Prehranski navigator: aplikacija, ki vas bo naučila zdravo jesti

30. marec 2016
/PublishingImages/prehranski-navigator-hero.jpg

Ali veste, kako zdravo se prehranjujete, kakšne so vaše prehranske navade in kaj te navade dolgoročno pomenijo za vaše telo?

Zdaj lahko svoje prehranske navade spremljate in izboljšate s pomočjo brezplačne mobilne aplikacije – in to slovenske. Prehranski navigator , "osebni svetovalec in vodič na poti uravnoteženega prehranjevanja", kot mu pravijo njegovi ustvarjalci, svetuje, kakšno hrano vaše telo potrebuje glede na vaš ritem življenja, fizično zahtevnost vašega dela in fizične aktivnosti v prostem času.

Uporabnik mora najprej vnesti podatke o sebi: obvezni so spol, starost, teža, višina, število ur spanja, fizična zahtevnost delovnega mesta in fizična aktivnost v prostem času, dodatni podatki, na primer o sladkorju in holesterolu v krvi, pa bodo aplikaciji pomagali še natančneje izračunati vaše dnevne potrebe po energiji in hranilih. Ob tem razvijalci aplikacije zagotavljajo, da se vsi osebni podatki in podatki o zaužitih živilih ter rezultati hranijo izključno na vaši napravi.

 

Ko vnesete vse podatke, se začne "igra": v aplikacijo vnašate hrano, ki ste jo tisti dan zaužili, aplikacija pa vas obvešča, ali ste ujeli priporočene hranilne vrednosti. Jed, ki jo nameravate zaužiti, lahko preverite tudi vnaprej in tako ugotovite, ali si jo res želite privoščiti ali pa jo boste raje zamenjali s čim bolj zdravim.

Prehranski navigator zna namreč učinkovito potrkati na slabo vest in vam pokaže, kaj se bo dogajalo z vašim telesom, če se boste dolgoročno prehranjevali na izbrani način.

Aplikacija Prehranski navigator je nastala v okviru projekta Malica ni kava in cigaret, ki ga je izvedel konzorcij v sestavi podjetij Soške elektrarne Nova Gorica in Cobit, Sindikata Severnoprimorske regije Neodvisnost-KNSS in zavoda Con SENSE kot del aktivnosti promocije zdravja na delovnem mestu. Projekt je sofinanciral Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, zato je aplikacija brezplačna – prevzamete jo lahko na www.prehranskinavigator.si.

Prispevek je bil prvotno objavljen na www.siol.net.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
30. marec 2016
2918
30. marec 2016
Prehranski navigator: aplikacija, ki vas bo naučila zdravo jesti