisan postopek). Cilj je seveda, da jih v zberete in razvijete čim več, seznam pa vsebuje prek 120 različnih vrst, ki naj bi se v prihodnosti še dodatno obogatil.

Obujte primerne športne copate in se pripravite na maraton

Vse te živalske vrste imajo tudi sebi lastna geografska domovanja. Kaj to pomeni? Ribe Magikarpe se bodo na primer večinoma zadrževale okoli rek, podgane Rattate pri zabojnikih za odpadke, netopirji Zubati pa bolj kot ne pridejo na plano le ko se zvečeri.

Če torej želite posedovati celotno zbirko pošasti (zbornik Pokédex vam pokaže katere ste že našli), se boste morali pošteno potruditi (beri: prečesati vsak grmiček in prepešačiti več kot samo Ljubljano), pazite le da na svojem pohodu nimate pogleda ves čas uprtega v zaslon telefona, ampak na svet okoli vas, da vas po nepotrebnem ne doleti bližnje srečanje s kakšnim prometnim znakom. Ko bo v vaši bližini kakšen pokémon, vas bo igra že opozorila z vibriranjem, zato ne rabite skrbeti, da bi vam kateri pobegnil.

 

Pokémoni se sicer med seboj ne razlikujejo le po stasu in fizičnih atributih, temveč tudi po svoji moči, poskočnosti, izmuzljivosti (sčasoma naletite na takšne, ki vam lahko pobegnejo tudi ko ste jih že ujeli) in napadalnih sposobnostih, ki vam pridejo prav, ko se morate boriti proti drugim igralcem za nadzor nad ozemljem.

Obiskovanje muzejev se splača

Kot boste namreč videli na zemljevidu, dežele ne poseljujejo le pokémoni, ampak v njej najdete tudi nekakšne čudaško oblikovane manjše in večje stolpe. To so posebna postajališča (Pokéstops) in tako imenovane telovadnice (Gyms).

 

Postajališča so v daljavi označena z lebdečimi modrimi kockami, ko se jim dovolj približate pa spremenijo obliko v vrteči disk. Navadno se nahajajo poleg resničnih krajevnih znamenitosti, kot so muzeji, parki, spomeniki in podobno, ko stopite v interakcijo z njimi (kliknete nanje, ko so v dosegu kroga pod vašim avatarjem), pa vam postrežejo z nekaj podatki o znamenitosti (izobraževalna nota) in vas nagradijo:

  • s pokéžogami (teh imate namreč omejeno število in če vam jih zmanjka ne morete loviti pošasti)
  • z jajci v katerih se skrivajo pokémoni (da se izležejo jih morate položiti v inkubator in prehoditi razdaljo, ki je navedena pod jajcem - daljša razdalja pomeni da se v jajcu skriva redkejši primerek)
  • s kadilom (incense), oziroma vabo, ki za določen čas privablja pokémone na vašo lokacijo
  • s čudežnimi napoji, ki vašega pokémona ozdravijo, če v borbi utrpi poškodbe ali omedli (smrti v igri ni)
  • z izkušenjskimi točkami

 

Ko postajališče “izropate” ta spremeni barvo v vijolično, kar nakazuje da je prazno, ampak kmalu se zopet napolni in ga lahko ponovno obiščete (večkrat).

Po kulturnem udejstvovanju je čas za telovadbo

V zadnji alineji prejšnjega poglavja smo omenili izkušenjske točke. Te zbirate z obiskovanjem postajališč in lovljenjem zverinic, pomembne pa so, ker omogočajo napredovanje vašega digitalnega trenerja. Ko ta doseže 5. stopnjo, dobi dovoljenje za borbo v prej omenjenih telovadnicah, oziroma bojnih arenah, ki so na zemljevidu označene kot lebdeče platforme na vrhu katerih navadno sedi določen pokémon (odvisno če je kateri igralec telovadnico že zavzel).

 

Ko telovadnico obiščete kot dovolj izurjen lovec, prejmete tudi vabilo za pridružitev eni od treh frakcij - rumeni (instinct), modri (mystic), rdeči (valor) - katero potem z milijoni drugih igralcev zastopate na bojišču. Telovadnice torej osvajate v imenu ene od treh ekip in se z njo borite za svetovno prevlado.

Boj je relativno preprost in poteka v realnem času, važno pa je, da zanj izberete svojega najmočnejšega pokémona (vse v svoji zbirki lahko razvijate in “nadgrajujete” v zameno za zvezdni prah in sladkarije), saj si tako precej povečate možnosti za zmago. Ko se borba začne, nasproti stoječo pošast napadate s kratkimi (običajen napad) in daljšimi (močnejši napad) pritiski na zaslon, z drsanjem prsta levo in desno po zaslonu pa se branite in izmikate njenim napadom. In to je vsa umetnost.

 

Če v boju zmagate, zavzamete telovadnico in morate svojega zmagovalnega konja pustiti v njej, da jo ščiti (če ga kdo porazi se vrne v vašo zbirko), če izgubite, telovadnica ostane v domeni branilca krone. Z zmagami in osvajanjem služite tudi virtualne zlatnike, s katerimi lahko kupujete prej omenjene predmete, ki vam olajšajo igranje in hitreje napolnijo vaš živalski vrt. Za te lahko sicer zapravite tudi pravi denar, a je to početje vsaj pol manj zabavno, kot če se do njih prebijete s trdim garanjem (beri: celodnevnim izletom in srečevanjem drugih igralcev).

Tudi v Sloveniji že srečanja lovcev na pokémone

Tako, zdaj ste poučeni o osnovah Pokémona GO. Čim prej si ga namestite na svoj telefon in se podajte na ulice v iskanje Pikachuja. Tudi na slovenskih ulicah in brezpotjih boste že srečali precej navdušencev, v mestih pa so se začela organizirati tudi že prva večja srečanja. Prvo je bilo v petek v Ljubljani, kmalu pa sledijo še na Bledu, v Mariboru in v Novem mestu.

Poglejte si nekaj utrinkov iz prvega srečanja v Ljubljani in veselo raziskovanje!

 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
18. julij 2016
3070
2. avgust 2016
Pokémon GO: vodič za igranje najbolj vroče igre vseh časov