Preden odhitite na morje, ne pozabite spakirati polnilca, interneta in sončne kreme

Andrej Pirnat 1. julij 2016
/PublishingImages/potovalni-gadgeti-hero.jpg

Poletje se je uradno začelo, pouka je konec in začel se je čas dopustov. Lesketajoče morje, peščene plaže in romantični sončni zahodi že kličejo izza obzorja, a preden pobegnete eksotičnim destinacijam naproti, ne pozabite skrbno pripraviti svojega potovalnega kovčka. Navsezadnje se nočete znajti sredi divjine goli in bosi.

Poletje je čas za raziskovanje oddaljenih krajev, namakanje v zalivih, občudovanje podvodnih čudes, predvsem pa sprostitev. Preden pa vzamete pot pod noge in se nastavite sončnim žarkom, pa morate temeljito pripravit svojo prtljago. Poglejte, katerih naprav ne smete pozabiti doma, da bo vaš dopust čim bolj udoben, brezskrben in zabaven.

Telefon

Osnova je seveda vaš pametni telefon. Ta ni uporaben le za klicanje in pošiljanje sporočil, ampak služi kot vsestranski pripomoček, ki vam popestri potovalno izkušnjo in vas lahko reši iz nemalo zagat.

 

Izgubljeni na samotnem otoku? Vklopite navigacijo in pripeljala vas bo nazaj v civilizacijo. Vidite tisti popoln sončni zahod? Zakaj ga ne bi delili s prijatelji? Hitro ga slikajte in delite na svojem najljubšem družbenem omrežju. Vas je sredi poti ujela huda nevihta? Potegnite telefon iz žepa in poiščite bližnje prenočišče.

Če kupujete novega, priporočamo, da si preberete naše teste in ugotovite kateri je najbolj primeren za vas.

Polnilec

Seveda pa je telefon popolnoma neuporaben, če ima prazno baterijo. Zato je obvezna oprema poleg njega tudi ustrezen polnilec. Teh je več vrst, kateri je pravi za vas, pa je odvisno od tipa potovanja na katerega se odpravljate.

Poznamo:

 

Če greste na ‘road trip’, potem je polnilec za avto skoraj obvezen (v novejših avtomobilih lahko telefone polnite tudi neposredno na USB vtičnicah), če mislite prečkati Saharo, potem je idealna izbira solarni polnilec (z njim lahko polnite raznorazne naprave), če prisegate na oddih v hotelu, pa nedvomno zadostuje že navaden polnilec, ki ste ga dobili poleg svoje naprave.

Polnilna baterija (Powerbank)

 

Z roko v roki s polnilci gre tudi t.i. powerbank, oziroma polnilni akumulator, ki z ne pretirano vzdržljivimi baterijami v današnjih telefonih, postaja vse bolj priljubljen pripomoček za na pot. Zakaj? Ker da telefonu še “eno življenje” (ali več), da ga lahko brezskrbno uporabljate tudi kadar v bližini ni električne vtičnice. Svetujemo da si omislite polnilno baterijo s kapaciteto vsaj 3000 miliamperskih ur.

Vodotesna torbica in zaščitni etui za telefon

Še en nujen pripomoček za vse, ki mislite dopust preživeti pretežno ob morju ali jezeru, je vodotesna torbica za vaš telefon. Priporočamo tudi v primeru, če si lastite telefon, ki je že sam po sebi vodoodporen. Torbica bo telefon zaščitila pred morebitnimi vodnimi nesrečami in hkrati preprečila da bi na plaži vanj prišla mivka.

 

Zelo priporočljiva pa je tudi uporaba drugih zaščitnih etuijev in ovojev. Sploh če prosti čas in dopust radi preživljate bolj aktivno, na primer v gorah. Tovrstna zaščita je namreč zlata vredna, če vam telefon slučajno spolzi med prsti in doživi bližnje srečanje z ostrim kamenjem.

e-Knjige

Dopust ni pravi, če ga vsaj malo ne izkoristimo za poležavanje. Bodisi v senčki na plaži, bodisi na gozdni jasi, ali pa kar na ležalniku sredi mestnega parka. In kaj najbolj paše zraven? Dobra knjiga. Ampak knjige zavzamejo precej prostora v potovalki. Prav tako pa njihovo prenašanje naokoli nič kaj blagodejno ne vpliva na vaš križ.

 

K sreči obstaja tudi elegantnejša in hrbtu prijaznejša rešitev. To so tablice in elektronski bralniki, katerih najbolj znan predstavnik je Amazonov Kindle. Medtem ko so prve bolj vsestranske in z njimi lahko počnemo več stvari, pa imajo drugi očem prijaznejši zaslon in je branje na njih bolj prijetno. Najbolj pomembno pa je, da na obe napravi lahko naložite na desetine knjig, ki bi v fizični obliki zahtevale še vsaj en dodatni kovček.

Prenosni zvočnik in bluetooth slušalke

Če vam črke na papirju ne dišijo najbolj in bolj prisegate na zvočne zapise, potem čim prej spakirajte tudi slušalke, za zabavo ob bazenu pa nujno tudi zvočnik. Zaradi priročnosti in kompaktnosti so najboljša izbira brezžične rešitve, ki se z matično napravo povežejo preko vmesnika bluetooth.

 

Tako vam ne bo dolgčas ne na letalu, ne na plaži, ne na jadrnici in ne v hotelski sobi, saj boste avdio knjige in glasbo lahko poslušali kadarkoli si boste zaželeli. Izbira slušalk in zvočnikov je precejšnja, svetujemo pa da pogledate za takimi, ki so odporni na vodo.

Športna kamera in fotoaparat

Kdor svoj dopust raje preživlja bolj aktivno in ga kepica sladoleda in senčnik na plaži ne zadovoljita, mora pod nujno opremo šteti tudi video in fotografsko opremo. Kaj je sicer smisel vseh vratolomnih podvigov, če se z njimi ne moremo vsaj malo pobahati, kajne?

 

In ker slika pove več kot tisoč besed, so športne kamere (na primer GoPro) in fotoaparati nepogrešljiv del opreme adrenalinskih odvisnežev. Tako boste brez težav ovekovečili akrobatsko smučanje na vodi, spust s kolesom med drevesi na strmem klancu in jahanje divjih valov na raftingu ter postali naslednja zvezda YouTuba ... ali pa vsaj poskrbeli za šokiran obraz pri babici.

Mobilni internet

Našteli smo že kar nekaj naprav. Ampak brez povezave na internet, mnogo njih ni vrednik kaj dosti več kot obtežilnik za papir. Sploh telefoni, tablice, računalniki in navsezadnje tudi kamere. Internet je danes pomemben skoraj toliko kot kruh in voda. Nanj se zanašamo na vsakem koraku, da nam bo podal informacijo, ki jo potrebujemo.

Zato je pomembno, da si preden odrinete, na poti zagotovite internetno povezavo. Rešitev je več. Lahko sledite našemu vodiču za iskanje brezplačne wi-fi povezave kjerkoli na svetu, lahko določeno količino mobilnih podatkov za tujino, si omislite predplačniški mobilni internet, ali pa v skrajni sili, če se nahajate sredi oceana, do interneta dostopate celo prek satelita.

Električna rolka (Hoverboard)

 

Ste odšli na počitnice z letalom? Ali pa morda z avtodomom? Potem vam bo pri raziskovanju starega morskega mesteca prišla zelo prav agilna električna rolka. Na njej bodo večerni sprehodi še bolj sproščujoči in manj utrudljivi, hkrati pa se boste počutili kot Marty McFly iz filma Nazaj v prihodnost. Pazite le, da ne prekoračite hitrostnih omejitev.

Prenosni ventilator

Med najpomembnejše stvari poletnega dopusta šteje lepo in toplo vreme. Ampak včasih sonce pripeka tako močna, da človek niti dihati ne more več, po možnosti pa v tistem trenutku odpove še klimatska naprava v apartmaju (če jo ta sploh ima). Ampak tudi za take primere obstaja rešitev.

To so prenosni ventilatorji, ki bodisi delujejo z lastno baterijo, ali pa jih z USB kablom priklopimo na katero drugo napravo, na primer na računalnik. Z njim ogledovanje znamenitosti tudi v najbolj žgočem soncu ni prenaporno, poleg tega pa niti pod razno ne pozabite na ...

... Sončno kremo ...

... vsaj če se ne želite ubadati z bolečimi opeklinami in se izpostavljati nevarnim ultravioličnim žarkom, ki na dolgi rok povzročajo kožnega raka. Zato pamet v roke in sončno kremo na kožo. V spodnjem videu pa si lahko še ogledate kako vas vidijo sončni žarki.

 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
1. julij 2016
3044
1. julij 2016
Preden odhitite na morje, ne pozabite spakirati polnilca, interneta in sončne kreme