Prišel je nov mobilni velikan - Galaxy Mega 2

Tehnik 25. september 2014
/PublishingImages/samsung-galaxy-mega-hero.jpg

Ko je Samsung poslal na prodajne police svoj prvi tablični mobitel, Galaxy Note N7000, je kar nekaj ljudi na ves glas vpilo, da je prevelik in da se zaradi tega ne bo dobro prodajal. A prodajne številke so kasneje pokazale, da so se zelo ušteli in da je veliko takšnih, ki jih veliki kosi strojne opreme v žepu niti malo ne motijo. Samsung je zato nadaljeval v tej smeri in še naprej ponujal sorodne naprave. Poleg tistih iz linije Galaxy Note je lani ponudil tudi gigantska tablična mobitela Galaxy Mega 5.8 in Galaxy Mega 6.3, ki sta še nekoliko večja od Galaxyjev Note. Sicer nista dosegla takšne priljubljenosti kot linija Note, kljub temu pa sta v Samsungovo blagajno prinesla dovolj cekinov, da so se vodilni v podjetju odločili, da kupcem ponudijo njunega naslednika. In ta je sedaj tu. Poglejmo, kaj nam novi velikan Galaxy Mega 2 ponuja.

 

Prva dva tablična mobitela Galaxy Mega se nista mogla pohvaliti s superiornimi specifikacijami. Tudi novinec se ne more. Glede na naprave, ki so trenutno na trgu, ga tako lahko uvrstimo le v srednji kakovostni razred. Vseeno pa ne moremo reči, da spada v sivo povprečje. Vzrok za to je v njegovem zaslonu, ki po svoji velikosti izstopa. Velik je namreč kar 6 palcev (15,2 centimetra). To je še nekoliko več kot pri Galaxyju Mega 5.8, katerega zaslon ima 5,8-palčno (14,7-centimetrsko) diagonalo, a nekoliko manj kot pri Galaxyju Mega 6.3, ki ima zaslon s 6,3-palčno (16-centimetrsko) diagonalo. Nekatere bo pri zaslonu zmotila njegova ločljivost. 720 x 1.280 slikovnih točk pač ni tisto, kar bi zadovoljilo najbolj zahtevne kupce. Če se matematično poigramo, ugotovimo, da ta ločljivost prinese ne prav velikih 245 točk na palec. Pretirano ostre slike torej pri njem ni mogoče pričakovati. Je pa omenjena količina točk vseeno napredek v primerjavi s predhodnikoma, ki jih imata 233 oziroma 190. No, z novim Galaxyjem Note 4 se v tem pogledu noben izmed trojice ne more primerjati. Ta jih ima kar 515. Gre za takšno gostoto slikovnih točk, da je še tako dobro človeško oko ne more zaznati.

 

Precejšen napredek v primerjavi s predhodnikoma je doživel procesor. Ta je namesto 2-jedrnega s taktom 1,4 GHz oziroma 1,7 GHz sedaj 4-jedrni s taktom 1,5 GHz. V pomoč pri opravljanju takšnih in drugačnih nalog mu je 1,5 GB RAM pomnilnika. Skupaj tvorita dovolj močan dvojec, da operacijski sistem Android 4.4 KitKat teče zadovoljivo dobro. Tako kot pri prvih dveh modelih ima telefon za videe in slikovne umetnije na zadnji strani kamero z 8 MP. Sprednja kamera ima namesto prejšnjih 1,9 MP sedaj 2,1 MP. Tu pa je še 16 GB internega spomina in reža za kartice microSD.

 

Kupci, ki od svojega mobitela zahtevajo predvsem zaslon z zelo veliko diagonalo, pri čemer pa jim ločljivost zaslona ni bistvenega pomena, bodo z novim Galaxyjem Mega 2 zagotovo zelo zadovoljni. Tisti, ki zahtevajo še kaj več kot to, pa verjetno nekoliko manj. Za slednje je zagotovo precej bolj primeren Galaxy Note 4, ki ima sicer za 0,3 palca (0,8 centimetra) manjši zaslon, a je v vseh ostalih pogledih precej boljši. Dobra alternativa je lahko tudi novi iPhone 6 Plus. Ponuja velik, 5,5-palčni (14-centimetrski) zaslon z visoko ločljivostjo in številne druge vrhunske specifikacije. Je pa lahko za nekatere kupce ovira njegov operacijski sistem iOS. V mislih imamo predvsem tiste, ki že vseskozi uporabljajo Android.

Vira: redmondpie.com, droid-life.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
25. september 2014
2218
26. september 2014
Prišel je nov mobilni velikan - Galaxy Mega 2
Android