Poljubljanje na daljavo

T3 Tech 27. december 2016
/PublishingImages/kissinger-hero.jpg

Prazniki so čas, ko naj bi bili skupaj s svojimi najdražjimi. A vedno to ne gre in to je včasih težko. S tem dodatkom za mobilni telefon bo nekoliko lažje.

Smo sredi božično-novoletnega časa, ko smo tradicionalno radi s svojimi bližnjimi. Obstajajo pa tudi okoliščine, ki to onemogočajo. Najpogostejša je seveda služba. Vozniki tovornjakov, piloti, smučarski skakalci (jap) in marsikdo za praznike ni doma in ne more poljubiti svojih najdražjih. Ali pač? Spoznajte Kissenger.

 

Ime je malce ponesrečeno. Je namreč izpeljanka iz besed »kiss« in »messenger«, sliši pa se kot ime Henryja Kissingerja, ameriškega državnega sekretarja iz začetka sedemdesetih let prejšnjega stoletja, do katerega ima zgodovina dokaj mešane občutke, saj je na eni strani otoplil odnose s Sovjetsko zvezo in Kitajsko, na drugi pa je odgovoren za bombardiranje Kambodže med vietnamsko vojno in še kakšno neprimerno intervenciji ZDA po svetu. A pustimo politiko, saj je Kissenger njeno čisto nasprotje.

Gre za dodatek za pametni telefon, ki omogoča poljubljanje preko video povezave. Je malce večji od zaščitnega ovitka za telefon, na sprednji strani pa ima pričvrščene silikonske »ustnice«. V tem silikonskem objemu se skrivata dve stvari – natančni senzorji sile, ki zaznavajo gibanje vaših ustnic ter miniaturni aktuatorji, ki to replicirajo gibanje ustnic oseben na drugem koncu pogovora.

 

Kako je to videti v praksi? Recimo da ste na službeni poti na drugem koncu sveta. Ko zvečer utrujeni padete v posteljo bi radi pozdravili svojo družino. Zaženete vaš priljubljeni komunikacijski program, se pogovorite, nato pa sledi poljub. Kissenger prislonite k ustom in ga poljubite, kot bi poljubili osebo na drugi strani. Senzorji zaznajo položaj in gibanje vaših ustnic in te podatke preko interneta prenesejo na Kissenger osebe, s katero govorite. Tam se to gibanje replicira in »naslovnik« ima občutek, kot da je dobil pravi poljub. No ja, pravi ravno ni, je pa vsekakor bližje kot če bi poljubljali telefonski zaslon ali zrak.

Se vam vse skupaj zdi zabavno, koristno ali bizarno? Novca ima še nadaljevanje – Kissenger je bil predstavljen na kongresu, imenovanem Love and Sex with Robots. Ja, tak kongres je dejansko bil in to v Londonu 19. in 20. decembra. Šlo je za čisto resen znanstveni pristop naslovni problematiki, saj so se teme glasile Teledildonics, Intelligent Electronic Sex Hardware, Gender Approaches in še deset drugih. Kissenger je predstavila njegova iznajditeljica Emma Yann Zhang, ki je bila tudi članica programskega odbora kongresa. V svoji predstavitvi je povedala da upa, da bo Kissenger nekega dne prestal tako imenovani Turingov test (preizkus zmožnosti stroja izkazovati inteligentno obnašanje, ki je ekvivalentno oz. nerazločljivo od človeškega), kjer sodelujoči v poljubu ne bodo več mogli ločiti med pravim in robotskim poljubom oziroma simulacijo. Na zdravje!

Zhangova je Kissenger razvila v okviru svoje doktorske naloge, s projektom pa namerava nadaljevati v laboratoriju Adriana Cheoka na londonski City University in pravi,d a ga v kratkem še ne bo mogoče kupiti v trgovinah. Škoda?

Članek je bil prvotno objavljen na t3tech.si

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
27. december 2016
3289
27. december 2016
Poljubljanje na daljavo