Preprosti koraki, s katerimi boste povečali svojo zasebnost na Facebooku

Tehnik 3. avgust 2015
/PublishingImages/zasebnost-facebook-koraki-hero.jpg

Ljudje danes na Facebooku objavljamo številne (občutljive) informacije o svojem življenju. Žal lahko te informacije, v kolikor nismo pazljivi, hitro pridejo tudi do oseb, ki se jih ne tičejo. Da se vam to v prihodnje ne bo dogajalo oziroma da se vam bo redkeje, smo spodaj zapisali nekaj korakov, s pomočjo katerih si boste povečali svojo zasebnost na Facebooku. Za njihovo izvedbo potrebujete osebni računalnik.

 

Koraki:

 1. Najprej boste omejili krog ljudi, ki lahko vidijo osnovne informacije o vas. Odpravite se na svoj Facebook profil, nato v zgornjem delu kliknite na »Več o« ter za tem v spisku na levi strani kliknite še na »Kraj bivanja«. Z miško se postavite na kraj vašega bivanja (če ste ga seveda sploh vnesli) in na desni strani se vam bo pojavil napis »Urejanje«, ki ga kliknite. V spustnem meniju nato izberite »Prijatelji« (v kolikor še nimate tako nastavljeno) in kliknite na »Shrani spremembe«. S tem ste Facebooku ukazali, naj kraj vašega bivanja pokaže samo tistim, ki so vaši prijatelji na tem družbenem omrežju. Lahko ste tudi še bolj striktni in namesto »Prijatelji« izberete »Samo jaz«, in boste vaš kraj bivanja videli samo vi. No, mi bomo v tem članku malce manj striktni in bomo vedno izbirali opcijo »Prijatelji«.

  Tudi pri ostalih informacijah o vas v predelu »Več o« nastavite vidnost »Prijatelji«. Ne pozabite predvsem na tiste, ki se nahajajo v »Kontaktni in osnovni podatki«.

 2. Sedaj boste omejili krog ljudi, ki lahko vidijo vaše slike. Pojdite na svoj profil, v zgornjem delu kliknite na »Fotografije«, nato na »Albumi« ter za tem odprite mapo s profilnimi oziroma prikaznimi slikami. V njej odprite vsako profilno sliko posebej in pri vsaki odprti kliknite na »Urejanje«, nato v spustnem meniju izberite vidnost »Prijatelji« ter za konec kliknite še na gumb »Zaključi urejanje«. V predelu »Albumi« nato na enak način spremenite vidnost tudi slikam, ki jih imate v mapah »Mobilne objave« in »Slike s časovnice«. Pri vseh preostalih mapah v predelu »Albumi« kliknite pod njihovo predogledno sliko na manjšo ikono (ta je različnih oblik) in v spustnem meniju izberite »Prijatelji«.

 3. Sedaj boste omejili še krog ljudi, ki vidijo spisek vaših Facebook prijateljev ter katerim ljudem in seznamom sledite. Odpravite se na svoj profil, v zgornjem delu kliknite na »Prijatelji«, nato v desnem zgornjem kotu kliknite na ikono z narisanim pisalom in na »Uredi zasebnost«. Odprlo se vam bo novo okno, v katerem pri sektorjih »Seznam prijateljev« in »Sledenje« v spustnem meniju izberite »Prijatelji« ter pritisnite »Končano«. Če želite biti zelo striktni, lahko pred drugimi skrijete tudi Facebook strani, ki ste jih »všečkali«. Skrijete jih na podoben način kot ste skrili spisek Facebook prijateljev, le da se v tem primeru ne odpravite na »Prijatelji«, temveč na »Več«, ki se nahaja zraven.

 4. V naslednjih treh točkah boste nastavili še nekaj pomembnih nastavitev. V desnem zgornjem kotu Facebooka kliknite na ikono v obliki trikotnika in nato v spustnem meniju še na »Nastavitve«. V novem oknu na levi strani kliknite na »Zasebnost«.

  Najprej boste omejili vidnost tako vaših preteklih kot prihodnjih objav. Pri »Komu bodo vidne tvoje prihodnje objave?« kliknite na »Urejanje« in nato v spustnem meniju izberite »Prijatelji«. Pri »Omeji občinstvo za objave, ki si jih delil/-a s prijatelji prijateljev ali javnostjo?« kliknite na »Omeji pretekle objave«, nato na gumb »Omejitve za stare objave« in za tem »Potrdi«.

  Nato nekoliko nižje pri »Kdo ti lahko pošlje prošnjo za prijateljstvo?« kliknite na »Urejanje« in v spustnem meniju izberite »Prijatelji mojih prijateljev«. Tako vam odslej ne bo več mogel vsak uporabnik Facebooka, ki ima pet minut časa, poslati prošnje za prijateljstvo. Če želite, lahko pri »Čigava sporočila želiš sfiltrirana v svojem e-poštnem nabiralniku?« kliknete na »Urejanje« in namesto opcije »Osnovno filtriranje« izberete »Strogo filtriranje«. S tem vas Facebook ne bo več obveščal o privatnih sporočilih, ki jih boste prejeli od oseb, ki jih na Facebooku nimate za prijatelje. Že pri opciji »Osnovno filtriranje« vas sicer ne bo obveščal o vseh, ki jih boste prejeli od ljudi, ki jih nimate za prijatelje, vas pa bo o nekaterih.

  Sedaj boste omejili še krog ljudi, ki lahko najdejo vaš Facebook profil. Pri »Kdo te lahko poišče preko e-poštnega naslova, ki si ga navedel?« kliknite na »Urejanje« in v spustnem meniju izberite »Prijatelji«. Enako storite tudi pri »Kdo te lahko poišče preko telefonske številke, ki si jo navedel?«. Pri »Želiš, da se drugi iskalniki povežejo s tvojo časovnico?« kliknite na »Urejanje« in odstranite kljukico pri »Dovoli drugim iskalnikom, da se povežejo s tvojo časovnico« ter pritisnite »Potrdi«.

 5. Na levi strani zaslona sedaj kliknite na »Časovnica in oznake«. Tukaj boste najprej omejili krog ljudi, ki lahko dodajo stvari na vašo časovnico. Pri »Kdo lahko objavlja na tvojo časovnico?« kliknite na »Urejanje« in nato »Prijatelji«. Dobro je tudi, da pri »Preglej objave, v katerih so te prijatelji označili, preden se pojavijo na tvoji časovnici« vključite »Omogočeno«.

  Sedaj boste omejili krog ljudi, ki vidijo nekatere objave na vaši časovnici. Tako pri »Kdo lahko vidi objave, v katerih si bil označen na tvoji časovnici?« kot tudi pri »Kdo lahko vidi objave tvojih prijateljev na tvoji časovnici?« kliknite na »Urejanje« in nato v spustnem meniju izberite »Prijatelji«.

  Za konec boste povečali zasebnost tudi pri oznakah. Pri »Koga želiš dodati med občinstvo, ki še predhodno ni bil vključen, če te nekdo označi v objavi?« in pri »Kdo lahko vidi predloge, ko so naložene slike, ki izgledajo kot ti?« prek »Urejanje« nastavite »Prijatelji«.

 6. Sicer vaših prihodnjih objav ne bi smele več videti osebe, ki niso vaši prijatelji na Facebooku, a na levi strani zaslona vseeno za vsak slučaj kliknete na »Sledilci« in v sektorju »Kdo mi lahko sledi« v spustnem meniju izberete »Prijatelji«.

  Tako. To so vsi pomembni koraki do večje zasebnosti na Facebooku, ki smo jih na Tehniku našli. Upamo, da so vam bili v pomoč in boste sedaj mirneje uporabljali Facebook.

  Ni pa za konec odveč še opozorilo, da na Facebooku ne sprejemajte nepoznanih ljudi za prijatelje. Vse to, kar ste nastavili v zgornjih točkah, namreč lahko v trenutku podrete, če za prijatelje sprejemate nepoznane ljudi.

Vir: facebook.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
3. avgust 2015
2614
5. avgust 2015
Preprosti koraki, s katerimi boste povečali svojo zasebnost na Facebooku
Android, iOS, Windows Phone 8